Na že petem Regijskem BioCampu o zdravljenju avtoimunih bolezni

 • Lek, član skupine Sandoz, letos že peto leto zapovrstjo pripravlja vrhunski znanstveni dogodek za najboljše študente naravoslovnih ved iz regije – Regijski BioCamp 2015, ki bo potekal od 17. do 19. maja.
 • Regijski BioCamp učinkovito povezuje znanost in gospodarstvo ter odpira vrata novemu znanju in inovativnemu razmišljanju za prihodnost. Potrjuje osredotočenost Sandoza v Sloveniji na vlaganje v razvoj ter dolgoročno podporo mladim talentom.
 • Letos bodo predavatelji in udeleženci razpravljali o novih strategijah zdravljenja avtoimunih bolezni, s poudarkom na revmatoidnem artritisu, najpogostejši avtoimuni bolezni.
15. 5. 2015

V nedeljo se bo v Ljubljani ponovno zbralo 35 najboljših študentov naravoslovnih ved iz regije, ki bodo v začetku naslednjega tedna s predavatelji in mentorji na Regijskem BioCampu 2015 razpravljali o novih strategijah zdravljenja avtoimunih bolezni. Lek, član skupine Sandoz, ki organizira ta vrhunski znanstveni dogodek že pet let zapovrstjo, bo tako v Sloveniji skupno gostil že 175 najperspektivnejših študentov iz regije.

Regijski BioCamp omogoča perspektivnim študentom naravoslovnih ved vpogled v delovanje farmacevtske industrije in srečanje z izkušenimi strokovnjaki in menedžerji. Letos prihajajo na Regijski BioCamp študenti z univerz iz 13 držav: iz Slovenije, Avstrije, Bosne in Hercegovine, Danske, Hrvaške, Irske, Italije, Makedonije, Nemčije, Poljske, Rusije, Srbije in Velike Britanije. Izmed skupno več kot 120 prispelih prijav so Sandozovi strokovnjaki izbrali 35 najboljših, ki bodo imeli priložnost spoznati se z nekaterimi vodilnimi strokovnjaki iz Leka, Sandoza in Novartisa ter predstaviti tudi svoje znanje in inovativno razmišljanje.

Letos o avtoimunih boleznih

Središče sodobne farmacevtske industrije so bolniki in to je vsako leto ključno vodilo za izbor tematike na Regijskem BioCampu. Vsako leto je v ospredju drugačna tema, vedno pa so v središču bolniki. Letos bodo predavatelji in udeleženci razpravljali o novih strategijah zdravljenja avtoimunih bolezni, s poudarkom na revmatoidnem artritisu, najpogostejši avtoimuni bolezni.

Poleg avtoimunih bolezni bo Regijski BioCamp 2015 izpostavil še podjetniško inovativnost, novosti v generični farmacevtski in biofarmacevtski industriji, svetovne izkušnje na področju razvoja podobnih bioloških zdravil, bolnikov pogled na možnosti zdravljenja revmatoidnega artritisa, možnosti za razvoj kariere v farmacevtski industriji ter kako zagnati in voditi lastno podjetje.

Osrednje predstavitve:

 • dr. Karin Klokkers, glavna raziskovalna direktorica v Sandozu
 • prof. dr. Peter Olesen, predsednik upravnega odbora Evropskega inštituta za inovacije in tehnologijo
 • dr. Joerg Windisch, glavni raziskovalni direktor v Biofarmacevtiki Sandoz
 • prof. dr. Borut Božič, dekan Fakultete za farmacijo, Univerza v Ljubljani
 • dr. Wolfgang Hueber, direktor razvoja in profiliranja, Novartisov inštitut za biomedicinske raziskave
 • prof. dr. Matija Tomšič, predstojnik Kliničnega oddelka za revmatologijo, UKC Ljubljana
 • Aladar Belec, bolnik z revmatoidnim artritisom
 • Jakob Šušterič, direktor podjetja Mesi d.o.o.

Zmagovalca Regijskega BioCampa se udeležita svetovnega Novartisovega BioCampa

Osem zmagovalcev minulih štirih Regijskih BioCampov se je že pridružilo najperspektivnejšim študentom z univerz z vsega sveta na svetovnih Novartisovih BioCampih v Baslu. Poleg njih so se BioCampa v Baslu udeležili tudi nekateri drugi študenti iz Slovenije že pred izvajanjem Regijskega BioCampa. Med udeleženci iz Slovenije se lahko pohvalimo s kar dvema zmagovalcema na globalni ravni – to sta dr. Ljerka Lah in Janko Ignjatović. BioCampa v Baslu se bosta udeležila tudi zmagovalca Regijskega BioCampa 2015.

* * *

Lek, član skupine Sandoz, je eden ključnih stebrov druge največje generične farmacevtske družbe na svetu. Je njen vodilni globalni razvojni center za tehnološko zahtevne izdelke in tehnologije, eden ključnih globalnih proizvodnih centrov za učinkovine in zdravila, kompetenčni center za razvoj vertikalno integriranih izdelkov, kompetenčni center Sandoza pri razvoju in proizvodnji biofarmacevtskih izdelkov in center oskrbe za trge Srednje in Vzhodne Evrope, Jugovzhodne Evrope in SND ter trži in prodaja Sandozove izdelke v Sloveniji. Podrobnejše informacije so na voljo na http://www.lek.si.

Sandoz, divizija skupine Novartis, je vodilna družba na svetu na področju generičnih zdravil, ki si prizadeva za trajnostni dostop do visoko kakovostnega zdravstvenega varstva. Sandoz zaposluje več kot 26.000 sodelavcev in ponuja široko paleto cenovno dostopnih zdravil bolnikom in kupcem po vsem svetu.
Sandozov globalni portfelj obsega okrog 1.100 molekul, ki so v letu 2014 predstavljale prodajo v obsegu 9,6 milijarde ameriških dolarjev. Sandoz ima vodilni položaj v svetu tako na področju podobnih bioloških zdravil ter generičnih anti-infektivov, oftalmoloških in transplantacijskih zdravil, kot tudi na ključnih terapevtskih področjih, od generičnih zdravil za injiciranje, dermatoloških zdravil in zdravil za bolezni dihal, do zdravil za srčno-žilne bolezni, bolezni presnove, zdravil za bolezni in motnje osrednjega živčevja, protibolečinskih zdravil in zdravil za bolezni prebavil.
Sandoz razvija, proizvaja in trži končne farmacevtske izdelke ter vmesne izdelke, vključno s farmacevtskimi in biotehnološkimi zdravilnimi učinkovinami. Skoraj polovico Sandozovega portfelja predstavljajo diferencirani izdelki – zdravila, ki jih je teže znanstveno razviti in izdelati kot običajna generična zdravila.
Od združitve svojih generičnih družb pod blagovno znamko Sandoz v letu 2003 je Sandoz zaznamovala močna organska rast, dosledno doseganje rasti pa je Sandoz dosegal tudi v določenih regijah in na različnih področjih diferenciranih izdelkov preko vrste ciljnih prevzemov, ki vključujejo družbe Hexal (Nemčija), EBEWE Pharma (Avstrija) in Fougera Pharmaceuticals (ZDA).
Sandoz je na Twitterju. Sledite mu na @Sandoz_global at http://twitter.com/Sandoz_Global.

Novartis ponuja rešitve za varovanje zdravja, ki izpolnjujejo vedno večje potrebe bolnikov in družbe. Novartis s sedežem v Baslu v Švici ponuja zelo raznoliko paleto zdravil, s katerimi zadovoljuje te potrebe: inovativna zdravila, izdelke za zdravje oči in cenovno dostopna generična zdravila. Novartis je edina globalna družba, ki je na vodilnem mestu na teh področjih. V letu 2014 so družbe v skupini Novartis dosegle prihodek od prodaje v višini 58 milijard ameriških dolarjev, približno 9,9 milijarde ameriških dolarjev (9,6 milijarde ameriških dolarjev brez stroškov slabitve in amortizacije) je bilo vloženih v raziskave in razvoj. Skupina Novartis v svojih družbah zaposluje približno 120.000 ljudi. Novartisovi izdelki so na voljo v več kot 180 državah po vsem svetu. Za dodatne informacije obiščite spletno stran www.novartis.com.

* * *

V sporočilu za javnost so izjave in napovedi o poslovanju v prihodnje. Napovedi obsegajo ocene, oblikovane na podlagi vseh informacij, ki jih imamo trenutno na voljo. Če bi se izkazalo, da so predvidevanja teh napovedi nezanesljiva, bi bili lahko dejanski rezultati poslovanja drugačni od pričakovanih.

- konec -

Za dodatne informacije se obrnite na:
Katarino Klemenc
Korporativno komuniciranje
Lek farmacevtska družba d. d.
telefon: (01) 580 22 43
telefaks: (01) 580 24 32
katarina.klemenc@sandoz.com