Začetek delovanja mešane družbe Sanofi-Synthelabo-Lek d.o.o.

18. 1. 2000

Ljubljana, 18. januarja – V teh dneh bo začela delovati mešana družba Sanofi~Synthélabo – Lek, ki sta jo nedavno ustanovili francoska farmacevtska družba Sanofi-Synthélabo in Lek. Nova družba se bo ukvarjala s proizvodnjo, trženjem, registriranjem, distribucijo, prodajo in uvozom glavnih farmacevtskih izdelkov družbe Sanofi-Synthélabo na trgih Slovenije in Hrvaške, pozneje pa tudi v drugih državah te regije, in sicer v Bosni in Hercegovini, Makedoniji in Albaniji. Med izdelki, ki jih bo slovenskemu trgu ponudilo novo podjetje, sta tudi AprovelŽ in PlavixŽ, ki sta v svoji indikacijski skupini med vodilnimi izdelki na svetu.

Osnovni kapital mešane družbe, v katerem ima Sanofi-Synthélabo 51-odstotni, Lek pa 49-odstotni delež, znaša 5 milijonov tolarjev.

Licenčni izdelki, ki bodo s pomočjo družbe Sanofi~Synthélabo – Lek prišli na omenjene trge, so z glavnih terapevtskih področij, in sicer za zdravljenje bolezni srca in ožilja, motenj v centralnem živčnem sistemu in rakavih obolenj.

Na pogodbeno določenem teritoriju, kjer bo družba Sanofi~Synthélabo – Lek pacientom omogočala dostop do svojih izdelkov se ocenjuje, da bo skupna prodaja v naslednjih treh letih dosegla 9 milijonov eurov. Tržni delež na slovenskem farmacevtskem trgu pa naj bi bil v letošnjem letu 0,5 %, v letu 2001 naj bi zrasel na 1,1 %, v letu 2002 pa na 1,6 %.

V naslednjih dneh bo na trgu zdravilo AprovelŽ (irbesartan), eden izmed t.i. blockbustrov družbe Sanofi-Synthélabo, ki predstavlja nov standard za učinkovito zdravljenje arterijske hipertenzije, povišanega krvnega pritiska, ki je najmočnejši dejavnik pri razvoju koronarne bolezni in možganske kapi. Zdravilo je danes registrirano v številnih državah po svetu, na slovenskem trgu pa bo na voljo v dveh jakostih: 28 tablet po 150 mg irbesartana ali 28 tablet po 300 mg irbesartana.