Najobsežnejši farmacevtsko-medicinski muzej v Sloveniji zaživel v digitalni obliki

  • Lavičkova zbirka, najobsežnejši farmacevtsko-medicinski muzej v Sloveniji, po kakovosti eksponatov eden bogatejših v Evropi.
  • V digitalni obliki na ogled skoraj tisoč eksponatov Lavičkove zbirke.
  • Z digitalizacijo Lavičkove zbirke so v Leku, članu skupine Sandoz, pomembno razširili dostop do znanja.
23. 3. 2015

Farmacevtska družba Lek, član skupine Sandoz, je slavnostno odprla digitalizirano Lavičkovo zbirko, najobsežnejši farmacevtsko-medicinski muzej v Sloveniji. Z digitalizacijo zbirke so pomembno razširili dostop do tega bogatega in edinstvenega vira znanja, saj so vsebine o knjigah, medicinsko-farmacevtskih pripomočkih in drugih eksponatih iz muzeja zdaj v besedi, sliki in videu na voljo na spletu in dostopne vsakomur.

»Vlada Republike Slovenije je Lavičkovo zbirko razglasila za kulturni spomenik državnega pomena. To potrjuje izjemnost dela, ki ga je opravil Bohuslav Lavička, saj mu je uspelo sestaviti zbirko, ki je po kakovosti eksponatov ena bogatejših v Evropi. V Leku, članu skupine Sandoz, smo s ponosom lastniki te edinstvene zbirke znanja, ki je v naših prostorih na ogled že skoraj 30 let. V tem času si je zbirko ogledalo več kot 20.000 obiskovalcev. Z digitalizacijo smo zbirko na sodoben način približali vsem, ki jih zanima razvoj znanja skozi čas,« je povedal Vojmir Urlep, predsednik uprave Leka, člana skupine Sandoz.

»Digitalizacija ponuja nove možnosti zavedanja o pomenu zbirke in odpira nova pota ozaveščanja o zakladih, ki jih premoremo; ozaveščanja predvsem mlajših generacij, tistih, ki sveta brez spleta sploh ne poznajo. Še več, v svet zrejo in ga spoznavajo s “tehnološkimi tipali”. Hkrati bo vstop na splet Lavičkovi zbirki zagotovil tudi globalno razpoznavnost,« je poudaril mag. Zoran Krstulović, pomočnik ravnateljice Narodne univerzitetne knjižnice za vodenje strokovnega dela.

Skozi digitalni muzej s strokovnim vodenjem

Lavičkova zbirka je razdeljena na knjižni del in del s farmacevtsko-medicinskimi pripomočki. Obsega več kot 400 knjig in 500 predmetov, nastalih od antike do 20. stoletja. V sklopu digitalizacije so vse eksponate fotografirali z več strani in vsak posamezni predmet je predstavljen v digitalni obliki. Obiskovalec lahko tako brska med predmeti in si s klikom na predmet, ki ga zanima, tega natančneje ogleda.

Pomemben doprinos digitalizacije Lavičkove zbirke je vodenje skozi muzej s strokovnimi razlagami. Obiskovalci digitalnega muzeja tako niso prepuščeni sami sebi. Skozi muzej in ogledovanje posameznih eksponatov jih vodijo poglobljene video razlage dolgoletnega skrbnika in poznavalca Lavičkove zbirke Davorja Poljanška.

»Spletna predstavitev Lavičkove zbirke je resen korak proti polni digitalizaciji. Hkrati gre za prvi korak v smeri vzpostavitve participatornega muzeja, ki ni namenjen samo ogledu eksponatov, ampak aktivni udeležbi obiskovalcev,« je poudaril Vuk Ćosić, digitalni strateg in načrtovalec projekta.

O Lavičkovi zbirki

Farmacevt češkega rodu Bohuslav Lavička (1879–1942), ki je od leta 1909 in do svoje smrti delal v Tržiču, je slovenski kulturni prostor oplemenitil s svojo izjemno lekarniško zbirko. Ob več desetletnih stikih z vsemi večjimi evropskimi antikvariati je nastala skoraj zaključena zbirka farmacevtsko-medicinskega pribora in knjig.

Po smrti Bohuslava Lavičke so Nemci želeli njegovo farmacevtsko-medicinsko zbirko odpeljati v Nemčijo, vendar jo je rešil profesor Žontar iz muzeja v Kranju, ki je s sodelavci poskrbel, da je bila zbirka po vojni vrnjena potomcem Bohuslava Lavičke. Leta 1978 je Lavičkovo zbirko odkupila Farmacevtska družba Lek, član skupine Sandoz, in jo leta 1986 postavila na ogled v muzeju v svoji poslovni stavbi v Ljubljani, kjer domuje še danes.

* * *

Lek, član skupine Sandoz, je eden ključnih stebrov druge največje generične farmacevtske družbe na svetu. Je njen vodilni globalni razvojni center za tehnološko zahtevne izdelke in tehnologije, eden ključnih globalnih proizvodnih centrov za učinkovine in zdravila, kompetenčni center za razvoj vertikalno integriranih izdelkov, kompetenčni center Sandoza pri razvoju in proizvodnji biofarmacevtskih izdelkov in center oskrbe za trge Srednje in Vzhodne Evrope, Jugovzhodne Evrope in SND ter trži in prodaja Sandozove izdelke v Sloveniji. Podrobnejše informacije so na voljo na http://www.lek.si.

Sandoz, divizija skupine Novartis, je vodilna družba na svetu na področju generičnih zdravil, ki si prizadeva za trajnostni dostop do visoko kakovostnega zdravstvenega varstva. Sandoz zaposluje več kot 26.000 sodelavcev in ponuja široko paleto cenovno dostopnih zdravil bolnikom in kupcem po vsem svetu.
Sandozov globalni portfelj obsega okrog 1.100 molekul, ki so v letu 2014 predstavljale prodajo v obsegu 9,6 milijarde ameriških dolarjev. Sandoz ima vodilni položaj v svetu tako na področju podobnih bioloških zdravil ter generičnih anti-infektivov, oftalmoloških in transplantacijskih zdravil, kot tudi na ključnih terapevtskih področjih, od generičnih zdravil za injiciranje, dermatoloških zdravil in zdravil za bolezni dihal, do zdravil za srčno-žilne bolezni, bolezni presnove, zdravil za bolezni in motnje osrednjega živčevja, protibolečinskih zdravil in zdravil za bolezni prebavil.
Sandoz razvija, proizvaja in trži končne farmacevtske izdelke ter vmesne izdelke, vključno s farmacevtskimi in biotehnološkimi zdravilnimi učinkovinami. Skoraj polovico Sandozovega portfelja predstavljajo diferencirani izdelki – zdravila, ki jih je teže znanstveno razviti in izdelati kot običajna generična zdravila.
Od združitve svojih generičnih družb pod blagovno znamko Sandoz v letu 2003 je Sandoz zaznamovala močna organska rast, dosledno doseganje rasti pa je Sandoz dosegal tudi v določenih regijah in na različnih področjih diferenciranih izdelkov preko vrste ciljnih prevzemov, ki vključujejo družbe Hexal (Nemčija), EBEWE Pharma (Avstrija) in Fougera Pharmaceuticals (ZDA).
Sandoz je na Twitterju. Sledite mu na @Sandoz_global at http://twitter.com/Sandoz_Global.

Novartis ponuja rešitve za varovanje zdravja, ki izpolnjujejo vedno večje potrebe bolnikov in družbe. Novartis s sedežem v Baslu v Švici ponuja zelo raznoliko paleto zdravil, s katerimi zadovoljuje te potrebe: inovativna zdravila, izdelke za zdravje oči in cenovno dostopna generična zdravila. Novartis je edina globalna družba, ki je na vodilnem mestu na teh področjih. V letu 2014 so družbe v skupini Novartis dosegle prihodek od prodaje v višini 58 milijard ameriških dolarjev, približno 9,9 milijarde ameriških dolarjev (9,6 milijarde ameriških dolarjev brez stroškov slabitve in amortizacije) je bilo vloženih v raziskave in razvoj. Skupina Novartis je imela 31. decembra 2014 v svojih družbah zaposlenih približno 133.000 ljudi. Novartisovi izdelki so na voljo v več kot 180 državah po vsem svetu. Za dodatne informacije obiščite spletno stran www.novartis.com.

* * *

V sporočilu za javnost so izjave in napovedi o poslovanju v prihodnje. Napovedi obsegajo ocene, oblikovane na podlagi vseh informacij, ki jih imamo trenutno na voljo. Če bi se izkazalo, da so predvidevanja teh napovedi nezanesljiva, bi bili lahko dejanski rezultati poslovanja drugačni od pričakovanih.

- konec -

Za dodatne informacije se obrnite na:
Katarino Klemenc
Korporativno komuniciranje
Lek farmacevtska družba d. d.
telefon: (01) 580 22 43
telefaks: (01) 580 24 32
katarina.klemenc@sandoz.com