Izdelali 10.000 paleto Amoksiklava

22. 2. 2000

Palete, zložene druga ob drugi, bi segale od Ljubljane do Domžal Ljubljana, 22. februarja- V Lekovem obratu na Prevaljah so v teh dneh izdelali že 10.000 paleto antibiotika Amoksiklav, ki je bil tudi lani Lekov najbolje prodajani izdelek. Dosegel je izjemno visoko rast prodaje na tujih trgih, največjo rast pa pričakujejo po letošnjem letu, ko naj bi Lek začel z intenzivno prodajo na trgih EU, in leta 2002 v ZDA.

Amoksiklav je širokospektralni antibiotik. Predpisuje se ob okužbah zgornjega in spodnjega dela dihal, sečil, rodil, kože in mehkih tkiv, kosti ter vezivnega tkiva, obzobnih tkiv, ugrizih živali itd.

V Leku so še posebej ponosni na dejstvo, da so klavulansko kislino, ki je dodana antibiotiku, razvili sami, na osnovi lastnega znanja in z uporabo najnovejših tehnologij, kar dokazuje, da Lek ni le generično podjetje.

Preparat je svojo pot v Sloveniji začel že leta 1990, čemur pa so kmalu sledile tudi registracije in trženje v tujini.

Danes je Amoksiklav priznano učinkovit, varen in sodoben antibiotik. Z različnimi zaščitnimi imeni je registriran v več kot 40 državah, z Lekovo licenco pa ga proizvajajo tudi številni licenčni partnerji.

V sodobnem Lekovem obratu na Prevaljah so s poskusno proizvodnjo na pakirniških linijah novega obrata začeli maja 1996. Prvo proizvodnjo je predstavljalo pakiranje peroralne suspenzije Amoksiklav forte, 100 ml, za trg Poljske.

“Proizvodnja v tem času, preračunana na najpogostejšo obliko pakiranja, ki jo pošiljamo na trg, bi v času dela v novem obratu pomenila, da smo proizvedli približno 5,1 milijon pakiranj peroralnih suspenzij, približno 8 milijonov pakiranj tablet v stekleničkah (povprečno pakiranje po 16 tablet) in približno 1,8 milijona pakiranj v blistrih oziroma pretisnih omotih (povprečno pakiranje po 12 tablet). Izdelali smo še približno 2 milijona pakiranj vial oziroma ampulnih stekleničk. Skupaj skoraj 17 milijonov kosov končnih pakiranj na 10.000 paletah. Če bi palete zložili drugo ob drugo, bi to pomenilo, da bi jih začeli zlagati v Ljubljani, konec pa bi bil pri Domžalah. Če pa bi zložili izdelek ob izdelek, gledano na način kot izdelek zlagamo v transportne kartone, potem bi bila vrsta bistveno daljša, saj bi presegla razdaljo 1.100 km, kar mislim, da je približna dolžina vseh meja Republike Slovenije," je povedal Zlatko Ajd, direktor enote Proizvodnja penicilinskih izdelkov na Prevaljah.