Zlato priznanje Gospodarske zbornice Slovenije za inovativnost raziskovalcema iz Leka, člana skupine Sandoz

  • Sandozova raziskovalca iz Slovenije prva na svetu odkrila katalitski sistem na področju asimetričnega boriliranja organskih komponent v vodnem mediju
  • Inovacija, ki odpira nov pogled k okolju bolj prijaznim in trajnostnim metodologijam v organski kemiji, že uspešno zaščitena z dvema mednarodnima patentnima prijavama
  • Lek, član skupine Sandoz, že vrsto let ena najbolj inovativnih družb v Sloveniji
17. 9. 2013

Dr. Zdenko Časar, globalni vodja upravljanja portfelja farmacevtskih učinkovin v Sandozu in dr. Gaj Stavber, raziskovalec v razvoju farmacevtskih učinkovin v Sandozovem razvojnem centru Slovenija sta na današnji slovesnosti na Brdu pri Kranju ob Dnevu inovativnosti 2013 prejela zlato priznanje za najboljšo inovacijo na nacionalni ravni. Nagrado že 11. leto podeljuje Gospodarska zbornica Slovenije (GZS).

Dr. Zdenko Časar in dr. Gaj Stavber sta kot prva na svetu odkrila katalitski sistem na področju asimetričnega boriliranja organskih komponent v vodnem mediju. Priznanje za najboljšega inovatorja sta raziskovalca prejela iz rok predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, in sicer za odkritje in razvoj bistveno bolj učinkovitega, ekonomičnega in predvsem okolju prijaznega katalitskega sistema za asimetrično ß-boriliranje (uvedba borovega atoma v molekule) širokega nabora organskih molekul v vodnem mediju. S tem sta odprla povsem nov pogled k okolju bolj prijaznim in trajnostnim metodologijam v organski kemiji.

To tehnologijo se lahko zelo uspešno uporablja pri ključnem koraku v alternativni sintezi sitagliptina, učinkovine za zdravljenje sladkorne bolezni tipa II. Za njo danes oboleva že več kot 400 milijonov ljudi po vsem svetu, zato lahko takšne trajnostne inovacije pomembno prispevajo k dobrobiti okolja in družbe z dostopnejšimi in varnejšimi učinkovinami in zdravili, kar je tudi del Sandozovega poslanstva.

Dr. Zdenko Časar in dr. Gaj Stavber, ki sta tudi prejemnika zlatega priznanja Zbornice osrednjeslovenske regije, sta ob prejemu visokega priznanja dejala: “Gre za najvišje priznanje za inovativnost, ki jo lahko prejme inovator na državni ravni in pomeni potrditev dolgoletnemu trudu in pristopu do reševanja znanstvenih problemov. Hkrati je to tudi dokaz, da znamo razmišljati drugače, napredno, celo vizionarsko. Nagrada je zagotovo odlična motivacija za nadaljnje delo.”

Inovacija obeh znanstvenikov je že uspešno zaščitena z dvema mednarodnima patentnima prijavama, svoje ugotovitve pa sta predstavila tudi v ugledni mednarodni znanstveni reviji s področja uporabne kemije Applied Organometallic Chemistry. Odmevnost izsledkov objavljenega dela se že kaže v citiranosti s strani uglednih mednarodnih revij in vodilnih strokovnjakov s tega področja.

Informacije o prejemnikih nagrad GZS za inovativnost: www.gzs.si.

* * *

Lek, član skupine Sandoz, je eden ključnih stebrov druge največje generične farmacevtske družbe na svetu. Je njen vodilni globalni razvojni center za izdelke in tehnologije, eden ključnih globalnih proizvodnih centrov za učinkovine in zdravila, kompetenčni center za razvoj vertikalno integriranih izdelkov, kompetenčni center Sandoza pri razvoju in proizvodnji biofarmacevtskih izdelkov in center oskrbe za trge Srednje in Vzhodne Evrope, Jugovzhodne Evrope in SND ter trži in prodaja Sandozove izdelke v Sloveniji. Podrobnejše informacije so na voljo na http://www.lek.si.

Sandoz, generična farmacevtska divizija skupine Novartis, je vodilna družba na svetu v hitro rastoči industriji generičnih zdravil. Sandoz ponuja široko paleto okrog 1.100 visoko-kakovostnih, cenovno dostopnih izdelkov, ki niso več zaščiteni s patenti. S približno 26.000 zaposlenimi sodelavci v okoli 140 državah ima Sandoz vodilni položaj v svetu na področju podobnih bioloških zdravil, zdravil za injiciranje, oftalmoloških zdravil in dermatoloških zdravil ter trdno peto mesto na svetu na področju zdravil za inhaliranje. Med njegove ključne skupine izdelkov sodijo antibiotiki, zdravila za bolezni in motnje osrednjega živčevja, zdravila za bolezni prebavil, zdravila za srčno-žilne bolezni in hormonske terapije. Poleg teh zdravil Sandoz razvija, proizvaja in trži tudi farmacevtske in biotehnološke zdravilne učinkovine in anti-infektive. V zadnjih letih je Sandoz zaznamovala močna organska rast, izvršil pa je tudi vrsto združitev, vključno z družbami Lek (Slovenija), Sabex (Kanada), Hexal (Nemčija), Eon Labs (ZDA), EBEWE Pharma (Avstrija), Oriel Therapeutics (ZDA) in Fougera Pharmaceuticals (ZDA). V letu 2012 je Sandoz dosegel prodajo v višini 8,7 milijarde ameriških dolarjev. Za dodatne informacije obiščite spletno stran www.sandoz.com.

Novartis ponuja rešitve za varovanje zdravja, ki izpolnjujejo vedno večje potrebe bolnikov in družbe. Novartis s sedežem v Baslu v Švici ponuja zelo raznoliko paleto zdravil, s katerimi zadovoljuje te potrebe: inovativna zdravila, izdelke za zdravje oči, cenovno ugodna generična zdravila, preventivna cepiva, diagnostična sredstva, izdelke za zdravje potrošnikov in veterinarske izdelke. Novartis je edina globalna družba, ki je na vodilnem mestu na teh področjih. V letu 2012 so družbe v skupini Novartis dosegle prihodek od prodaje v višini 56,7 milijarde ameriških dolarjev, približno 9,3 milijarde ameriških dolarjev (9,1 milijarde ameriških dolarjev brez stroškov slabitve in amortizacije) je bilo vloženih v raziskave in razvoj. Skupina Novartis v svojih družbah, ki poslujejo v več kot 140 državah po vsem svetu, zaposluje približno 128.000 ljudi. Za dodatne informacije obiščite spletno stran www.novartis.com.

* * *

V sporočilu za javnost so izjave in napovedi o poslovanju v prihodnje. Napovedi obsegajo ocene, oblikovane na podlagi vseh informacij, ki jih imamo trenutno na voljo. Če bi se izkazalo, da so predvidevanja teh napovedi nezanesljiva, bi bili lahko dejanski rezultati poslovanja drugačni od pričakovanih.

- konec -

Za dodatne informacije se obrnite na:
Katarino Klemenc
Korporativno komuniciranje
Lek farmacevtska družba d. d.
telefon: (01) 580 22 43
telefaks: (01) 580 24 32
katarina.klemenc@sandoz.com