Sodobne terapije zdravljenja presnovnih bolezni na 4. Regijskem BioCampu

  • Lek, član skupine Sandoz, je že četrto leto zapored mladim strokovnjakom iz 10 držav omogočil vpogled v svet farmacevtske industrije.
  • Prenos znanja pomemben vezni člen med znanostjo in gospodarstvom.
  • Zmagovalca Regijskega BioCampa 2014 sta Boris Brus iz Slovenije in Janko Ignjatović iz Srbije, ki se bosta v avgustu udeležila mednarodnega Novartisovega BioCampa v Baslu.
28. 5. 2014

Na letošnjem 4. Regijskem BioCampu, ki ga organizira Lek, član skupine Sandoz, so strokovnjaki s fakultet, iz zdravstva ter iz Leka, Sandoza in Novartisa udeležencem spregovorili o sodobnih terapijah za zdravljenje presnovnih motenj, o redkih boleznih ter o pomenu in vlogi podobnih bioloških zdravil. Udeleženci, 35 študentov iz 10 držav, se je preskusilo v pripravi študije primera, kako razviti in na trg poslati nov izdelek, in pri tem sta bila najboljša Boris Brus iz Slovenije in Janko Ignjatović iz Srbije. Za najboljši tim je bila izbrana skupina, ki so jo sestavljali Boris Brus, Alja Oblak, Julija Rohrer, Karolina Rudnicka, Lara Saftić, Predrag Stojaković in Marko Trampuž.

Ključni namen in rdeča nit Regijskega BioCampa sta tesno povezana s poslanstvom Sandoza zagotavljati dostop do visokokakovostnih zdravil čim večjemu številu bolnikov, s čimer ljudem po svetu pomagajo zagotoviti dolgoročen dostop do zdravstvenega varstva. Dogodek želi omogočiti mladim iz različnih držav dostop do vrhunskega znanja, ustvariti prostor za izmenjavo izkušenj ter jim pomagati osebno spoznati vrhunske strokovnjake. Ti so s svojimi neprecenljivimi izkušnjami mlajšim kolegom ponovno odprli vprašanja kot so: »Kaj je središče mojega delovanja?«, »Kaj želim delati v življenju?«.

»Tudi letos smo mladim strokovnjakom odprli vrata našega podjetja in jim ponudili vpogled v farmacevtsko industrijo in podjetništvo. Na Regijskem BioCampu 2014 so se zvrstili številni strokovnjaki, ki so podali veliko novega znanja tako s področja biofarmacevtike kot generične farmacevtske industrije. Udeleženci so si z velikim zanimanjem ogledali tudi razvojne enote Sandoza v Sloveniji ter tako pobliže spoznali, kako poteka delo na najvišji ravni tehnološke inovativnosti in strokovnosti,« je razložila dr. Darja Ferčej Temeljotov, predsednica organizacijskega odbora Regijskega BioCampa 2014.

Zmagovalca se bosta udeležila svetovnega BioCampa v Baslu

Zmagovalca Regijskega BioCampa 2014 Boris Brus in Janko Ignjatović sta se pri pripravi študije primera po obrazložitvi komisije najbolj izkazala med vsemi udeleženci pri povezovanju znanstvenega in podjetniškega načina razmišljanja, ki sta za uspeh v farmaciji izjemno pomembna.

»Nagrade nisem pričakoval, saj se je dogodka udeležilo toliko talentiranih mladih ljudi. Moram pa priznati, da sem bil nagrade zelo vesel,« je ob prejemu nagrade dejal Boris Brus s Fakultete za farmacijo, Univerze v Ljubljani. »Po mojem mnenju je bil ključni element, ki je prispeval k moji zmagi, prav prezentacija primera pred potencialnimi investitorji. Spoznal sem, kako deluje farmacevtska industrija in s kakšnimi izzivi se srečuje. Čestitke tudi organizacijskemu timu, saj je bila organizacija dogodka na zelo visoki ravni.«

Janko Ignajtović prihaja z beograjske Fakultete za farmacijo. Najbolj je navdušen nad razvojnim potencialom, ki ga imajo tukajšnji študentje in zaposleni v Leku, članu skupine Sandoz: »Ne vem, če se zavedate, kakšno prednost imate, da je Sandoz postavil v Sloveniji enega ključnih delov svojega razvoja in da se prav tu odvija regionalni BioCamp. To je velika priložnost za mlade. K moji zmagi pa je zagotovo prispevalo tudi delo mojega celotnega tima. Hvala organizacijskemu timu, da sem se lahko udeležil tokratnega BioCampa in spoznal raznolikost, različne ideje in najboljše strokovnjake, česar mi moja država trenutno ne more omogočiti.«

Zmagovalca Regijskega BioCampa 2014 se bosta pridružila udeležencem na že tradicionalnem svetovnem Novartisovem BioCampu, ki bo potekal avgusta v Baslu v Švici. Skupaj z najboljšimi mladimi strokovnjaki naravoslovnih znanosti s celega sveta bosta v okviru tridnevnega seminarja pridobivala novo znanje ter spoznavala izkušnje in trende na področju biotehnologije in biofarmacije.

Na četrtem Regijskem BioCampu v Ljubljani se je zbralo 35 dodiplomskih in podiplomskih študentov iz destih držav, in sicer iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Bosne in Hercegovine, Avstrije, Italije, Nemčije, z Nizozemske, iz Poljske in Rusije.

* * *

Lek, član skupine Sandoz, je eden ključnih stebrov druge največje generične farmacevtske družbe na svetu. Je njen vodilni globalni razvojni center za izdelke in tehnologije, eden ključnih globalnih proizvodnih centrov za učinkovine in zdravila, kompetenčni center za razvoj vertikalno integriranih izdelkov, kompetenčni center Sandoza pri razvoju in proizvodnji biofarmacevtskih izdelkov in center oskrbe za trge Srednje in Vzhodne Evrope, Jugovzhodne Evrope in SND ter trži in prodaja Sandozove izdelke v Sloveniji. Podrobnejše informacije so na voljo na http://www.lek.si.

Sandoz, generična farmacevtska divizija skupine Novartis, je vodilna družba na svetu v industriji generičnih zdravil. Sandoz zaposluje približno 26.500 sodelavcev in v več kot 160 državah ponuja široko paleto visoko-kakovostnih, cenovno dostopnih izdelkov, ki niso več zaščiteni s patenti. S prodajo, ki je v letu 2013 dosegla 9,2 milijarde ameriških dolarjev, in z okrog 1.100 molekulami ima Sandoz vodilni položaj v svetu na področju podobnih bioloških zdravil, generičnih zdravil za injiciranje, oftalmoloških zdravil, dermatoloških zdravil in antibiotikov, ki ga dopolnjuje še vodilni položaj na področju zdravil za srčno-žilne bolezni, bolezni presnove, zdravil za bolezni in motnje osrednjega živčevja, protibolečinskih zdravil, zdravil za bolezni prebavil, dihal ter hormonskih terapij. Poleg teh zdravil Sandoz razvija, proizvaja in trži tudi farmacevtske in biotehnološke zdravilne učinkovine. Skoraj polovico Sandozovega portfelja predstavljajo diferencirani izdelki , ki so opredeljeni kot izdelki, ki jih je teže znanstveno razviti in izdelati kot običajna generična zdravila. Od združitve svojih generičnih družb pod blagovno znamko Sandoz v letu 2003 je Sandoz zaznamovala močna organska rast ter močna rast njegovih prevzetih družb, ki vključujejo družbe Lek (Slovenija), Sabex (Kanada), Hexal (Nemčija), Eon Labs (ZDA), EBEWE Pharma (Avstrija), Oriel Therapeutics (ZDA) in Fougera Pharmaceuticals (ZDA).
Sandoz je na Twitterju. Sledite mu na @Sandoz_global at http://twitter.com/Sandoz_Global.

Novartis ponuja rešitve za varovanje zdravja, ki izpolnjujejo vedno večje potrebe bolnikov in družbe. Novartis s sedežem v Baslu v Švici ponuja zelo raznoliko paleto zdravil, s katerimi zadovoljuje te potrebe: inovativna zdravila, izdelke za zdravje oči, cenovno dostopna generična zdravila, preventivna cepiva, diagnostična sredstva, izdelke za zdravje potrošnikov in veterinarske izdelke. Novartis je edina globalna družba, ki je na vodilnem mestu na teh področjih. V letu 2013 so družbe v skupini Novartis dosegle prihodek od prodaje v višini 57,9 milijarde ameriških dolarjev, približno 9,9 milijarde ameriških dolarjev (9,6 milijarde ameriških dolarjev brez stroškov slabitve in amortizacije) je bilo vloženih v raziskave in razvoj. Skupina Novartis v svojih družbah, ki poslujejo v več kot 140 državah po vsem svetu, zaposluje približno 135.000 ljudi. Za dodatne informacije obiščite spletno stran www.novartis.com.

* * *

V sporočilu za javnost so izjave in napovedi o poslovanju v prihodnje. Napovedi obsegajo ocene, oblikovane na podlagi vseh informacij, ki jih imamo trenutno na voljo. Če bi se izkazalo, da so predvidevanja teh napovedi nezanesljiva, bi bili lahko dejanski rezultati poslovanja drugačni od pričakovanih.

- konec -

Za dodatne informacije se obrnite na:
Katarino Klemenc
Korporativno komuniciranje
Lek farmacevtska družba d. d.
telefon: (01) 580 22 43
telefaks: (01) 580 24 32
katarina.klemenc@sandoz.com