V Leku, članu skupine Sandoz, bodo mednarodni dan invalidov obeležili s fotografsko razstavo in z delavnicami

  • V Leku, članu skupine Sandoz, na različne načine vključujejo sodelovanje z invalidi v svoje delovne procese ter spodbujajo razumevanje in sprejemanje drugačnosti med zaposlenimi.
  • Letošnji mednarodni dan invalidov bodo obeležili z dvema dogodkoma: s fotografsko razstavo Mali princ, Metamorfoze in Avto/Manual Mateja Peljhana v Galeriji Lek in z izkustvenimi delavnicami za zaposlene v sodelovanju z Društvom študentov invalidov Slovenije.
2. 12. 2015

Na predvečer mednarodnega dneva invalidov bodo v Leku, članu skupine Sandoz, odprli razstavo v Galeriji Lek, na kateri bo svoja dela predstavil fotograf Matej Peljhan. Njegova fotografska serija o drugačnih perspektivah Mali princ je globoka človeška izpoved, ki predstavlja svet hendikepiranih ljudi širši javnosti. Z njo nam avtor sporoča, da je tudi na hendikepiranem človeškem telesu mogoče odkriti lepoto in svojevrstno popolnost. S svojimi fotografskimi deli ustvarja komunikacijo ter spodbuja sprejemanje drugačnosti. Poleg fotografske razstave si bo na odprtju mogoče ogledati tudi njegov kratki dokumentarno-animirani film z istoimenskim naslovom Mali princ o dečku z mišično distrofijo, za katerega je na 18. Festivalu slovenskega filma 2015 prejel Vesno za posebne dosežke. Fotografska razstava bo na ogled do 29. januarja 2016.

Delavnice Društva študentov invalidov Slovenije

Prav razumevanju in sprejemanju drugačnosti bodo namenjene tudi delavnice, ki jih bodo v Leku, članu skupine Sandoz, na mednarodni dan invalidov, 3. decembra, izvedli predstavniki Društva študentov invalidov Slovenije. Na njih bodo lahko zaposleni Novartisa v Sloveniji ob pomoči različnih simulacij in pripomočkov izkusili, kako v življenju funkcionirajo slepe, slabovidne, gluhe, naglušne ter gibalno ovirane osebe. Med drugim se bodo lahko sprehodili z belo palico in zapeljali z invalidskim vozičkom. S takimi pobudami želijo v družbi spodbuditi razumevanje in vključevanje raznolikosti, ki bogati in izboljšuje medosebne odnose in sodelovanje.

V Leku, članu skupine Sandoz, že vrsto let na različne načine sodelujejo z invalidi

V Leku, članu skupine Sandoz, namreč že vrsto let stremijo k vključenosti invalidov v svoje delovne procese. Letos skupno zaposlujejo skoraj sto invalidov, še z devetdesetimi pa redno sodelujejo prek invalidskih podjetij. Z njimi sodelujejo na različnih področjih, kot so na primer pakiranje, proizvodnja lesne embalaže, proizvodnja tiskanega materiala, skeniranje, varstvo pri delu in požarno varstvo, ekologija in varovanje. Poleg tega so lani v enem izmed invalidskih podjetij izdelali tudi novoletna darila za otroke zaposlenih v Leku, članu skupine Sandoz.

Sodelovanje z invalidi in osebami s posebnimi potrebami je že vsa leta tudi del Novartisovega Dneva sodelovanja z lokalno skupnostjo, ki se mu lekovci pridružujejo že enajst let. To je dan, ki ga zaposleni namenijo prostovoljnemu delu in se tako priključijo številnim zaposlenim v Novartisu po vsem svetu, ki v okviru globalne pobude Dan sodelovanja z lokalno skupnostjo kot prostovoljci pomagajo ljudem v svojem domačem okolju.

Tako so lekovci letos med drugim skupino otrok s posebnimi potrebami peljali na obisk Hiše eksperimentov, drugi skupini pripravili razburljiv dan v bazenu Hotela Lek v Kranjski Gori, otrokom v Zavodu za slepo in slabovidno mladino v Ljubljani, Malemu domu v Šiški Zavoda Dolfke Boštjančič in Zavodu Janeza Levca so pomagali pri barvanju sob, za otroke Dvojezične osnovne šole II Lendava pa so priredili športni dan in kreativne delavnice.

* * *

Lek, član skupine Sandoz, je eden ključnih stebrov druge največje generične farmacevtske družbe na svetu. Je njen vodilni globalni razvojni center za tehnološko zahtevne izdelke in tehnologije, eden ključnih globalnih proizvodnih centrov za učinkovine in zdravila, kompetenčni center za razvoj vertikalno integriranih izdelkov, kompetenčni center Sandoza pri razvoju in proizvodnji biofarmacevtskih izdelkov in center oskrbe za trge Srednje in Vzhodne Evrope, Jugovzhodne Evrope in SND ter trži in prodaja Sandozove izdelke v Sloveniji. Podrobnejše informacije so na voljo na http://www.lek.si.

Sandoz, divizija skupine Novartis, je vodilna družba na svetu na področju generičnih zdravil, ki si prizadeva za trajnostni dostop do visoko kakovostnega zdravstvenega varstva. Sandoz zaposluje več kot 26.000 sodelavcev in ponuja široko paleto cenovno dostopnih zdravil bolnikom in kupcem po vsem svetu.
Sandozov globalni portfelj obsega okrog 1.100 molekul, ki so v letu 2014 predstavljale prodajo v obsegu 9,6 milijarde ameriških dolarjev. Sandoz ima vodilni položaj v svetu tako na področju podobnih bioloških zdravil ter generičnih anti-infektivov, oftalmoloških in transplantacijskih zdravil, kot tudi na ključnih terapevtskih področjih, od generičnih zdravil za injiciranje, dermatoloških zdravil in zdravil za bolezni dihal, do zdravil za srčno-žilne bolezni, bolezni presnove, zdravil za bolezni in motnje osrednjega živčevja, protibolečinskih zdravil in zdravil za bolezni prebavil.
Sandoz razvija, proizvaja in trži končne farmacevtske izdelke ter vmesne izdelke, vključno s farmacevtskimi in biotehnološkimi zdravilnimi učinkovinami. Skoraj polovico Sandozovega portfelja predstavljajo diferencirani izdelki – zdravila, ki jih je teže znanstveno razviti in izdelati kot običajna generična zdravila.
Od združitve svojih generičnih družb pod blagovno znamko Sandoz v letu 2003 je Sandoz zaznamovala močna organska rast, dosledno doseganje rasti pa je Sandoz dosegal tudi v določenih regijah in na različnih področjih diferenciranih izdelkov preko vrste ciljnih prevzemov, ki vključujejo družbe Hexal (Nemčija), EBEWE Pharma (Avstrija) in Fougera Pharmaceuticals (ZDA).
Sandoz je na Twitterju. Sledite mu na @Sandoz_global at http://twitter.com/Sandoz_Global.

Novartis ponuja rešitve za varovanje zdravja, ki izpolnjujejo vedno večje potrebe bolnikov in družbe. Novartis s sedežem v Baslu v Švici ponuja zelo raznoliko paleto zdravil, s katerimi zadovoljuje te potrebe: inovativna zdravila, izdelke za zdravje oči in cenovno dostopna generična zdravila. Novartis je edina globalna družba, ki je na vodilnem mestu na teh področjih. V letu 2014 so družbe v skupini Novartis dosegle prihodek od prodaje v višini 58 milijard ameriških dolarjev, približno 9,9 milijarde ameriških dolarjev (9,6 milijarde ameriških dolarjev brez stroškov slabitve in amortizacije) je bilo vloženih v raziskave in razvoj. Skupina Novartis je imela 31. decembra 2014 v svojih družbah zaposlenih približno 133.000 ljudi. Novartisovi izdelki so na voljo v več kot 180 državah po vsem svetu. Za dodatne informacije obiščite spletno stran www.novartis.com.

* * *

V sporočilu za javnost so izjave in napovedi o poslovanju v prihodnje. Napovedi obsegajo ocene, oblikovane na podlagi vseh informacij, ki jih imamo trenutno na voljo. Če bi se izkazalo, da so predvidevanja teh napovedi nezanesljiva, bi bili lahko dejanski rezultati poslovanja drugačni od pričakovanih.

- konec -

Za dodatne informacije se obrnite na:
Katarino Klemenc
Korporativno komuniciranje
Lek farmacevtska družba d. d.
telefon: (01) 580 22 43
telefaks: (01) 580 24 32
katarina.klemenc@sandoz.com