Lek, član skupine Sandoz, v Tednu otroka pripravil poučne delavnice z laboratorijem na šestih koroških šolah

  • V Tednu otroka potekajo v Zgornji Mežiški dolini ob podpori Leka, člana skupine Sandoz ter v sodelovanju z Društvom prijateljev mladine Koroške, ustvarjalne delavnice za otroke, s pravim mini laboratorijem, ki ga pripravljajo sodelavke, prostovoljke iz Leka.
  • Lek, član skupine Sandoz, je na Prevaljah že skoraj štiri desetletja tesno vpet v lokalno okolje. Podpira društva in organizacije, ki prispevajo k bolj kakovostnemu življenju otrok, mladine in starejših.
7. 10. 2015

Prvi teden v oktobru je vse od leta 1954 naprej namenjen otrokom. V letošnjem Tednu otroka, ki poteka med 5. in 11. oktobrom pod okriljem Zveze prijateljev mladine Slovenije, potekajo ustvarjalne delavnice za otroke ob podpori Leka, člana skupine Sandoz ter Društva prijateljev mladine Koroške tudi na Koroškem. Sodelavke, prostovoljke iz Leka, v sredo in četrtek, 7. in 8. oktobra, na šestih osnovnih šolah na Prevaljah, v Mežici in Črni na Koroškem ter v Ravnah na Koroškem za otroke pripravljajo pravi mini laboratorij z zanimivimi poskusi.

V Leku, članu skupine Sandoz, so že pred 17 leti prepoznali pomembno vlogo, ki jo ima Zveza prijateljev mladine Slovenije in podpirajo njihove dejavnosti. Tako ZPMS in Lek, član skupine Sandoz že 17 let soustvarjata pobudo Pomežik soncu, ki skuša omogočiti otrokom, ki jim zaradi različnih stisk to sicer ne bi bilo omogočeno, da doživijo razposajene počitnice na morju ali v hribih.. »Za otroke je sproščeno letovanje, polno novih znanj in izkušenj, spoznavanj novih prijateljev in počitniških spominov, neprecenljivo. Razvijajo navade in vrednote, ki lahko rastejo le v spodbudnem okolju, kjer so otroci in njihove potrebe na prvem mestu. Vsak otrok bi moral imeti to možnost. Zato v Leku, članu skupine Sandoz, z največjo predanostjo že 17 let omogočamo letovanje otrok v okviru pobude Pomežik soncu. V letošnjem letu je bilo s pomočjo te pobude omogočeno letovanje 11 otrokom iz Koroške regije ter 340 iz drugih slovenskih regij,« je ob začetku Tedna otroka povedala Katarina Klemenc, direktorica Korporativnega komuniciranja v Leku, članu skupine Sandoz.

Lokacija na Prevaljah se nenehno razvija in je pomemben del Sandoza

Od začetka svojega delovanja v letu 1978 se prevaljska lokacija družbe Lek, članice skupine Sandoz, nenehno razvija. Na Prevaljah proizvajajo enega najpomembnejših izdelkov Sandoza, širokospektralni antibiotik, zato je lokacija pomemben del Novartisove generične divizije Sandoz. Obsegi dela stalno rastejo in predvidoma v tem letu bodo na Prevaljah predvidoma izdelali pet milijardno tabletko širokospektralnega antibiotika.

Lek, član skupine Sandoz, ohranja vlogo pomembnega delodajalca v regiji s trenutno več kot 300 sodelavci na Prevaljah. Samo lani se je število zaposlenih na prevaljski lokaciji povečalo za 15 odstotkov. Od tega več kot 90 odstotkov zaposlenih prihaja iz lokalnega okolja, kjer je brezposelnost sicer pereč problem.

* * *

Lek, član skupine Sandoz, je eden ključnih stebrov druge največje generične farmacevtske družbe na svetu. Je njen vodilni globalni razvojni center za tehnološko zahtevne izdelke in tehnologije, eden ključnih globalnih proizvodnih centrov za učinkovine in zdravila, kompetenčni center za razvoj vertikalno integriranih izdelkov, kompetenčni center Sandoza pri razvoju in proizvodnji biofarmacevtskih izdelkov in center oskrbe za trge Srednje in Vzhodne Evrope, Jugovzhodne Evrope in SND ter trži in prodaja Sandozove izdelke v Sloveniji. Podrobnejše informacije so na voljo na http://www.lek.si.

Sandoz, divizija skupine Novartis, je vodilna družba na svetu na področju generičnih zdravil, ki si prizadeva za trajnostni dostop do visoko kakovostnega zdravstvenega varstva. Sandoz zaposluje več kot 26.000 sodelavcev in ponuja široko paleto cenovno dostopnih zdravil bolnikom in kupcem po vsem svetu.
Sandozov globalni portfelj obsega okrog 1.100 molekul, ki so v letu 2014 predstavljale prodajo v obsegu 9,6 milijarde ameriških dolarjev. Sandoz ima vodilni položaj v svetu tako na področju podobnih bioloških zdravil ter generičnih anti-infektivov, oftalmoloških in transplantacijskih zdravil, kot tudi na ključnih terapevtskih področjih, od generičnih zdravil za injiciranje, dermatoloških zdravil in zdravil za bolezni dihal, do zdravil za srčno-žilne bolezni, bolezni presnove, zdravil za bolezni in motnje osrednjega živčevja, protibolečinskih zdravil in zdravil za bolezni prebavil.
Sandoz razvija, proizvaja in trži končne farmacevtske izdelke ter vmesne izdelke, vključno s farmacevtskimi in biotehnološkimi zdravilnimi učinkovinami. Skoraj polovico Sandozovega portfelja predstavljajo diferencirani izdelki – zdravila, ki jih je teže znanstveno razviti in izdelati kot običajna generična zdravila.
Od združitve svojih generičnih družb pod blagovno znamko Sandoz v letu 2003 je Sandoz zaznamovala močna organska rast, dosledno doseganje rasti pa je Sandoz dosegal tudi v določenih regijah in na različnih področjih diferenciranih izdelkov preko vrste ciljnih prevzemov, ki vključujejo družbe Hexal (Nemčija), EBEWE Pharma (Avstrija) in Fougera Pharmaceuticals (ZDA).
Sandoz je na Twitterju. Sledite mu na @Sandoz_global at http://twitter.com/Sandoz_Global.

Novartis ponuja rešitve za varovanje zdravja, ki izpolnjujejo vedno večje potrebe bolnikov in družbe. Novartis s sedežem v Baslu v Švici ponuja zelo raznoliko paleto zdravil, s katerimi zadovoljuje te potrebe: inovativna zdravila, izdelke za zdravje oči in cenovno dostopna generična zdravila. Novartis je edina globalna družba, ki je na vodilnem mestu na teh področjih. V letu 2014 so družbe v skupini Novartis dosegle prihodek od prodaje v višini 58 milijard ameriških dolarjev, približno 9,9 milijarde ameriških dolarjev (9,6 milijarde ameriških dolarjev brez stroškov slabitve in amortizacije) je bilo vloženih v raziskave in razvoj. Skupina Novartis je imela 31. decembra 2014 v svojih družbah zaposlenih približno 133.000 ljudi. Novartisovi izdelki so na voljo v več kot 180 državah po vsem svetu. Za dodatne informacije obiščite spletno stran www.novartis.com.

* * *

V sporočilu za javnost so izjave in napovedi o poslovanju v prihodnje. Napovedi obsegajo ocene, oblikovane na podlagi vseh informacij, ki jih imamo trenutno na voljo. Če bi se izkazalo, da so predvidevanja teh napovedi nezanesljiva, bi bili lahko dejanski rezultati poslovanja drugačni od pričakovanih.

- konec -

Za dodatne informacije se obrnite na:
Katarino Klemenc
Korporativno komuniciranje
Lek farmacevtska družba d. d.
telefon: (01) 580 22 43
telefaks: (01) 580 24 32
katarina.klemenc@sandoz.com