Ob razstavi Jožeta Spacala v Galeriji Lek

19. 1. 2000

Ljubljana, 19. januarja – Priznani slovenski slikar, grafik in scenograf Jože Spacal bo v času od 18. januarja do 18. februarja razstavljal v Galeriji Lek. Tokrat se avtor predstavlja z izborom grafik, med katerimi je v ospredju motiv divjega kostanja s počeno ovojnico kot prispodobo Zemlje. Lek je že v preteklih letih sodeloval z Jožetom Spacalom (lansko leto kot eden od glavnih pokroviteljev pregledne razstave ob avtorjevi šestdesetletnici), tokrat pa se je odločil, da bo z razstavo grafik obeležil začetek delovanja novega mešanega podjetja Sanofi~Synthélabo – Lek, ki ga je slovenska farmacevtska družba ustanovila z drugo največjo francosko farmacevtsko družbo.

Na ta način želi Lek prispevati svoj delež k ohranjanju in spodbujanju slovenske umetnosti kot enega od prvobitnih dejavnikov slovenskega naroda. Lek kot dober gospodar skladno z letnim poslovnim načrtom namenja del svojega dobička za človekoljubne, kulturne, izobraževalne in športne dejavnosti in s tem izraža svojo odgovornost do okolja, v katerem deluje.

Na včerajšnji otvoritvi, ki so se je udeležili nekateri predstavniki diplomatskega zbora v Sloveniji – med drugimi tudi francoski ambasador Olivier de La Baume in avstrijski ambasador Gerhard Wagner – predstavniki francoske skupnosti v Sloveniji, številni priznani slovenski zdravniki, predstavniki Univerze v Ljubljani, ugledni umetniki, gospodarstveniki in ljubitelji dela Jožeta Spacala, je avtorja predstavil dr. Zoran Kržišnik, predsednik Mednarodnega grafičnega bienala Ljubljana in v.d. direktorja Mednarodnega grafičnega centra. Enkratno vzdušje sta s svojo virtuoznostjo dopolnila Tomaž Lorenz na violini in Jerko Novak na kitari.

Dr. Kržišnik je poudaril, da avtor iz kombinacije elementov ustvari povedno sceno, katere lirična umirjenost ali dramatična silovitost sproža opazovalčevo asociativno verigo v smer, ki jo umetnik spodbuja, ne da bi jo predpisoval. Pri delih Jožeta Spacal gre za sintezo narave in tehnike. Njegova umetnost vedno nakazuje pozitivne odgovore na izzivalna vprašanja, ki jih zastavlja zapletenost našega zemskega obstoja.

Razstava bo odprta do 18. februarja, v Galeriji Lek, Verovškova 57, Ljubljana, vsak delavnik med 8. in 19. uro, ob sobotah pa v dopoldanskem času.