S pomočjo Leka, člana skupine Sandoz bo reševanje življenj v gorah lažje

28. 5. 2014

Lek, član skupine Sandoz, se je v sredo, 28. maja, kot njen dolgoletni partner pridružil Gorski reševalni zvezi Slovenije (GRZS) na konferenci za novinarje, kjer je slovenski javnosti predstavila svoje delovanje v letošnjem letu, dala napotke za varno pot v gore v poletnih mesecih ter predstavila zloženko z nasveti v primeru gorske nesreče in reševalne intervencije.

Gorski reševalci rešujejo v gorah in drugih težko dostopnih terenih in pri svojem delu poleg druge reševalne opreme potrebujejo tudi defibrilatorje. V Leku, članu skupine Sandoz, kjer skrb za zdravje postavljamo na prvo mesto, smo se takoj odzvali klicu na pomoč in z donacijo v višini 4.000 evrov GRZS-ju omogočili nakup nujno potrebnega defibrilatorja in opreme za reševanje.

»V Leku, članu skupine Sandoz, zagotavljamo dostop do visokokakovostnih zdravil čim večjemu številu bolnikov, s čimer ljudem po svetu pomagamo zagotoviti dolgoročen dostop do zdravstvenega varstva. Zelo dobro se tudi zavedamo, da se v življenju lahko vsakdo izmed nas znajde v situaciji, ko je nujno hitro in pravilno ukrepanje za pomoč sočloveku, zato z veseljem podpiramo plemenito delo gorskih reševalcev. Z Gorsko reševalno zvezo Slovenije smo že sodelovali pri projektu Otroci se učijo pomagati, ki je bil namenjen osveščanju otrok v vrtcih in osnovnih šolah, kako preprečiti nezgode in kako v njihovih primerih ukrepati. Donacija za nakup defibrilatorja in dodatne reševalne opreme je nadgradnja našega sodelovanja, ki bo olajšala reševanje v gorah,« je na konferenci za novinarje povedala Mojca Pavlin iz Korporativnega komuniciranja.

* * *

Lek, član skupine Sandoz, je eden ključnih stebrov druge največje generične farmacevtske družbe na svetu. Je njen vodilni globalni razvojni center za izdelke in tehnologije, eden ključnih globalnih proizvodnih centrov za učinkovine in zdravila, kompetenčni center za razvoj vertikalno integriranih izdelkov, kompetenčni center Sandoza pri razvoju in proizvodnji biofarmacevtskih izdelkov in center oskrbe za trge Srednje in Vzhodne Evrope, Jugovzhodne Evrope in SND ter trži in prodaja Sandozove izdelke v Sloveniji. Podrobnejše informacije so na voljo na http://www.lek.si.

Sandoz, generična farmacevtska divizija skupine Novartis, je vodilna družba na svetu v industriji generičnih zdravil. Sandoz zaposluje približno 26.500 sodelavcev in v več kot 160 državah ponuja široko paleto visoko-kakovostnih, cenovno dostopnih izdelkov, ki niso več zaščiteni s patenti. S prodajo, ki je v letu 2013 dosegla 9,2 milijarde ameriških dolarjev, in z okrog 1.100 molekulami ima Sandoz vodilni položaj v svetu na področju podobnih bioloških zdravil, generičnih zdravil za injiciranje, oftalmoloških zdravil, dermatoloških zdravil in antibiotikov, ki ga dopolnjuje še vodilni položaj na področju zdravil za srčno-žilne bolezni, bolezni presnove, zdravil za bolezni in motnje osrednjega živčevja, protibolečinskih zdravil, zdravil za bolezni prebavil, dihal ter hormonskih terapij. Poleg teh zdravil Sandoz razvija, proizvaja in trži tudi farmacevtske in biotehnološke zdravilne učinkovine. Skoraj polovico Sandozovega portfelja predstavljajo diferencirani izdelki , ki so opredeljeni kot izdelki, ki jih je teže znanstveno razviti in izdelati kot običajna generična zdravila. Od združitve svojih generičnih družb pod blagovno znamko Sandoz v letu 2003 je Sandoz zaznamovala močna organska rast ter močna rast njegovih prevzetih družb, ki vključujejo družbe Lek (Slovenija), Sabex (Kanada), Hexal (Nemčija), Eon Labs (ZDA), EBEWE Pharma (Avstrija), Oriel Therapeutics (ZDA) in Fougera Pharmaceuticals (ZDA).
Sandoz je na Twitterju. Sledite mu na @Sandoz_global at http://twitter.com/Sandoz_Global.

Novartis ponuja rešitve za varovanje zdravja, ki izpolnjujejo vedno večje potrebe bolnikov in družbe. Novartis s sedežem v Baslu v Švici ponuja zelo raznoliko paleto zdravil, s katerimi zadovoljuje te potrebe: inovativna zdravila, izdelke za zdravje oči, cenovno dostopna generična zdravila, preventivna cepiva, diagnostična sredstva, izdelke za zdravje potrošnikov in veterinarske izdelke. Novartis je edina globalna družba, ki je na vodilnem mestu na teh področjih. V letu 2013 so družbe v skupini Novartis dosegle prihodek od prodaje v višini 57,9 milijarde ameriških dolarjev, približno 9,9 milijarde ameriških dolarjev (9,6 milijarde ameriških dolarjev brez stroškov slabitve in amortizacije) je bilo vloženih v raziskave in razvoj. Skupina Novartis v svojih družbah, ki poslujejo v več kot 140 državah po vsem svetu, zaposluje približno 135.000 ljudi. Za dodatne informacije obiščite spletno stran www.novartis.com.

* * *

V sporočilu za javnost so izjave in napovedi o poslovanju v prihodnje. Napovedi obsegajo ocene, oblikovane na podlagi vseh informacij, ki jih imamo trenutno na voljo. Če bi se izkazalo, da so predvidevanja teh napovedi nezanesljiva, bi bili lahko dejanski rezultati poslovanja drugačni od pričakovanih.

- konec -

Za dodatne informacije se obrnite na:
Katarino Klemenc
Korporativno komuniciranje
Lek farmacevtska družba d. d.
telefon: (01) 580 22 43
telefaks: (01) 580 24 32
katarina.klemenc@sandoz.com