Letovanja in prostočasne aktivnosti ZPMS v času poletnih počitnic

Končno gremo na počitnice!

25. 6. 2014

Na pot proti Poreču se je danes odpravila prva letošnja skupina otrok, ki bodo del svojega časa, ko šole zaklenejo vrata, preživeli skupaj s prostovoljci in vzgojitelji Zveze prijateljev mladine Slovenije. 300 otrok iz Maribora in Velenja bo tako prvi dan poletnih počitnic že preživela na morju. Med njimi so tudi otroci, ki bodo letovali popolnoma brezplačno v okviru humanitarnega programa Pomežik soncu.

Mladi dopustniki so se na kratkem postanku ustavili pred Lekovo poslovno stavbo v Ljubljani, kjer so jih pozdravili Darja Groznik, predsednica ZPMS, Breda Krašna, generalna sekretarka ZPMS, in Mojca Pavlin iz Leka, člana skupine Sandoz, ki je dolgoletni podpornik letovanj ZPMS.

Za mnoge otroke so letovanja z ZPMS prve počitnice

»Počitnice so čas, ki se ga otroci najbolj veselijo. To naj bi bil čas brezskrbnosti in sproščenosti, pa tudi čas aktivnosti, ki prispevajo k razvoju otrok. Pri tem govorimo tako o gibalnemu napredku kot tudi o čustveno-osebnostnem razvoju, razvoju socialnih spretnosti, učenju strpnosti in medosebnih odnosov. To je pomembno zlasti pri otrocih, ki prihajajo iz slabše urejenih družinskih okolij. Zato je organizirano počitnikovanje otrok že več kot 60 let ena najpomembnejših aktivnosti ZPMS,« je dejala predsednica ZPMS Darja Groznik.

Društva Zveze prijateljev mladine Slovenije imajo na voljo 16 počitniških kapacitet v Sloveniji in na Hrvaškem. Prostovoljci skupaj z vzgojitelji, prostovoljci, pedagoškimi vodji, plavalnimi učitelji, animatorji in zdravstvenim osebjem skrbijo, da otroci in mladostniki brezskrbno in kakovostno preživljajo čas med poletnimi počitnicami.

»Pri tem pa si še posebej prizadevamo, da se letovanj lahko udeležujejo vsi otroci ne glede na socialni status. Opažamo, da se socialne stiske vse bolj prenašajo tudi na srednji družbeni razred, zato vse več otrok počitnice preživlja na domačem dvorišču. V ZPMS čez poletje organiziramo vrsto počitniških aktivnosti – nekatere med njimi so brezplačne -, s katerimi otrokom omogočamo kakovostno preživljanje prostega časa,« še dodaja Groznikova.

S Pomežikom soncu bo letos brezplačno letovalo 327 otrok, v 16 letih skupaj več kot 10.300 otrok

Največji prispevek za brezplačno letovanje otrok iz socialno šibkejših družin predstavlja humanitarna akcija Pomežik soncu. Gre za skupno pobudo ZPMS in farmacevtske družbe Lek, člana skupine Sandoz, ki tokrat poteka že šestnajsto leto zapored. Brezplačnega letovanja na morju, toplicah ali v gorah se bo letos udeležilo 327 otrok. Največ otrok (90) prihaja iz osrednjeslovenske regije, sledita podravska (46 otrok) in gorenjska (34 otrok) regija.

ZPMS pri tem pazi, da otroci ne vedo, kdo prihaja iz plačljivega programa in kdo ne. »Na naših letovanjih smo vsi enakopravni,« poudarja Darja Groznik. »S podporo našega partnerja, farmacevtske družbe Lek, lahko to načelo tudi uresničujemo. Zato se iskreno zahvaljujem podjetju Lek, članu skupine Sandoz, za dolgoletno sodelovanje, ki je za brezskrbne počitnice otrok do sedaj namenil več kot 230.000 evrov..«

»V Leku, članu skupine Sandoz, verjamemo, da finančni uspeh družbe in družbena odgovornost hodita z roko v roki. Naš program družbene odgovornosti je zrcalo našega poslanstva skrbeti za zdravje in boljšo kakovost življenja ljudi, še posebej otrok. V okviru akcije Pomežik soncu smo tako z brezplačnimi počitnicami razveselili že več kot 10.300 otrok. Danes smo priča iskrenemu veselju otrok, ki odhajajo na počitnice, mnogi med njimi prvič. Številna prijateljstva se bodo spletla med njimi in to je tisto, kar dela našo družbo bogatejšo,« je dejala Mojca Pavlin iz Leka, člana skupine Sandoz.