Teden zdravega načina življenja v Leku, članu skupine Sandoz

  • Teden zdravega načina življenja je osrednji dogodek Novartisove pobude Živim zdravo za izboljšanje zdravja in dobrega počutja zaposlenih.
  • V pobudi že od samega začetka sodeluje tudi Lek, član skupine Sandoz, ki letos tretjič zapored na vseh svojih lokacijah organizira Teden zdravega načina življenja.
  • Zaposleni se lahko udeležujejo športnih aktivnosti, predavanj o zdravem življenjskem slogu, meritev ključnih telesnih funkcij, tečaja prve pomoči, na voljo imajo tudi zdrave obroke.
26. 9. 2013

Več kot 2.400 Lekovih zaposlenih tudi letos sodeluje v Tednu zdravega načina življenja. Gre za osrednji petdnevni dogodek Novartisove globalne pobude Živim zdravo in je namenjen aktivni promociji zdravega načina življenja med zaposlenimi. Letošnji Teden zdravega načina življenja poteka tudi v Sloveniji, in sicer med 23. in 27. septembrom na vseh lokacijah Leka, člana skupine Sandoz, – v Ljubljani, Mengšu, Lendavi in na Prevaljah.

Dejavnosti v okviru Tedna zdravega načina življenja so zasnovane tako, da zajamejo vse štiri stebre pobude Živim zdravo (gibaj, izberi, izmeri, obvladuj) in tako prispevajo k celostni obravnavi zdravja zaposleni. Lekovi zaposleni se lahko v tem tednu v službenem času udeležujejo organiziranih športnih aktivnosti, predavanj in usposabljanj za bolj zdrav način življenja.

Lahko se preizkusijo na tečaju nordijske hoje, ene najbolj zdravih oblik rekreacije, kjer je aktivno celo telo. Tečaj vodi Petra Majdič skupaj z edinima dvema inštruktorjema nordijske hoje v Sloveniji. Zaposleni se lahko udeležijo predavanja Nade Rotovnik Kozjek, dr. med., o uravnoteženi prehrani ter predavanja o obvladovanju stresa na delovnem mestu. Lahko si izmerijo gleženjski indeks in opravili test s tumorskimi označevalci za odkrivanje rakavih sprememb na prostati. Zaposleni imajo tudi možnost opraviti obnovitveni tečaj prve pomoči, ki ga izvaja Reševalna postaja Kliničnega centra Ljubljana.

»Vsak posameznik je skrbnik lastnega zdravja, odgovornost delodajalca pa je, da zaposlene spodbuja k skrbi za zdravje, saj se zdravi in sproščeni zaposleni lažje soočajo z izzivi tako na delovnem mestu kot tudi v zasebnem življenju,« je ob letošnjem Tednu zdravega načina življenja dejal Robert Hribar, direktor Zdravja, varnosti in okolja v Leku, članu skupine Sandoz. »Zato me veseli, da so gibanje, zdrava prehrana in skrb za dobro počutje tudi letos za nekaj dni zavzeli Lekove prostore. Program je ponovno zasnovan tako, da k skrbi za zdravje zaposlenih pristopamo celostno. Posebno pozornost smo namenili sodelavcem v proizvodnji, zato smo program aktivnosti v Tednu zdravega načina življenja prilagodili njihovemu urniku dela.«

O Novartisovi globalni pobudi Živim zdravo

Skrb za zdravje in kakovostno življenje zaposlenih je ena od ključnih usmeritev Novartisa in predstavlja nadaljevanje Novartisovega poslanstva, da pomaga ljudem in jih zdravi. S tem namenom je Novartis pred tremi leti zagnal interno pobudo Živim zdravo, s katero želi pomagati svojim zaposlenim, da prevzamejo aktivno vlogo v skrbi za svoje zdravje. Globalna pobuda Živim zdravo je namenjena zaposlenim v vseh Novartisovih podružnicah in poteka skozi vse leto.

Novartis se v pobudi Živim zdravo osredotoča na preventivne programe, saj statistični podatki Svetovnega gospodarskega foruma (WEF) kažejo, da lahko programi skrbi za zdravje in dobro počutje, ki se izvajajo na delovnem mestu in spodbujajo spremembe v načinu življenja, preprečijo do 40 odstotkov kroničnih nenalezljivih bolezni, kot so srčno-žilne in pljučne bolezni ter rak. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je pred kratkim postavila globalne cilje za zmanjševanje nenalezljivih kroničnih bolezni za 25 odstotkov do leta 2025. Pobuda Živimo zdravo je Novartisov prispevek k temu cilju.

Pobuda Živim zdravo ima širok doseg znotraj skupine Novartis. Ob lansiranju v letu 2011 je v njej sodelovalo 76 največjih Novartisovih enot iz 32 držav, kar predstavlja 80 odstotkov zaposlenih v Novartisovih podružnicah. Letos pobudo implementirajo v več kot 176 enotah v 50 državah, v program pa je vključenih 95 odstotkov zaposlenih.

* * *

Lek, član skupine Sandoz, je eden ključnih stebrov druge največje generične farmacevtske družbe na svetu. Je njen vodilni globalni razvojni center za izdelke in tehnologije, eden ključnih globalnih proizvodnih centrov za učinkovine in zdravila, kompetenčni center za razvoj vertikalno integriranih izdelkov, kompetenčni center Sandoza pri razvoju in proizvodnji biofarmacevtskih izdelkov in center oskrbe za trge Srednje in Vzhodne Evrope, Jugovzhodne Evrope in SND ter trži in prodaja Sandozove izdelke v Sloveniji. Podrobnejše informacije so na voljo na http://www.lek.si.

Sandoz, generična farmacevtska divizija skupine Novartis, je vodilna družba na svetu v hitro rastoči industriji generičnih zdravil. Sandoz ponuja široko paleto okrog 1.100 visoko-kakovostnih, cenovno dostopnih izdelkov, ki niso več zaščiteni s patenti. S približno 26.000 zaposlenimi sodelavci v okoli 140 državah ima Sandoz vodilni položaj v svetu na področju podobnih bioloških zdravil, zdravil za injiciranje, oftalmoloških zdravil in dermatoloških zdravil ter trdno peto mesto na svetu na področju zdravil za inhaliranje. Med njegove ključne skupine izdelkov sodijo antibiotiki, zdravila za bolezni in motnje osrednjega živčevja, zdravila za bolezni prebavil, zdravila za srčno-žilne bolezni in hormonske terapije. Poleg teh zdravil Sandoz razvija, proizvaja in trži tudi farmacevtske in biotehnološke zdravilne učinkovine in anti-infektive. V zadnjih letih je Sandoz zaznamovala močna organska rast, izvršil pa je tudi vrsto združitev, vključno z družbami Lek (Slovenija), Sabex (Kanada), Hexal (Nemčija), Eon Labs (ZDA), EBEWE Pharma (Avstrija), Oriel Therapeutics (ZDA) in Fougera Pharmaceuticals (ZDA). V letu 2012 je Sandoz dosegel prodajo v višini 8,7 milijarde ameriških dolarjev. Za dodatne informacije obiščite spletno stran www.sandoz.com.

Novartis ponuja rešitve za varovanje zdravja, ki izpolnjujejo vedno večje potrebe bolnikov in družbe. Novartis s sedežem v Baslu v Švici ponuja zelo raznoliko paleto zdravil, s katerimi zadovoljuje te potrebe: inovativna zdravila, izdelke za zdravje oči, cenovno ugodna generična zdravila, preventivna cepiva, diagnostična sredstva, izdelke za zdravje potrošnikov in veterinarske izdelke. Novartis je edina globalna družba, ki je na vodilnem mestu na teh področjih. V letu 2012 so družbe v skupini Novartis dosegle prihodek od prodaje v višini 56,7 milijarde ameriških dolarjev, približno 9,3 milijarde ameriških dolarjev (9,1 milijarde ameriških dolarjev brez stroškov slabitve in amortizacije) je bilo vloženih v raziskave in razvoj. Skupina Novartis v svojih družbah, ki poslujejo v več kot 140 državah po vsem svetu, zaposluje približno 128.000 ljudi. Za dodatne informacije obiščite spletno stran www.novartis.com.

* * *

V sporočilu za javnost so izjave in napovedi o poslovanju v prihodnje. Napovedi obsegajo ocene, oblikovane na podlagi vseh informacij, ki jih imamo trenutno na voljo. Če bi se izkazalo, da so predvidevanja teh napovedi nezanesljiva, bi bili lahko dejanski rezultati poslovanja drugačni od pričakovanih.

- konec -

Za dodatne informacije se obrnite na:
Katarino Klemenc
Korporativno komuniciranje
Lek farmacevtska družba d. d.
telefon: (01) 580 22 43
telefaks: (01) 580 24 32
katarina.klemenc@sandoz.com