Hiška eksperimentov obiskala Novo mesto

6. 11. 2014

Hiška eksperimentov je majhna Hiša eksperimentov, po duši popotnik, ki potuje po celi Sloveniji in za en dan eno izmed slovenskih osnovnih šol spremeni v center znanosti. Popotovanje po Sloveniji, ki sta ga omogočila farmacevtska družba Lek, član skupine Sandoz, in Telekom Slovenije d.d., je začela pred enim mesecem v Lendavi. Danes je Hiška eksperimentov obiskala otroke v OŠ Grm, ki so lahko eksperimentirali na več kot štiridesetih mobilnih eksperimentih, ki so poskočili iz škatel Hiške eksperimentov.

Hiša eksperimentov je center znanosti, ki skuša svoje obiskovalce navdušiti za učenje, raziskovanje, radovednost, postavljanje vprašanj in iskanje odgovorov. Stalne prostore ima v Ljubljani, kjer jo obiskujejo posamezniki in skupine iz vse Slovenije. »Hiša eksperimentov je prisluhnila želji otrok po vsej Sloveniji, da jih obišče v njihovem kraju. Tako smo izdelali mobilno Hišo eksperimentov – Hiško eksperimentov, kar sta omogočila globalna pokrovitelja farmacevtska družba Lek, član skupine Sandoz, in Telekom Slovenije d.d.,« je razložil dr. Miha Kos, direktor Hiše eksperimentov.

Lek, član skupine Sandoz, že vrsto let podpira delovanje Hiše eksperimentov. Sodelovali so v obliki pokroviteljstva eksperimenta »Si danes že jedel špinačo«, pozneje pa postali pokrovitelj aktivnosti Sladkolesarjenja – seznanjanje mladih o sladkorni bolezni. Je tudi velik pokrovitelj Hiše eksperimentov. Telekom Slovenije d.d. je večletni veliki pokrovitelj Hiše eksperimentov in pokrovitelj znanstvenih dogodivščin v Hiši eksperimentov.

»Znanje in razvoj, raziskovanje in preizkušanje – vse to so stvari, ki so neločljivo povezane z našim delom. V naših raziskovalnih in razvojnih laboratorijih po Sloveniji dela več kot 600 sodelavcev, ki vsak dan iščejo odgovore na številna zdravstvena vprašanja. Zato nam je sodelovanje s Hišo eksperimentov zelo blizu. Način, kako mlade ume spodbujajo k razmišljanju, je edinstven in obisk Hiše eksperimentov je za otroke vedno izjemna dogodivščina. Ker pa vsi otroci in vse šole nimajo možnosti, da bi otroke peljale v Ljubljano, smo zelo veseli, da so zasnovali mobilno Hiško eksperimentov in bodo tako lahko znanje približali otrokom po vsej Sloveniji,« je povedala Mojca Pavlin, vodja družbene odgovornosti v Leku, članu skupine Sandoz.

Ko šola postane center znanosti

Hiška eksperimentov je nova aktivnost Hiše eksperimentov, s katero bodo doživetja iz Hiše eksperimentov postala mobilna. Hiška bo obiskovala osnovne šole po Sloveniji in jih za en dan spremenila v centre znanosti in raziskovanja. Obisk poteka tako, da Hiška »zavzame« dva razreda, kjer postavijo eksperimente in povabijo šolarje na brezplačen obisk in eksperimentiranje. Isti dan bodo na šoli priredili tudi dva znanstvena šova – dogodivščini. Za šolarje bo to dan sproščene znanosti, eksperimentiranja in izobraževanja.

»Vsi, ki delamo na Osnovni šoli Grm, smo se zelo razveselili, ko smo izvedeli, da nas bo obiskala mobilna Hiška eksperimentov. Še prav posebej so bili veseli otroci, saj bodo na svoja radovedna vprašanja ob eksperimentih, ki jih bodo delali, dobili odgovore v edinstvenem centru znanosti za mlade – v Hiški eksperimentov. Ker smo v šolo ta dan povabili tudi vse starše, smo prepričani, da bo to za večino učencev prvi, nikakor pa ne zadnji obisk Hiše eksperimentov,« je povedala ravnateljica Osnovne šole Grm Sonja Simčič.

»Ker želimo znanost približati prav vsem, smo se odločili, da bo naš obisk za učence in šolo brezplačen. Poleg globalnih pokroviteljev smo k sodelovanju povabili tudi lokalne pokrovitelje in občine, ki bodo tako lahko dejavno vplivali na izobraževanje in znanstveno raziskovanje v svojem kraju,« je še poudaril Miha Kos.

Dodatne informacije
Miha Kos, direktor Hiše eksperimentov
miha.kos@he.si
01/300 6 888