Lek, član skupine Sandoz, v okviru akcije Pomežik soncu že 17 let omogoča počitnice otrokom iz socialno šibkih družin

9. 7. 2015

Poletje najpogosteje povezujemo z brezskrbnostjo, veseljem in razigranostjo. Še posebej to velja za otroke. Da bi bilo to omogočeno čim več otrokom, je Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) ob podpori podjetja Lek, člana skupine Sandoz, že 17. leto izvedla humanitarno akcijo Pomežik soncu. Letos je bilo za letovanja otrok iz socialno ogroženih družin prek akcije zbranih 115.830 EUR. V ta znesek so vključena tudi sredstva, ki jih prispeva FIHO. To pomeni, da bo letos lahko 351 otrok iz socialno ogroženih družin brezplačno letovalo. Odkar poteka akcija Pomežik soncu, pa je brezplačno letovalo več kot 10.600 otrok. FIHO je s sredstvi letovanje letos omogočil tudi 72-im otrokom s posebnimi potrebami.

»Zakaj se nam zdi akcija Pomežik soncu tako pomembna? Ker to niso le brezskrbne počitnice za otroke, ko se igrajo in plavajo. Zelo pomembno je, da se učijo samostojnosti, da preživijo nekaj časa ločeni od staršev, med prijatelji. Da prevzemajo odgovornost za to, kar počnejo, da sledijo urnikom, pravilom, spoštujejo vzgojitelje. Pospravljajo svoje postelje in sobe. Otroci pridobijo veščine, ki jih potrebujejo na vsakem koraku. Zato so sredstva, namenjena letovanjem, zares namenjena otrokom, njihovemu razvoju in prihodnosti,« je pomen akcije povzela Darja Groznik, predsednica ZPMS. Izpostavila je tudi, da se zmanjšujejo višine donacij podjetij, ki so še vedno v situaciji, ko morajo v prvi vrsti zagotavljati svoj obstoj. Tako nekje polovico zbranih sredstev prispevajo fizične, polovico pa pravne osebe. »Zato so nam vse donacije podjetij še toliko bolj dragocene. Zelo smo veseli, ker akcijo od samega začetka podpira tudi podjetje Lek, član skupine Sandoz. Velika in iskrena zahvala pa gre tudi vsakemu posamezniku, ki se odloči, da bo prispeval za letovanje otrok,« zaključuje Groznikova.

Društva in zveze ZPMS imajo v upravljanju 16 počitniških domov. Eden izmed priljubljenih krajev za letovanje je letovišče Pacug, ki ga upravlja ZPM Ljubljana Vič – Rudnik. V letovišču otroci letujejo že od leta 1964, kar pomeni, da je do sedaj v Pacugu letovalo že več kot 93.000 otrok. Za njih skrbijo vzgojitelji, ki morajo opraviti določena izobraževanja in nekaj prostovoljcev. »Vzgojitelji imajo veliko vlogo pri tem, da so letovanja v Pacugu vsako leto nepozabna in zaradi katerih se otroci vedno znova vračajo. Veliko otrok gre prvič od doma, najmlajši, ki letujejo z nami, so stari 5 let. Res se trudimo, da jim prve počitnice ostanejo v lepem spominu. Da to počnemo uspešno dokazuje tudi to, da se otroci, ki so tukaj letovali, vračajo kot vzgojitelji,« opisuje Urška Vrtačnik, sekretarka ZPM Ljubljana Vič – Rudnik.

Vzdrževanje počitniških objektov zahteva delo in sredstva, zato velik pomen dajejo tudi korporativnemu prostovoljstvu. Spomladi so tako pri obnovi pomagali tudi prostovoljci iz Leka, člana skupine Sandoz. »V Leku, članu skupine Sandoz, verjamemo, da finančni uspeh družbe in družbena odgovornost hodita z roko v roki. Naš program družbene odgovornosti je zrcalo našega poslanstva skrbeti za zdravje in boljšo kakovost življenja ljudi, še posebej otrok. Danes smo priča iskrenemu veselju otrok, ki so na počitnicah, mnogi med njimi prvič. Številna prijateljstva se bodo spletla med njimi in to je tisto, kar dela našo družbo bogatejšo,« je dejala Mojca Pavlin iz Leka, člana skupine Sandoz.

Sicer pa otroci prek zvez in društev ZPMS trenutno letujejo v Poreču, Piranu in Savudriji v organizaciji Zavoda za letovanja in rekreacijo otrok. Prek ZPM Ljubljana Moste Polje v Zambratiji danes začne z letovanjem II. Izmena. V Kranjski Gori imajo trenutno program Razgibane angleške počitnic. Mariborski otroci začenjajo z letovanji v VIRC Poreč, v sredini julija pa bodo otroci uživali na Pohorju. Iz Krškega se otroci v sredo, 8. julija, odpravljajo v Nerezine, kjer letujejo tudi otroci iz tujine. DPM Mojca iz Novega mesta pa danes začenja II. izmeno Veselih angleških počitnic.

Akcija Pomežik soncu je v letošnjem letu dobila novo podobo, ki želi zaobjeti veselje, sproščenost in radovednost, ki otroke spremljajo na letovanjih. Avtorica njene podobe je ilustratorka Alenka Vuk Trotovšek.

* * *

Lek, član skupine Sandoz, je eden ključnih stebrov druge največje generične farmacevtske družbe na svetu. Je njen vodilni globalni razvojni center za tehnološko zahtevne izdelke in tehnologije, eden ključnih globalnih proizvodnih centrov za učinkovine in zdravila, kompetenčni center za razvoj vertikalno integriranih izdelkov, kompetenčni center Sandoza pri razvoju in proizvodnji biofarmacevtskih izdelkov in center oskrbe za trge Srednje in Vzhodne Evrope, Jugovzhodne Evrope in SND ter trži in prodaja Sandozove izdelke v Sloveniji. Podrobnejše informacije so na voljo na http://www.lek.si.

Sandoz, divizija skupine Novartis, je vodilna družba na svetu na področju generičnih zdravil, ki si prizadeva za trajnostni dostop do visoko kakovostnega zdravstvenega varstva. Sandoz zaposluje več kot 26.000 sodelavcev in ponuja široko paleto cenovno dostopnih zdravil bolnikom in kupcem po vsem svetu.
Sandozov globalni portfelj obsega okrog 1.100 molekul, ki so v letu 2014 predstavljale prodajo v obsegu 9,6 milijarde ameriških dolarjev. Sandoz ima vodilni položaj v svetu tako na področju podobnih bioloških zdravil ter generičnih anti-infektivov, oftalmoloških in transplantacijskih zdravil, kot tudi na ključnih terapevtskih področjih, od generičnih zdravil za injiciranje, dermatoloških zdravil in zdravil za bolezni dihal, do zdravil za srčno-žilne bolezni, bolezni presnove, zdravil za bolezni in motnje osrednjega živčevja, protibolečinskih zdravil in zdravil za bolezni prebavil.
Sandoz razvija, proizvaja in trži končne farmacevtske izdelke ter vmesne izdelke, vključno s farmacevtskimi in biotehnološkimi zdravilnimi učinkovinami. Skoraj polovico Sandozovega portfelja predstavljajo diferencirani izdelki – zdravila, ki jih je teže znanstveno razviti in izdelati kot običajna generična zdravila.
Od združitve svojih generičnih družb pod blagovno znamko Sandoz v letu 2003 je Sandoz zaznamovala močna organska rast, dosledno doseganje rasti pa je Sandoz dosegal tudi v določenih regijah in na različnih področjih diferenciranih izdelkov preko vrste ciljnih prevzemov, ki vključujejo družbe Hexal (Nemčija), EBEWE Pharma (Avstrija) in Fougera Pharmaceuticals (ZDA).
Sandoz je na Twitterju. Sledite mu na @Sandoz_global at http://twitter.com/Sandoz_Global.

Novartis ponuja rešitve za varovanje zdravja, ki izpolnjujejo vedno večje potrebe bolnikov in družbe. Novartis s sedežem v Baslu v Švici ponuja zelo raznoliko paleto zdravil, s katerimi zadovoljuje te potrebe: inovativna zdravila, izdelke za zdravje oči in cenovno dostopna generična zdravila. Novartis je edina globalna družba, ki je na vodilnem mestu na teh področjih. V letu 2014 so družbe v skupini Novartis dosegle prihodek od prodaje v višini 58 milijard ameriških dolarjev, približno 9,9 milijarde ameriških dolarjev (9,6 milijarde ameriških dolarjev brez stroškov slabitve in amortizacije) je bilo vloženih v raziskave in razvoj. Skupina Novartis je imela 31. decembra 2014 v svojih družbah zaposlenih približno 133.000 ljudi. Novartisovi izdelki so na voljo v več kot 180 državah po vsem svetu. Za dodatne informacije obiščite spletno stran www.novartis.com.

* * *

V sporočilu za javnost so izjave in napovedi o poslovanju v prihodnje. Napovedi obsegajo ocene, oblikovane na podlagi vseh informacij, ki jih imamo trenutno na voljo. Če bi se izkazalo, da so predvidevanja teh napovedi nezanesljiva, bi bili lahko dejanski rezultati poslovanja drugačni od pričakovanih.

- konec -

Za dodatne informacije se obrnite na:
Katarino Klemenc
Korporativno komuniciranje
Lek farmacevtska družba d. d.
telefon: (01) 580 22 43
telefaks: (01) 580 24 32
katarina.klemenc@sandoz.com