10 let prostovoljstva Novartisovih zaposlenih v Sloveniji

  • Novartisovi zaposleni v Sloveniji so tudi letos pripravili Dan sodelovanja z lokalno skupnostjo – dobrodelno pobudo, v okviru katere zaposleni v obliki prostovoljnega dela več dni pomagajo posameznikom in nevladnim organizacijam.
  • Letošnja akcija je že deseta zapored, s čimer je Novartis eden od pionirjev korporativnega prostovoljstva v Sloveniji.
  • V desetih letih so Novartisovi zaposleni v Sloveniji opravili 23.000 ur prostovoljnega dela ter pomagali več kot 10.000 ljudem in 40 organizacijam.
8. 5. 2014

Več kot 300 zaposlenih v Leku, članu skupine Sandoz, Novartis Pharmi, Novartis Veterini in Alconu je svoj današnji delovni dan namenilo prostovoljnemu delu. Tako so se priključili številnim zaposlenim v Novartisu po vsem svetu, ki so v okviru globalne pobude Dan sodelovanja z lokalno skupnostjo kot prostovoljci pomagali ljudem v svojem domačem okolju.

Z Dnevom sodelovanja z lokalno skupnostjo Novartis zaznamuje svojo ustanovitev leta 1996. Vse od takrat vsako leto en dan namenimo spodbujanju prostovoljstva zaposlenih za dobrobit drugih.

V Sloveniji smo prvi Dan sodelovanja z lokalno skupnostjo izvedli leto po vstopu Novartisa v lastništvo Leka in letos poteka že deseto leto zapored. V tem času je Dan sodelovanja z lokalno skupnostjo postal ena od osrednjih dolgoročnih aktivnosti za spodbujanje odgovornosti Novartisa do družbe. Več kot 2900 Novartisovih zaposlenih je v desetih letih s prostovoljnim delom pomagalo 40 različnim organizacijam in več kot 10.000 posameznikom.

»Prostovoljstvo splete trdne vezi med podjetjem in lokalno skupnostjo, saj prinaša koristi vsem. Podjetje učinkovito in neposredno pomaga ljudem in s tem pokaže svojo odgovornost do okolja, s katerim sobiva. Zaposleni pa se v tovrstnih dejavnostih bolj povežejo med seboj in utrjujejo vrednote podjetja, s čimer dvigujemo njihovo pripadnost podjetju,« je o pobudi dejala Katarina Klemenc, direktorica Korporativnega komuniciranja v Leku, članu skupine Sandoz.

Zaposleni v Novartisovih družbah po Sloveniji bodo letos s prostovoljnim delom:

Poleg tega se bodo lahko zaposleni udeležili krvodajalske akcije, ki je ob obiskih domov upokojencev stalna aktivnost, izvedena prav vsako leto.

Dan sodelovanja z lokalno skupnostjo v številkah:

  • 2900 Novartisovih zaposlenih je v 10 letih opravilo več kot 23.000 ur prostovoljstva.
  • Pomagali so več kot 10.000 ljudem in 40 organizacijam.
  • Novartisovi zaposleni v Sloveniji so doslej darovali več kot 300 litrov krvi.
* * *

Lek, član skupine Sandoz, je eden ključnih stebrov druge največje generične farmacevtske družbe na svetu. Je njen vodilni globalni razvojni center za izdelke in tehnologije, eden ključnih globalnih proizvodnih centrov za učinkovine in zdravila, kompetenčni center za razvoj vertikalno integriranih izdelkov, kompetenčni center Sandoza pri razvoju in proizvodnji biofarmacevtskih izdelkov in center oskrbe za trge Srednje in Vzhodne Evrope, Jugovzhodne Evrope in SND ter trži in prodaja Sandozove izdelke v Sloveniji. Podrobnejše informacije so na voljo na http://www.lek.si/.

Sandoz, generična farmacevtska divizija skupine Novartis, je vodilna družba na svetu v industriji generičnih zdravil. Sandoz zaposluje približno 26.500 sodelavcev in v več kot 160 državah ponuja široko paleto visoko-kakovostnih, cenovno dostopnih izdelkov, ki niso več zaščiteni s patenti. S prodajo, ki je v letu 2013 dosegla 9,2 milijarde ameriških dolarjev, in z okrog 1.100 molekulami ima Sandoz vodilni položaj v svetu na področju podobnih bioloških zdravil, generičnih zdravil za injiciranje, oftalmoloških zdravil, dermatoloških zdravil in antibiotikov, ki ga dopolnjuje še vodilni položaj na področju zdravil za srčno-žilne bolezni, bolezni presnove, zdravil za bolezni in motnje osrednjega živčevja, protibolečinskih zdravil, zdravil za bolezni prebavil, dihal ter hormonskih terapij. Poleg teh zdravil Sandoz razvija, proizvaja in trži tudi farmacevtske in biotehnološke zdravilne učinkovine. Skoraj polovico Sandozovega portfelja predstavljajo diferencirani izdelki , ki so opredeljeni kot izdelki, ki jih je teže znanstveno razviti in izdelati kot običajna generična zdravila. Od združitve svojih generičnih družb pod blagovno znamko Sandoz v letu 2003 je Sandoz zaznamovala močna organska rast ter močna rast njegovih prevzetih družb, ki vključujejo družbe Lek (Slovenija), Sabex (Kanada), Hexal (Nemčija), Eon Labs (ZDA), EBEWE Pharma (Avstrija), Oriel Therapeutics (ZDA) in Fougera Pharmaceuticals (ZDA).
Sandoz je na Twitterju. Sledite mu na @Sandoz_global at http://twitter.com/Sandoz_Global.

Novartis ponuja rešitve za varovanje zdravja, ki izpolnjujejo vedno večje potrebe bolnikov in družbe. Novartis s sedežem v Baslu v Švici ponuja zelo raznoliko paleto zdravil, s katerimi zadovoljuje te potrebe: inovativna zdravila, izdelke za zdravje oči, cenovno dostopna generična zdravila, preventivna cepiva, diagnostična sredstva, izdelke za zdravje potrošnikov in veterinarske izdelke. Novartis je edina globalna družba, ki je na vodilnem mestu na teh področjih. V letu 2013 so družbe v skupini Novartis dosegle prihodek od prodaje v višini 57,9 milijarde ameriških dolarjev, približno 9,9 milijarde ameriških dolarjev (9,6 milijarde ameriških dolarjev brez stroškov slabitve in amortizacije) je bilo vloženih v raziskave in razvoj. Skupina Novartis v svojih družbah, ki poslujejo v več kot 140 državah po vsem svetu, zaposluje približno 135.000 ljudi. Za dodatne informacije obiščite spletno stran http://www.novartis.com.

* * *

V sporočilu za javnost so izjave in napovedi o poslovanju v prihodnje. Napovedi obsegajo ocene, oblikovane na podlagi vseh informacij, ki jih imamo trenutno na voljo. Če bi se izkazalo, da so predvidevanja teh napovedi nezanesljiva, bi bili lahko dejanski rezultati poslovanja drugačni od pričakovanih.

- konec -

Za dodatne informacije se obrnite na:
Katarino Klemenc
Korporativno komuniciranje
Lek farmacevtska družba d. d.
telefon: (01) 580 22 43
telefaks: (01) 580 24 32
katarina.klemenc@sandoz.com