Lek, član skupine Sandoz, podprl nov program Rdečih noskov za otroke z motnjo v duševnem razvoju

16. 1. 2014

Rdeči noski so danes predstavili nov program za otroke z motnjo v duševnem razvoju – predstavo z naslovom Pester orkester. Gre za prvi tovrstni program v Sloveniji. Tudi tokrat jih pri izpolnjevanju njihovega poslanstva podpira dolgoletni partner, farmacevtska družba Lek, član skupine Sandoz.

V Drugi violini na Starem trgu v Ljubljani so Rdeči noski predstavili program Pester orkester. To je predstava, ustvarjena posebej za otroke z motnjo v duševnem razvoju. Mednarodni organizaciji RNI, katere del so tudi Rdeči noski klovni zdravniki, jo je podarila organizacija bolnišničnih klovnov z Nizozemske (Stichting CliniClowns), ki jo je tudi razvila.

Okvir predstave je zgodba o treh muzikantih, ki so odšli iz cirkusa in želijo ustvariti svoj orkester – zato iščejo glasbenike, ki se jim bodo pridružili. Najdejo jih v gledalcih. Predstava ima enostavno strukturo, saj je bistven način prek katerega trije klovni vstopajo v svet otrok. Dogajanje temelji na glasbi, tipu in vizualnem doživljanju. Klovni se na otroke obračajo individualno, se posvetijo vsakemu posebej, kar je princip dela bolnišničnih klovnov tudi v bolnišnici. Tako se otroci lahko znotraj predstave sprostijo in jo doživljajo v meri svojih zmožnosti, potreb in želja.

Pripravam na predstavo je namenjeno veliko pozornosti. Klovni se poučijo o vsakem udeležencu predstave, spoznajo njegove posebnosti – fizične in psihične – da lahko k njemu pristopijo, navežejo stik in ustvarijo trenutke osebne povezanosti.

Pomembno je spoštovati tudi pogoje za izvedbo predstave, saj se le tako ustvari mirna in sproščena atmosfera v kateri se otroci lahko sprostijo. Prav tako je omejeno število udeležencev, saj je pomembno posvetiti otrokom dovolj pozornosti in časa, da spustijo klovne v svoj svet.

Eva Š. Maurer: »Rdeči noski že dalj časa obiskujemo ustanove za otroke s posebnimi potrebami. In tako se je pojavila želja po dodatnem znanju o tem, kako delati za otroke z motnjo v duševnem razvoju, da bodo imeli kar največ od nas. Predstava Pester orkester je odgovor na to željo. Otroci, udeleženci predstave, so jo čudovito sprejeli in v njej uživajo. Predstava pa je preko naših kolegov, ki v njej delajo, vse nas naučila, kako pristopati k otrokom z motnjo v duševnem razvoju. Čeprav vsi klovni ne sodelujemo pri Pestrem orkestru, smo se od svojih kolegov hitro navzeli principov pristopa. V tej predstavi igrajo pomembno vlogo ključi – odklepajo skrinjo z inštrumenti, sami postanejo inštrument v rokah otrok. Prav poseben ključ pa sestavljajo pozornost, poslušanje in čas – ta ključ odklepa vrata v svet otrok z motnjo v dušenem razvoju.

Rdeči noski se iskreno zahvaljujemo našemu generalnemu pokrovitelju Leku, članu skupine Sandoz, saj nas že vrsto let podpira pri naših rednih programih, ki jih izvajamo po slovenskih bolnišnicah, kakor tudi pri novi predstavi Pester orkester.«

Program Pester orkester je eden od načinov, kako pristopiti k otrokom in mladostnikom s posebnimi potrebami. Z vprašanjem, na kakšen način se jim približati, se v določenih situacijah srečajo tudi starši in skrbniki mladih s posebnimi potrebami. Dr. Branka Jurišić, ki je kot strokovna sodelavka sodelovala pri nastajanju programa v Sloveniji, pravi:

»Lepo je, če predstava pride k tistim otrokom in mladostnikom, ki ne gredo pogosto ven, v gledališče ali na kakšne druge prireditve. Otroci z motnjami v duševnem razvoju so še posebej ranljiva skupina otrok s posebnimi potrebami, ki potrebujejo veliko spodbude in dražljajev. V tej predstavi so spodbude take, da se lahko nanje odzove prav vsak med njimi. Nekatere bodo privabili zvoki, druge predmeti, različni na otip in dotik. Čeprav je dražljajev ogromno, so ti nežni, nevsiljivi in tako pritegnejo njihovo pozornost in jih spodbudijo k dejavnosti, ki pa je prilagojena njihovim potrebam. To je največja vrednost te predstave. Igralci točke izvajajo z občutkom in se približajo vsakemu otroku na drugačen način – odzivajo se na njihove potrebe in imajo različne prijeme glede na odzive otrok. Predstavo bi verjetno z zanimanjem spremljali tudi strokovnjaki in starši, saj so nekatere dejavnosti take, da jih bodo uporabili tudi v vsakodnevnem življenju.«

Lek, član skupine Sandoz, Rdeče noske podpira že od vsega začetka

Rdeči noski delujejo že deset let, ob tem pa jih Lek, član skupine Sandoz, spremlja že od leta 2008.

»Delo, ki ga opravljajo Rdeči noski, je občudovanja vredno. Malim in velikim bolnikom prinašajo veselje, jih ponesejo v svet domišljije in s tem poleg zdravniške oskrbe predstavljajo pomembno podporo pri premagovanju ovir na poti do boljšega počutja. Medicinsko osebje, starši in ne nazadnje tudi bolniki ugotavljajo, da se z zdravstvenimi težavami veliko lažje srečujejo, če jih v njihovih sobah obiščejo klovni, ki preusmerijo misli, spremenijo atmosfero, jih povabijo v svet igre, s tem pa jim tudi pomagajo pri soočanju z boleznijo. Tudi ideja o Pestrem orkestru nam je bila takoj všeč, saj otrokom s posebnimi potrebami v Sloveniji prinaša prijazno novost. Poslanstvo Rdečih noskov se tako tesno prepleta tudi z našo skrbjo za zdravje in boljše počutje ljudi, zato jih na njihovi poti z veseljem podpiramo,« je dejala Katarina Klemenc, direktorica Korporativnega komuniciranja v Leku, člana skupine Sandoz.

»Lek, član skupine Sandoz, je že vrsto let partner Rdečih noskov. Veseli nas, da se pri podpori zavedajo, da je za kakovostno delo potrebnih več dejavnikov, med drugim tudi nenehno izobraževanje in raziskovanje ter razvijanje novih programov. Podobno je bilo tudi pri zasnovi in izvedbi predstave Pester orkester, kjer so nam ponudili sodelovanje,« je še dodala Eva Škofič Maurer.

Dodatne informacije:

Ana Lampret, vodja programa Pester orkester
tel.: 041 967 967
ana@rdecinoski.org

Eva Š. Maurer, umetniška vodja društva Rdeči noski
tel.: 031 319 155
eva@rdecinoski.org