Rdeči noski in otroci z motnjo v duševnem razvoju sestavili Pester orkester

28. 5. 2014

Rdeči noski so za učence z motnjo v duševnem razvoju na Dvojezični osnovni šoli II Lendava izvedli predstavo Pester orkester. Pester orkester je prvi tovrstni program v Sloveniji, namenjen otrokom z zmerno in težjo motnjo v duševnem razvoju. Klovni, ki predstavo izvajajo, se osredotočajo na čustva mladih gledalcev in jih nagovarjajo z glasbo, barvnimi rekviziti, zvoki. Izvedbo predstave Pester orkester je podprl njihov dolgoletni partner, farmacevtska družba Lek, član skupine Sandoz.

Rdeči noski že vrsto let, poleg svojih rednih programov v bolnišnicah, obiskujejo tudi otroke in odrasle z motnjo v duševnem razvoju. S predstavo Pester orkester so svoje obiske nadgradili na način, da njihovo občinstvo od predstave odnese kar največ. Tako so pri domišljije polnih nastopih v središču zmeraj otroci. Mednarodni organizaciji RNI (Red Noses International), v katero vstopajo tudi Rdeči noski iz Slovenije, jo je podarila organizacija bolnišničnih klovnov iz Nizozemske (Stichting CliniClowns), ki jo je tudi razvila.

Rdeči noski s predstavo gostujejo v ustanovah in zavodih, ki skrbijo za otroke z motnjo v duševnem razvoju. Pri tem veliko pozornosti namenijo pripravam na predstavo, saj se pred začetkom poučijo o vsakem udeležencu in spoznajo njegove fizične in psihične posebnosti, da lahko k njemu pristopijo, navežejo stik in ustvarijo osebno povezanost. Klovni prav tako poskrbijo za mirno in sproščeno atmosfero, v kateri se otroci lahko sprostijo. Pri tem je število udeležencev omejeno, saj se lahko le tako klovni z vso pozornostjo posvetijo vsakemu otroku.

Ključi so simbol predstave Pester orkester

Predstava Pester orkester je zgodba o treh muzikantih – klovnih, ki so odšli iz cirkusa in želeli ustvariti svoj orkester, zato so iskali glasbenike, ki se jim bodo pridružili. Te glasbenike najdejo prav v svojem občinstvu, torej v otrocih z motnjo v duševnem razvoju, ki skupaj s klovni sestavijo Pester orkester. V predstavi igrajo pomembno vlogo ključi, ki odklepajo skrinjo z glasbili in tudi samo postanejo glasbilo v rokah otrok. Ključ je tudi simbol predstave Pester orkester, sestavljen iz pozornosti, poslušanja ter časa.

Eva Š. Maurer, umetniška vodja društva Rdeči noski: »Zgodba, v kateri klovni iščejo glasbenike za svoj pester orkester, je preprosta, hitro razumljiva in prilagojena otrokom z motnjo v duševnem razvoju. Glede na njihovo starost se postopno stopnjuje, v njej pa se klovni vsakemu otroku posebej posvetijo in se osredotočijo na njegova čustva. Odzivi otrok in njihovih skrbnikov na predstavo so čudoviti. Izvedbe predstave Pester orkester pa seveda ne bi bilo brez našega dolgoletnega partnerja, podjetja Lek, člana skupine Sandoz, ki nas že vrsto let podpira tudi pri naših rednih programih, ki jih izvajamo po slovenskih bolnišnicah.«

Nad izvedbo predstave Pester orkester so bili navdušeni tudi v Dvojezični osnovni šoli II Lendava, kjer so Rdeči noski razveselili otroke in jim polepšali dan. »Naši učenci so v predstavi uživali, saj so se klovni posvetili vsakemu posebej in upoštevali njihove zmožnosti ter individualnost, kar je plod kakovostnega sodelovanja in priprav. Predstava je bila našim učencem pisana na kožo, saj imajo vsi zelo radi glasbo in inštrumente. Populacija otrok z zmerno in težjo motnjo v duševnem razvoju je velikokrat prikrajšana za marsikatero predstavo, ki ni prilagojena njihovi razvojni stopnji in individualnosti, Rdeči noski pa so to nalogo opravili zelo kakovostno. Zahvaljujem se tudi Leku, članu skupine Sandoz, ki je omogočil predstavo Pester orkester,« je dejala Valerija Horvat, v. d. ravnateljice Dvojezične osnovne šole II Lendava.

Lek, član skupine Sandoz, Rdeče noske podpira že od vsega začetka

Rdeči noski letos obeležujejo 10 let delovanja, podjetje Lek, član skupine Sandoz, pa jih spremlja skoraj od začetka delovanja klovnov zdravnikov v Sloveniji. »Skrb za zdravje in boljše počutje ljudi je naše poslanstvo, ki se tesno prepleta s poslanstvom Rdečih noskov, zato jih na njihovi poti z veseljem spremljamo. Z našo finančno pomočjo so v lanskem letu svoj program razširili še s predstavo Pester orkester, ki nagovarja skupino otrok, na katere mora biti družba še posebej pozorna in jim dati priložnost za njihov razvoj. Ne smemo pa pozabiti tudi na plemenito delo, ki ga Rdeči noski opravljajo v številnih bolnišnicah in specializiranih ustanovah, kjer bolnikom prinašajo veselje, jih ponesejo v svet domišljije in so poleg zdravniške oskrbe pomembna podpora pri premagovanju ovir na poti do boljšega počutja,« je ob predstavitvi programa Pester orkester dejal Simon Rečnik, direktor Pakirnega centra Lendava v Leku, članu skupine Sandoz.

Izvedbo programa Pester orkester je finančno omogočila farmacevtska družba Lek, član skupine Sandoz.

Dodatne informacije:

Eva Š. Maurer, umetniška vodja društva Rdeči noski
tel.: 031 319 155
e-naslov: eva@rdecinoski.org

Ana Lampret, vodja programa Pester orkester
tel.: 041 967 967
e-naslov: ana@rdecinoski.org