Puhovo priznanje skupini raziskovalcev Biofarmacevtike Mengeš in Kemijskega inštituta Ljubljana za pomembne dosežke na področju razvojne dejavnosti

  • Dr. Simona Jevševar, dr. Maja Kenig, Nebojša Furlan in Sašo Tomše iz Sandozove Biofarmacevtike v Mengšu v sodelovanju s sodelavci Kemijskega inštituta Ljubljana razvili postopke za pripravo podobnih bioloških zdravil filgrastim in pegfilgrastim ter z inovativnimi postopki omogočili prenos v proizvodnjo
  • Dosežek skupine nagrajencev je zgled prenosa skupnih raziskovalno-razvojnih dosežkov slovenske industrije in akademskega okolja v industrijsko proizvodnjo
  • Lek, član skupine Sandoz, že vrsto let ena najbolj inovativnih družb v Sloveniji
21. 11. 2014

Sodelavci Leka, člana skupine Sandoz, dr. Simona Jevševar, dr. Maja Kenig, Nebojša Furlan in Sašo Tomše iz Biofarmacevtike Mengeš so skupaj s sodelavci Kemijskega inštituta Ljubljana – prof. dr. Vladko Gaberc Porekar, Ano Jesenko in mag. Tatjano Milunović, ki kot raziskovalka sodeluje v Razvojni analitiki v Biofarmacevtiki Mengeš -, prejeli Puhovo priznanje za razvoj in proizvodnjo podobnih bioloških zdravil filgrastim in pegfilgrastim ter prenos v proizvodnjo.

Slovesna podelitev Zoisovih nagrad, Zoisovega priznanja, priznanja Ambasador znanosti in Puhovega priznanja je bila v petek, 21. novembra 2014 v Kongresnem centru na Brdu pri Kranju. Slavnostni govornik na prireditvi je bil predsednik Vlade RS dr. Miro Cerar, dogodek pa je neposredno prenašala tudi Televizija Slovenija na 2. programu. Prestižno Puhovo priznanje je eno najvišjih državnih priznanj s področja znanstveno-raziskovalne in razvojne dejavnosti, ki se podeljuje za pomembne dosežke na področju razvojne dejavnosti, in sicer za izume, razvojne dosežke in uporabo znanstvenih izsledkov pri uvajanju novosti v gospodarsko prakso.

Odbor RS za Zoisovo nagrado, Zoisovo priznanje, priznanje Ambasador znanosti RS in Puhovo priznanje, ki ga imenuje Vlada Republike Slovenije izmed uveljavljenih raziskovalcev, je v obrazložitvi Puhovega priznanja zapisal: “Proizvodnja bioloških zdravil je eno najhitreje razvijajočih se področij sodobne farmacevtske industrije. Mešana skupina raziskovalcev Laboratorija za molekularno biologijo in nanobiotehnologijo Kemijskega inštituta ter farmacevtskega podjetja Lek, d. d., je že pod vodstvom preminulega doktorja Viktorja Menarta razvijala postopke za pripravo podobnega biološkega zdravila filgrastim in kemijsko spremenjene različice pegfilgrastim. Inovativni postopki so omogočili prenos na industrijsko raven in prva generacija zdravila se že prodaja. Druga generacija, pegfilgrastim, katere pridobivanje je skupina nagrajencev uspešno prenesla v proizvodnjo v Mengšu, je končala klinična preizkušanja. Visoko strokovno znanje, ki ga je Lek pridobil v sodelovanju s slovenskim akademskim okoljem in ga ob Novartisovem prevzemu leta 2002 izkazoval z lastnim razvojem bioloških zdravil, je omogočilo, da je danes v razvoju in proizvodnji podobnih bioloških zdravil v Mengšu zaposlenih več kot 250 ljudi, kar je več kot desetkratnik števila zaposlenih ob prevzemu. Dosežek skupine nagrajencev je zgled prenosa skupnih raziskovalno-razvojnih dosežkov slovenske industrije in akademskega okolja v industrijsko proizvodnjo.”

* * *

Lek, član skupine Sandoz, je eden ključnih stebrov druge največje generične farmacevtske družbe na svetu. Je njen vodilni globalni razvojni center za izdelke in tehnologije, eden ključnih globalnih proizvodnih centrov za učinkovine in zdravila, kompetenčni center za razvoj vertikalno integriranih izdelkov, kompetenčni center Sandoza pri razvoju in proizvodnji biofarmacevtskih izdelkov in center oskrbe za trge Srednje in Vzhodne Evrope, Jugovzhodne Evrope in SND ter trži in prodaja Sandozove izdelke v Sloveniji. Podrobnejše informacije so na voljo na http://www.lek.si.

Sandoz, generična farmacevtska divizija skupine Novartis, je vodilna družba na svetu v industriji generičnih zdravil. Sandoz zaposluje približno 26.500 sodelavcev in v več kot 160 državah ponuja široko paleto visoko-kakovostnih, cenovno dostopnih izdelkov, ki niso več zaščiteni s patenti. S prodajo, ki je v letu 2013 dosegla 9,2 milijarde ameriških dolarjev, in z okrog 1.100 molekulami ima Sandoz vodilni položaj v svetu na področju podobnih bioloških zdravil, generičnih zdravil za injiciranje, oftalmoloških zdravil, dermatoloških zdravil in antibiotikov, ki ga dopolnjuje še vodilni položaj na področju zdravil za srčno-žilne bolezni, bolezni presnove, zdravil za bolezni in motnje osrednjega živčevja, protibolečinskih zdravil, zdravil za bolezni prebavil, dihal ter hormonskih terapij. Poleg teh zdravil Sandoz razvija, proizvaja in trži tudi farmacevtske in biotehnološke zdravilne učinkovine. Skoraj polovico Sandozovega portfelja predstavljajo diferencirani izdelki , ki so opredeljeni kot izdelki, ki jih je teže znanstveno razviti in izdelati kot običajna generična zdravila. Od združitve svojih generičnih družb pod blagovno znamko Sandoz v letu 2003 je Sandoz zaznamovala močna organska rast ter močna rast njegovih prevzetih družb, ki vključujejo družbe Lek (Slovenija), Sabex (Kanada), Hexal (Nemčija), Eon Labs (ZDA), EBEWE Pharma (Avstrija), Oriel Therapeutics (ZDA) in Fougera Pharmaceuticals (ZDA).
Sandoz je na Twitterju. Sledite mu na @Sandoz_global at http://twitter.com/Sandoz_Global.

Novartis ponuja rešitve za varovanje zdravja, ki izpolnjujejo vedno večje potrebe bolnikov in družbe. Novartis s sedežem v Baslu v Švici ponuja zelo raznoliko paleto zdravil, s katerimi zadovoljuje te potrebe: inovativna zdravila, izdelke za zdravje oči, cenovno dostopna generična zdravila, preventivna cepiva, izdelke za zdravje potrošnikov in veterinarske izdelke. Novartis je edina globalna družba, ki je na vodilnem mestu na teh področjih. V letu 2013 so družbe v skupini Novartis dosegle prihodek od prodaje v višini 57,9 milijarde ameriških dolarjev, približno 9,9 milijarde ameriških dolarjev (9,6 milijarde ameriških dolarjev brez stroškov slabitve in amortizacije) je bilo vloženih v raziskave in razvoj. Skupina Novartis v svojih družbah zaposluje približno 133.000 ljudi in prodaja izdelke v več kot 150 državah po vsem svetu. Za dodatne informacije obiščite spletno stran www.novartis.com.

* * *

V sporočilu za javnost so izjave in napovedi o poslovanju v prihodnje. Napovedi obsegajo ocene, oblikovane na podlagi vseh informacij, ki jih imamo trenutno na voljo. Če bi se izkazalo, da so predvidevanja teh napovedi nezanesljiva, bi bili lahko dejanski rezultati poslovanja drugačni od pričakovanih.

- konec -

Za dodatne informacije se obrnite na:
Katarino Klemenc
Korporativno komuniciranje
Lek farmacevtska družba d. d.
telefon: (01) 580 22 43
telefaks: (01) 580 24 32
katarina.klemenc@sandoz.com