Za konec počitnic še Neresna olimpijada in Lekov živžav

28. 8. 2015

Središče Maribora so danes napolnili otroci, ki so se ob izteku poletnih počitnic zabavali na Neresni olimpijadi in Lekovem živžavu. V sklopu Počitnic s prijatelji, kot so v Zvezi prijateljev mladine Maribor poimenovali svoje poletne aktivnosti, je letos brezplačno letovalo tudi 150 otrok iz humanitarne pobude Pomežik soncu, iz sredstev FIHO ter drugih donatorskih akcij ZPM in DPM Maribor. Akcijo Pomežik soncu Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) za brezplačno letovanje otrok iz socialno ogroženih družin že 17 let podpira tudi farmacevtska družba Lek, član skupine Sandoz. FIHO pa je s sredstvi letovanje letos omogočil tudi 72-im otrokom s posebnimi potrebami.

Majda Struc, podpredsednica ZPMS, je predstavila letošnje podatke: »Letos smo prek akcije Pomežik soncu zbrali 115.830 EUR in omogočili letovanje 351 otrokom, v 17 letih pa je s Pomežikom letovalo približno 10.600 otrok. V sklopu akcije je s Štajerske letovalo 60 otrok. V časih, ko vse več staršev svojim otrokom težko omogoči letovanje in dejavno, kreativno preživljanje počitnic, je neprecenljivo.«

Da bi bil zadnji počitniški dan za mariborske otroke čim bolj vesel in nepozaben, je tudi letos poskrbel Lekov živžav, ki že tradicionalno popestri Neresno olimpijado. Lekov živžav je del humanitarne pobude Pomežik soncu, s katero želita ZPMS in farmacevtska družba Lek, član skupine Sandoz, omogočiti počitnice otrokom iz socialno ogroženih družin. »Srčno upamo, da bodo ob naši podpori tudi tisti otroci, ki jim starši sicer ne bi mogli privoščiti letovanj in prostočasnih dejavnosti, samozavestno in polni prijetnih poletnih spominov zakorakali v novo šolsko leto,« je povedala Mojca Pavlin, iz Leka, člana skupine Sandoz.

Počitnice so v Mariboru vedno zabavne z ZPM

Med dolgimi poletnimi počitnicami, se v Mariboru res veliko dogaja. Od kratkih vsakodnevnih tematskih do celodnevnih izletov, od likovnih do plesno-glasbenih ustvarjalnih delavnic, od prireditev do tekmovanj, od iger do počitka na rdečem kavču, od gledanja risank v ZPM-kinu do potepov po parku.

Počitnice s prijatelji, dejavnosti, ki jih ZPM Maribor organizira za otroke in mladostnike v Mariboru, so se začele že na Festivalu Lent konec junija, ko so z naravoslovnimi delavnicami sodelovali v Art kampu v mestnem parku. Za tem so se delavnice nadaljevale v Domu ustvarjalnosti mladih v Mariboru (DUM), potekale so vsaj štiri na dan.

S 1. julijem so se začeli izleti, ki so potekali na dva načina, in sicer vsak dan kratki tematski izleti po Mariboru in okolici ter celodnevni sredini izleti po Sloveniji in sosednji Avstriji. Skupaj so v ZPM Maribor organizirali kar 40 izletov, ki so bili zelo priljubljeni, saj se jih je povprečno udeležilo 40 otrok na izlet, največ kar 104.

»Skupno smo v juliju in avgustu v Počitnicah s prijatelji (delavnice, izleti, dogodki) zabeležili več kot 5.000 obiskov otrok, če temu prištejemo še Festival Lent, je številka podvojena. Vse dejavnosti, razen sredinih izletov, kjer je bilo potrebno doplačilo, so bile brezplačne. Na brezplačni enodnevni izlet na morje smo s pomočjo Večerove donacije peljali še 52 otrok iz socialno ogroženih družin,« je razložil Saša Mikić, predsednik ZPM Maribor in dodal, da so počitniški programi prava mala življenjska šola, v kateri spodbujajo otrokovo ustvarjalnost, vedoželjnost in gibalni razvoj, samostojnost, druženje, strpnost, potrpežljivost in vztrajnost.

Pestra jesen za ZPMS

Breda Krašna, generalna sekretarka ZPMS, je ob začetku novega šolskega leta poudarila, da se bodo tudi v šolskem letu 2015/2016 nadaljevali programi in projekti ZPMS: »Veseli smo, da so naši programi tako dobro sprejeti v šolah in med učenci. Želeli bi si, da bi njihov pomen prepoznala tudi država in nas pri njihovem izvajanju podprla. Še posebej smo ponosni na TOM telefon in Otroške parlamente. Oba programa v tem letu praznujeta 25. obletnico delovanja.« V ZPMS pa bodo izvajali tudi ostale programe in projekte: Programe za zaščito otrokovih pravic, Evropa v šoli, Mladi raziskovalci zgodovine, Programi za prosti čas in letovanje, Socialno humanitarni programi in Teden otroka, ki bo letos potekal na temo Nekaj ti moram povedati.

Akciji Siti besed in Poštar Pavli polni šolske torbe

V šolskem letu 2014/2015 je iz akcije Siti besed ZPMS plačeval topel obrok – kosilo kar 292 otrokom iz 79 osnovnih šol v višini 109.901,76 €. Glede na potrebo po nadaljevanju akcije in glede na zbrana sredstva, smo se odločili, da bo Komisija za socialne in humanitarne zadeve pri ZPMS do 15. 9. 2015 obravnavala prejete vloge za pomoč pri plačevanju šolskega kosila za otroke iz socialno ogroženih družin. Komisija bo razpoložljiva sredstva razdelila za štiri mesece: september, oktober, november in december 2015). S 1.1.2016 pa bo začel veljati spremenjen Zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev.

Akcija Poštar Pavli polni šolske torbe, ki poteka v sodelovanju ZPMS in Pošte Slovenije poteka na dva načina: zbiranje šolskih potrebščin (izdelki v prodaji na poštah) in zbiranje finančnih sredstev, to poteka še do 9. oktobra. V dobrodelni akciji je bilo do 14. avgusta 2015 zbranih več kot 12.000 različnih šolskih potrebščin, prek SMS sporočil in denarnih nakazil na TRR pa 5.000 EUR. Dodatno je Pošta Slovenije prispevala šolske potrebščine (zvezke, barvice, ravnila, vrečke za copate/športno opremo, kresničke ipd.), prav tako v vrednosti 5.000 EUR.

Ob zaključku počitnic nastopi tudi čas, ki ga v ZPMS v veliki meri namenijo izobraževanjem, prvo takšno je izobraževanje za mentorje otroških parlamentov, ki bodo letos potekali na temo Pasti mladostništva. Izobraževanje bo 10. septembra 2015, v Ljubljani.

* * *

Lek, član skupine Sandoz, je eden ključnih stebrov druge največje generične farmacevtske družbe na svetu. Je njen vodilni globalni razvojni center za tehnološko zahtevne izdelke in tehnologije, eden ključnih globalnih proizvodnih centrov za učinkovine in zdravila, kompetenčni center za razvoj vertikalno integriranih izdelkov, kompetenčni center Sandoza pri razvoju in proizvodnji biofarmacevtskih izdelkov in center oskrbe za trge Srednje in Vzhodne Evrope, Jugovzhodne Evrope in SND ter trži in prodaja Sandozove izdelke v Sloveniji. Podrobnejše informacije so na voljo na http://www.lek.si.

Sandoz, divizija skupine Novartis, je vodilna družba na svetu na področju generičnih zdravil, ki si prizadeva za trajnostni dostop do visoko kakovostnega zdravstvenega varstva. Sandoz zaposluje več kot 26.000 sodelavcev in ponuja široko paleto cenovno dostopnih zdravil bolnikom in kupcem po vsem svetu.
Sandozov globalni portfelj obsega okrog 1.100 molekul, ki so v letu 2014 predstavljale prodajo v obsegu 9,6 milijarde ameriških dolarjev. Sandoz ima vodilni položaj v svetu tako na področju podobnih bioloških zdravil ter generičnih anti-infektivov, oftalmoloških in transplantacijskih zdravil, kot tudi na ključnih terapevtskih področjih, od generičnih zdravil za injiciranje, dermatoloških zdravil in zdravil za bolezni dihal, do zdravil za srčno-žilne bolezni, bolezni presnove, zdravil za bolezni in motnje osrednjega živčevja, protibolečinskih zdravil in zdravil za bolezni prebavil.
Sandoz razvija, proizvaja in trži končne farmacevtske izdelke ter vmesne izdelke, vključno s farmacevtskimi in biotehnološkimi zdravilnimi učinkovinami. Skoraj polovico Sandozovega portfelja predstavljajo diferencirani izdelki – zdravila, ki jih je teže znanstveno razviti in izdelati kot običajna generična zdravila.
Od združitve svojih generičnih družb pod blagovno znamko Sandoz v letu 2003 je Sandoz zaznamovala močna organska rast, dosledno doseganje rasti pa je Sandoz dosegal tudi v določenih regijah in na različnih področjih diferenciranih izdelkov preko vrste ciljnih prevzemov, ki vključujejo družbe Hexal (Nemčija), EBEWE Pharma (Avstrija) in Fougera Pharmaceuticals (ZDA).
Sandoz je na Twitterju. Sledite mu na @Sandoz_global at http://twitter.com/Sandoz_Global.

Novartis ponuja rešitve za varovanje zdravja, ki izpolnjujejo vedno večje potrebe bolnikov in družbe. Novartis s sedežem v Baslu v Švici ponuja zelo raznoliko paleto zdravil, s katerimi zadovoljuje te potrebe: inovativna zdravila, izdelke za zdravje oči in cenovno dostopna generična zdravila. Novartis je edina globalna družba, ki je na vodilnem mestu na teh področjih. V letu 2014 so družbe v skupini Novartis dosegle prihodek od prodaje v višini 58 milijard ameriških dolarjev, približno 9,9 milijarde ameriških dolarjev (9,6 milijarde ameriških dolarjev brez stroškov slabitve in amortizacije) je bilo vloženih v raziskave in razvoj. Skupina Novartis je imela 31. decembra 2014 v svojih družbah zaposlenih približno 133.000 ljudi. Novartisovi izdelki so na voljo v več kot 180 državah po vsem svetu. Za dodatne informacije obiščite spletno stran www.novartis.com.

* * *

V sporočilu za javnost so izjave in napovedi o poslovanju v prihodnje. Napovedi obsegajo ocene, oblikovane na podlagi vseh informacij, ki jih imamo trenutno na voljo. Če bi se izkazalo, da so predvidevanja teh napovedi nezanesljiva, bi bili lahko dejanski rezultati poslovanja drugačni od pričakovanih.

- konec -

Za dodatne informacije se obrnite na:
Katarino Klemenc
Korporativno komuniciranje
Lek farmacevtska družba d. d.
telefon: (01) 580 22 43
telefaks: (01) 580 24 32
katarina.klemenc@sandoz.com