Rdeči noski s Pestrim orkestrom potujejo po Sloveniji

16. 10. 2014

Rdeči noski s predstavo Pester orkester, ki je namenjena otrokom z zmerno in težjo motnjo v duševnem razvoju, nadaljujejo svojo pot po Sloveniji. To jesen obiskujejo otroke na Igu ter v Novem mestu, Strunjanu, Vipavi, Dobrni in Mariboru. Gre za prvi tovrstni program v Sloveniji, ki ga je omogočil Lek, član skupine Sandoz.

Pester orkester je predstava, ustvarjena posebej za otroke z zmerno in težjo motnjo v duševnem razvoju. Razvila jo je organizacija bolnišničnih klovnov z Nizozemske (Stichting CliniClowns). Okvir predstave je zgodba o treh muzikantih, ki so odšli iz cirkusa in želijo ustvariti svoj orkester – zato iščejo glasbenike, ki se jim bodo pridružili. Najdejo jih v gledalcih. Dogajanje temelji na glasbi, tipu in vizualnem doživljanju. Klovni se posvetijo vsakemu otroku posebej, kar je način dela bolnišničnih klovnov tudi v bolnišnici. Tako se otroci sprostijo in predstavo doživljajo v meri svojih zmožnosti, potreb in želja.

»Rdeči noski že dalj časa obiskujemo tudi ustanove za otroke s posebnimi potrebami. In tako se je pojavila želja po dodatnem znanju o tem, kako delati za otroke z motnjo v duševnem razvoju, da bodo imeli kar največ od nas. Predstava Pester orkester je odgovor na to željo in veseli smo, da nas tudi pri tem programu podpira naš dolgoletni partner Lek, član skupine Sandoz. Pripravam na predstavo namenjamo veliko pozornosti, poučimo se o vsakem udeležencu predstave, spoznamo njegove posebnosti, da lahko k njemu pristopimo, navežemo stik in ustvarimo trenutke osebne povezanosti,« je razložila Eva Š. Maurer, umetniška vodja društva Rdeči noski.

Lek, član skupine Sandoz, podpira Rdeče noske že od vsega začetka

»Ideja o Pestrem orkestru nam je bila takoj všeč, saj otrokom s posebnimi potrebami v Sloveniji prinaša prijazno novost. V letu 2014 bo Pester orkester predvidoma obiskal 11 krajev po Sloveniji in razveselil več kot 300 otrok in mladostnikov. Ta predstava je nadgradnja našega sedemletnega sodelovanja z Rdečimi noski,« je dejala Katarina Klemenc, direktorica Korporativnega komuniciranja.

Način, kako pristopiti k otrokom s posebnimi potrebami

Program Pester orkester je eden od načinov, kako pristopiti k otrokom in mladostnikom s posebnimi potrebami. Specialna pedagoginja Dr. Branka D. Jurišić, ki je kot strokovna sodelavka sodelovala pri nastajanju programa v Sloveniji, pravi: »Lepo je, če predstava pride k tistim otrokom in mladostnikom, ki ne gredo pogosto ven, v gledališče ali na kakšne druge prireditve. Otroci z motnjo v duševnem razvoju so še posebej ranljiva skupina otrok s posebnimi potrebami, ki potrebujejo veliko spodbude in dražljajev. V tej predstavi so spodbude take, da se lahko nanje odzove prav vsak med njimi. Nekatere bodo privabili zvoki, druge predmeti, različni na otip in dotik. Čeprav je dražljajev ogromno, so ti nežni, nevsiljivi in tako pritegnejo njihovo pozornost in jih spodbudijo k dejavnosti, ki pa je prilagojena njihovim potrebam. To je največja vrednost te predstave.«

* * *

Lek, član skupine Sandoz, je eden ključnih stebrov druge največje generične farmacevtske družbe na svetu. Je njen vodilni globalni razvojni center za izdelke in tehnologije, eden ključnih globalnih proizvodnih centrov za učinkovine in zdravila, kompetenčni center za razvoj vertikalno integriranih izdelkov, kompetenčni center Sandoza pri razvoju in proizvodnji biofarmacevtskih izdelkov in center oskrbe za trge Srednje in Vzhodne Evrope, Jugovzhodne Evrope in SND ter trži in prodaja Sandozove izdelke v Sloveniji. Podrobnejše informacije so na voljo na http://www.lek.si.

Sandoz, generična farmacevtska divizija skupine Novartis, je vodilna družba na svetu v industriji generičnih zdravil. Sandoz zaposluje približno 26.500 sodelavcev in v več kot 160 državah ponuja široko paleto visoko-kakovostnih, cenovno dostopnih izdelkov, ki niso več zaščiteni s patenti. S prodajo, ki je v letu 2013 dosegla 9,2 milijarde ameriških dolarjev, in z okrog 1.100 molekulami ima Sandoz vodilni položaj v svetu na področju podobnih bioloških zdravil, generičnih zdravil za injiciranje, oftalmoloških zdravil, dermatoloških zdravil in antibiotikov, ki ga dopolnjuje še vodilni položaj na področju zdravil za srčno-žilne bolezni, bolezni presnove, zdravil za bolezni in motnje osrednjega živčevja, protibolečinskih zdravil, zdravil za bolezni prebavil, dihal ter hormonskih terapij. Poleg teh zdravil Sandoz razvija, proizvaja in trži tudi farmacevtske in biotehnološke zdravilne učinkovine. Skoraj polovico Sandozovega portfelja predstavljajo diferencirani izdelki , ki so opredeljeni kot izdelki, ki jih je teže znanstveno razviti in izdelati kot običajna generična zdravila. Od združitve svojih generičnih družb pod blagovno znamko Sandoz v letu 2003 je Sandoz zaznamovala močna organska rast ter močna rast njegovih prevzetih družb, ki vključujejo družbe Lek (Slovenija), Sabex (Kanada), Hexal (Nemčija), Eon Labs (ZDA), EBEWE Pharma (Avstrija), Oriel Therapeutics (ZDA) in Fougera Pharmaceuticals (ZDA).
Sandoz je na Twitterju. Sledite mu na @Sandoz_global at http://twitter.com/Sandoz_Global.

Novartis ponuja rešitve za varovanje zdravja, ki izpolnjujejo vedno večje potrebe bolnikov in družbe. Novartis s sedežem v Baslu v Švici ponuja zelo raznoliko paleto zdravil, s katerimi zadovoljuje te potrebe: inovativna zdravila, izdelke za zdravje oči, cenovno dostopna generična zdravila, preventivna cepiva, diagnostična sredstva, izdelke za zdravje potrošnikov in veterinarske izdelke. Novartis je edina globalna družba, ki je na vodilnem mestu na teh področjih. V letu 2013 so družbe v skupini Novartis dosegle prihodek od prodaje v višini 57,9 milijarde ameriških dolarjev, približno 9,9 milijarde ameriških dolarjev (9,6 milijarde ameriških dolarjev brez stroškov slabitve in amortizacije) je bilo vloženih v raziskave in razvoj. Skupina Novartis v svojih družbah zaposluje približno 135.000 ljudi in prodaja izdelke v več kot 150 državah po vsem svetu. Za dodatne informacije obiščite spletno stran www.novartis.com.

* * *

V sporočilu za javnost so izjave in napovedi o poslovanju v prihodnje. Napovedi obsegajo ocene, oblikovane na podlagi vseh informacij, ki jih imamo trenutno na voljo. Če bi se izkazalo, da so predvidevanja teh napovedi nezanesljiva, bi bili lahko dejanski rezultati poslovanja drugačni od pričakovanih.

- konec -

Za dodatne informacije se obrnite na:
Katarino Klemenc
Korporativno komuniciranje
Lek farmacevtska družba d. d.
telefon: (01) 580 22 43
telefaks: (01) 580 24 32
katarina.klemenc@sandoz.com