Sandoz lansiral program usposabljanja za babice v Etiopiji za zmanjšanje umrljivosti mater in novorojenčkov

  • V Etiopiji vsak dan umre okrog 400 mater in novorojenčkov1,2, deloma zaradi omejenega znanja zdravstvenih delavcev v porodništvu.
  • Izboljšanje medicinskega znanja in veščin zdravstvenih delavcev pomaga zmanjšati umrljivost mater in novorojenčkov.
  • Sandoz je zavezan k povečevanju dostopa do visokokakovostnih in cenovno dostopnih zdravil ter zdravstvenih storitev in izobraževanja za matere in otroke.
2. 3. 2015

Sandoz je danes objavil lansiranje novega programa, imenovanega Novo življenje & novo upanje, namenjenega izboljšanju zdravja mater in otrok ter zmanjšanju umrljivosti, povezane z rojevanjem otrok. Program se bo začel izvajati pred 8. marcem, mednarodnim dnevom žena, in sicer s prvim v vrsti usposabljanj, ki jih sponzorira Sandoz, za izboljšanje znanja porodništva med babicami v Etiopiji.

V Etiopiji, drugi najbolj naseljeni državi v Afriki, kjer 80 odstotkov prebivalstva živi na podeželju, večina žensk rojeva doma. Če se med nosečnostjo ali porodom pojavijo težave, so prva točka za stik ustanove primarnega zdravstvenega varstva, imenovane zdravstveni centri. Žal mnogi zdravstveni centri nimajo potrebne medicinske opreme, zdravstvenim delavcem pa pogosto primanjkuje strokovnega znanja, potrebnega za pomoč ženskam s porodnimi zapleti.

“Združeni narodi navajajo zmanjševanje umrljivosti otrok in izboljšanje zdravja mater kot dva od osmih Milenijskih razvojnih ciljev, ki naj bi jih dosegli do leta 2015; osredotočanje na zdravje mater in otrok se bo najverjetneje nadaljevalo tudi v okviru novih ciljev Združenih narodov za trajnostni razvoj,” je dejal Nick Haggar, vodja Sandoza za Zahodno Evropo, Srednji vzhod in Afriko. “Sandoz se je obvezal, da bo pomagal dosegati te cilje s povečanjem dostopa do visokokakovostnih in cenovno dostopnih zdravil ter da bo podpiral izboljšanje zdravstvenih storitev za matere in otroke.”

Sandoz se je s svojim programom korporativne družbene odgovornosti Novo življenje & novo upanje obvezal, da bo sponzoriral štiri osnovna usposabljanja urgentnega porodništva in nege novorojenčkov za 100 zdravstvenih delavcev oziroma babic v Etiopiji. Ta usposabljanja bodo vplivala na skrb za približno 40.000 nosečnic v okolici glavnega mesta, Adis Abebe. Usposabljanja izvaja Etiopsko babiško združenje (Ethiopian Midwives Association – EMA).

“V sodelovanju z etiopskim Ministrstvom za zdravje se spopadamo z enim najresnejših zdravstvenih izzivov, s katerim se sooča država,” je dejala Ludmilla Reina, vodja Sandoza v Etiopiji. “Izboljšanje medicinskega znanja in usposobljenosti zdravstvenih delavcev v Etiopiji bo pripomoglo k zmanjšanju umrljivosti mater in novorojenčkov.”

Reference:

  1. Etiopsko Ministrstvo za zdravje: Državni izvedbeni načrt za prednostna življenjsko pomembna sredstva za ženske in otroke, avgust 2013.
  2. USAID: Kakovost oskrbe za preprečevanje in obvladovanje pogostih zapletov pri materah in novorojenčkih: Študija etiopskih bolnišnic.
* * *

Lek, član skupine Sandoz, je eden ključnih stebrov druge največje generične farmacevtske družbe na svetu. Je njen vodilni globalni razvojni center za tehnološko zahtevne izdelke in tehnologije, eden ključnih globalnih proizvodnih centrov za učinkovine in zdravila, kompetenčni center za razvoj vertikalno integriranih izdelkov, kompetenčni center Sandoza pri razvoju in proizvodnji biofarmacevtskih izdelkov in center oskrbe za trge Srednje in Vzhodne Evrope, Jugovzhodne Evrope in SND ter trži in prodaja Sandozove izdelke v Sloveniji. Podrobnejše informacije so na voljo na http://www.lek.si.

Sandoz, divizija skupine Novartis, je vodilna družba na svetu na področju generičnih zdravil, ki si prizadeva za trajnostni dostop do visoko kakovostnega zdravstvenega varstva. Sandoz zaposluje več kot 26.000 sodelavcev in ponuja široko paleto cenovno dostopnih zdravil bolnikom in kupcem po vsem svetu.
Sandozov globalni portfelj obsega okrog 1.100 molekul, ki so v letu 2014 predstavljale prodajo v obsegu 9,6 milijarde ameriških dolarjev. Sandoz ima vodilni položaj v svetu tako na področju podobnih bioloških zdravil ter generičnih anti-infektivov, oftalmoloških in transplantacijskih zdravil, kot tudi na ključnih terapevtskih področjih, od generičnih zdravil za injiciranje, dermatoloških zdravil in zdravil za bolezni dihal, do zdravil za srčno-žilne bolezni, bolezni presnove, zdravil za bolezni in motnje osrednjega živčevja, protibolečinskih zdravil in zdravil za bolezni prebavil.
Sandoz razvija, proizvaja in trži končne farmacevtske izdelke ter vmesne izdelke, vključno s farmacevtskimi in biotehnološkimi zdravilnimi učinkovinami. Skoraj polovico Sandozovega portfelja predstavljajo diferencirani izdelki – zdravila, ki jih je teže znanstveno razviti in izdelati kot običajna generična zdravila.
Od združitve svojih generičnih družb pod blagovno znamko Sandoz v letu 2003 je Sandoz zaznamovala močna organska rast, dosledno doseganje rasti pa je Sandoz dosegal tudi v določenih regijah in na različnih področjih diferenciranih izdelkov preko vrste ciljnih prevzemov, ki vključujejo družbe Hexal (Nemčija), EBEWE Pharma (Avstrija) in Fougera Pharmaceuticals (ZDA).
Sandoz je na Twitterju. Sledite mu na @Sandoz_global at http://twitter.com/Sandoz_Global.

Novartis ponuja rešitve za varovanje zdravja, ki izpolnjujejo vedno večje potrebe bolnikov in družbe. Novartis s sedežem v Baslu v Švici ponuja zelo raznoliko paleto zdravil, s katerimi zadovoljuje te potrebe: inovativna zdravila, izdelke za zdravje oči, cenovno dostopna generična zdravila, preventivna cepiva in izdelke za zdravje potrošnikov. Novartis je edina globalna družba, ki je na vodilnem mestu na teh področjih. V letu 2014 so družbe v skupini Novartis dosegle prihodek od prodaje v višini 58 milijard ameriških dolarjev, približno 9,9 milijarde ameriških dolarjev (9,6 milijarde ameriških dolarjev brez stroškov slabitve in amortizacije) je bilo vloženih v raziskave in razvoj. Skupina Novartis v svojih družbah zaposluje približno 130.000 ljudi. Novartisovi izdelki so na voljo v več kot 180 državah po vsem svetu. Za dodatne informacije obiščite spletno stran www.novartis.com.

* * *

V sporočilu za javnost so izjave in napovedi o poslovanju v prihodnje. Napovedi obsegajo ocene, oblikovane na podlagi vseh informacij, ki jih imamo trenutno na voljo. Če bi se izkazalo, da so predvidevanja teh napovedi nezanesljiva, bi bili lahko dejanski rezultati poslovanja drugačni od pričakovanih.

- konec -

Za dodatne informacije se obrnite na:
Katarino Klemenc
Korporativno komuniciranje
Lek farmacevtska družba d. d.
telefon: (01) 580 22 43
telefaks: (01) 580 24 32
katarina.klemenc@sandoz.com