Kolo zdravja s Petro Majdič, zdravi zmešančki in nasmejani pohod

  • Teden zdravega življenja je osrednji dogodek Novartisove pobude Živim zdravo za izboljšanje zdravja in dobrega počutja zaposlenih.
  • Lek, član skupine Sandoz, letos že četrtič na vseh svojih lokacijah v Sloveniji organizira Teden zdravega življenja.
  • Več kot 3.000 zaposlenih se v tem tednu udeležuje delavnic in predavanj o zdravem načinu življenja ter raznih športnih dejavnosti, spoznava načine priprave zdrave prehrane, osvežuje znanje prve pomoči in preverja svoje kazalnike zdravja.
9. 9. 2014

Več kot 3.000 Novartisovih zaposlenih v Sloveniji ta teden sodeluje v Tednu zdravega življenja, ki je osrednji del globalne Novartisove pobude Živim zdravo. Od 8. do 12. septembra se tako zaposleni na vseh lokacijah v Sloveniji – v Ljubljani, Mengšu, Lendavi in na Prevaljah – še posebej posvečajo skrbi za svoje zdravje in dobro počutje. Tudi letos jih pri tem spodbuja Petra Majdič.

Dejavnosti v Tednu zdravega življenja so zasnovane tako, da zajamejo vse štiri stebre pobude Živim zdravo (gibaj, izberi, izmeri, obvladuj) in tako prispevajo k celostni obravnavi zdravja zaposlenih. Zaposleni se lahko v tem tednu v službenem času udeležujejo organiziranih športnih dejavnosti, predavanj in usposabljanj za bolj zdrav način življenja. Vsebine so raznolike, da lahko vsak najde nekaj zase, ter zasnovane tako, da so poučne in hkrati zabavne.

Tudi letos se je zaposlenim v Sloveniji kot ambasadorka zdravega načina življenja pridružila naša olimpijka Petra Majdič, ki s svojo neizmerno energijo vedno prinese dobro voljo. Tokrat z njimi vrti kolo zdravja. »Prvo leto smo telovadili, predlani smo imeli kuharski izziv, lani smo se učili nordijske hoje, letos vrtimo kolo zdravja. Odziv zaposlenih je vedno dober in z veseljem sodelujem pri tem projektu, ker prinaša rezultate. Ljudje pridejo, sprašujejo, sodelujejo, izmenjajo izkušnje, iščejo nove načine, kako še bolje skrbeti za svoje zdravje. Pobuda živim zdravo in Teden zdravega življenja sta odličen primer, kako lahko podjetje skrbi za dobro počutje svojih zaposlenih,« je poudarila Petra Majdič.

Veliko pozornosti namenjajo zdravi prehrani in predvsem, kako jo pripraviti na enostaven način. Tokrat s priznano slovensko strokovnjakinjo pripravljajo sveže smoothije oz. zmešančke in se učijo o pravem kombiniranju sestavin, zdrave kuharske trike pa z njimi deli priznan kuharski mojster Tomaž Vozelj. V jedilnicah jih čakajo zdravi obroki, pripravljeni v sodelovanju z nutricistom.

Zelo dobro obiskani so tečaji prve pomoči, kar dokazuje, da je zavedanje o pomenu pravočasne pomoči, ko je ta potrebna, med sodelavci v Leku, članu skupine Sandoz, izjemno visoko. V sklopu tečajev se učijo tudi uporabe avtomatskih defibrilatorjev, ki jih je na vseh štirih Sandozovih lokacijah po Sloveniji nameščenih skupno 8.

Ker je pri skrbi za zdravje izjemno pomembno poznati svoje telo, so zaposlenim v tem tednu na voljo meritve osnovnih kazalnikov zdravja. Zdravnica jim izmeri indeks telesne mase, holesterol, krvni pritisk in krvni sladkor ter očesni pritisk.

Kot vsako leto bodo tudi letos Teden zdravega življenja zaključili s pohodom. Tokrat ga bodo še dodatno začinili znani slovenski stand-up komiki. Zaposlene iz Ljubljane in Mengša bosta spremljala Petra Majdič in Miha Brajnik, zaposlene v Lendavi bo zabavala Martina Ipša, Prevaljčane pa bo spodbujal Matjaž Javšnik.

O Novartisovi globalni pobudi Živim zdravo

Skrb za zdravje in kakovostno življenje zaposlenih je ena ključnih usmeritev Novartisa in predstavlja nadaljevanje njihovega poslanstva pomagati ljudem in zdraviti. S tem namenom je Novartis pred štirimi leti zasnoval interno pobudo Živim zdravo, s katero želi spodbuditi zaposlene, da prevzamejo aktivno vlogo v skrbi za svoje zdravje. Globalna pobuda Živim zdravo je namenjena zaposlenim v vseh Novartisovih podružnicah in poteka skozi vse leto.

Novartis se v pobudi Živim zdravo osredotoča na preventivne programe, saj statistični podatki Svetovnega gospodarskega foruma (WEF) kažejo, da lahko programi skrbi za zdravje in dobro počutje, ki se izvajajo na delovnem mestu in spodbujajo spremembe v načinu življenja, preprečijo do 40 odstotkov kroničnih nenalezljivih bolezni, kot so srčno-žilne in pljučne bolezni ter rak. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je pred kratkim postavila globalne cilje za zmanjševanje nenalezljivih kroničnih bolezni za 25 odstotkov do leta 2025. Pobuda Živimo zdravo je Novartisov prispevek k temu cilju.

Pobuda Živim zdravo ima širok doseg znotraj skupine Novartis. Ob lansiranju v letu 2011 je v njej sodelovalo 76 največjih Novartisovih enot iz 32 držav, kar predstavlja 80 odstotkov zaposlenih v Novartisovih podružnicah. Letos pobudo izvajajo v več kot 176 enotah v več kot 50 državah sveta, v program pa je vključenih 95 odstotkov zaposlenih.

* * *

Lek, član skupine Sandoz, je eden ključnih stebrov druge največje generične farmacevtske družbe na svetu. Je njen vodilni globalni razvojni center za izdelke in tehnologije, eden ključnih globalnih proizvodnih centrov za učinkovine in zdravila, kompetenčni center za razvoj vertikalno integriranih izdelkov, kompetenčni center Sandoza pri razvoju in proizvodnji biofarmacevtskih izdelkov in center oskrbe za trge Srednje in Vzhodne Evrope, Jugovzhodne Evrope in SND ter trži in prodaja Sandozove izdelke v Sloveniji. Podrobnejše informacije so na voljo na http://www.lek.si.

Sandoz, generična farmacevtska divizija skupine Novartis, je vodilna družba na svetu v industriji generičnih zdravil. Sandoz zaposluje približno 26.500 sodelavcev in v več kot 160 državah ponuja široko paleto visoko-kakovostnih, cenovno dostopnih izdelkov, ki niso več zaščiteni s patenti. S prodajo, ki je v letu 2013 dosegla 9,2 milijarde ameriških dolarjev, in z okrog 1.100 molekulami ima Sandoz vodilni položaj v svetu na področju podobnih bioloških zdravil, generičnih zdravil za injiciranje, oftalmoloških zdravil, dermatoloških zdravil in antibiotikov, ki ga dopolnjuje še vodilni položaj na področju zdravil za srčno-žilne bolezni, bolezni presnove, zdravil za bolezni in motnje osrednjega živčevja, protibolečinskih zdravil, zdravil za bolezni prebavil, dihal ter hormonskih terapij. Poleg teh zdravil Sandoz razvija, proizvaja in trži tudi farmacevtske in biotehnološke zdravilne učinkovine. Skoraj polovico Sandozovega portfelja predstavljajo diferencirani izdelki , ki so opredeljeni kot izdelki, ki jih je teže znanstveno razviti in izdelati kot običajna generična zdravila. Od združitve svojih generičnih družb pod blagovno znamko Sandoz v letu 2003 je Sandoz zaznamovala močna organska rast ter močna rast njegovih prevzetih družb, ki vključujejo družbe Lek (Slovenija), Sabex (Kanada), Hexal (Nemčija), Eon Labs (ZDA), EBEWE Pharma (Avstrija), Oriel Therapeutics (ZDA) in Fougera Pharmaceuticals (ZDA).
Sandoz je na Twitterju. Sledite mu na @Sandoz_global at http://twitter.com/Sandoz_Global.

Novartis ponuja rešitve za varovanje zdravja, ki izpolnjujejo vedno večje potrebe bolnikov in družbe. Novartis s sedežem v Baslu v Švici ponuja zelo raznoliko paleto zdravil, s katerimi zadovoljuje te potrebe: inovativna zdravila, izdelke za zdravje oči, cenovno dostopna generična zdravila, preventivna cepiva, diagnostična sredstva, izdelke za zdravje potrošnikov in veterinarske izdelke. Novartis je edina globalna družba, ki je na vodilnem mestu na teh področjih. V letu 2013 so družbe v skupini Novartis dosegle prihodek od prodaje v višini 57,9 milijarde ameriških dolarjev, približno 9,9 milijarde ameriških dolarjev (9,6 milijarde ameriških dolarjev brez stroškov slabitve in amortizacije) je bilo vloženih v raziskave in razvoj. Skupina Novartis v svojih družbah zaposluje približno 135.000 ljudi in prodaja izdelke v več kot 150 državah po vsem svetu. Za dodatne informacije obiščite spletno stran www.novartis.com.

* * *

V sporočilu za javnost so izjave in napovedi o poslovanju v prihodnje. Napovedi obsegajo ocene, oblikovane na podlagi vseh informacij, ki jih imamo trenutno na voljo. Če bi se izkazalo, da so predvidevanja teh napovedi nezanesljiva, bi bili lahko dejanski rezultati poslovanja drugačni od pričakovanih.

- konec -

Za dodatne informacije se obrnite na:
Katarino Klemenc
Korporativno komuniciranje
Lek farmacevtska družba d. d.
telefon: (01) 580 22 43
telefaks: (01) 580 24 32
katarina.klemenc@sandoz.com