30. mednarodni grafični bienale z Lekovo podporo bogati slovenski umetniški prostor

  • Mednarodni grafični bienale je ob podpori Leka, člana skupine Sandoz, primer dolgoletnega uspešnega povezovanja gospodarstva in kulture.
  • Ob jubilejnem grafičnem bienalu so v Galeriji Lek pripravili razstavo ‘Poklon bienalu’, kjer so razstavljena dela izbranih osemnajstih domačih avtorjev starejše in mlajše generacije umetnikov.
13. 9. 2013

Mednarodni grafični likovni center drevi odpira vrata 30. grafičnega bienala, katerega dolgoletni podpornik je farmacevtska družba Lek, član skupine Sandoz. Letošnji bienale bodo zaznamovale številne razstave in umetniški dogodki, Lek, član skupine Sandoz, pa se bo jubilejnemu bienalu poklonil z razstavo Poklon bienalu v Galeriji Lek. Aktivnosti, povezane z bienalom, bodo potekale do 24. novembra na različnih lokacijah po Ljubljani. Mednarodni grafični likovni center je danes podelil tudi veliko nagrado 30. grafičnega bienala, ki jo je prejela María Elena González in nagrado za posebno omembo žirije, ki sta jo prejeli Meta Grgurevič in Urša Vidic.

Lek, član skupine Sandoz, je Mednarodni grafični likovni center podprl pri izvedbi grafičnega bienala v letih 2003, 2005, 2007, 2009 in 2011 ter tudi pri drugih razstavah domačih in tujih avtorjev. »Letošnji grafični bienale nam ponovno obljublja vrhunsko izkušnjo umetnosti, ki smo jo v Leku, članu skupine Sandoz, z veseljem podprli tudi letos. Na ta način nadgrajujemo naše osrednje poslanstvo in poleg skrbi za zdravje ter boljšo kakovost življenja ljudi podpiramo tudi druga področja v družbi. Med njimi je kultura na pomembnem mestu, zato prispevamo k njenemu obstoju in nadaljnjemu razvoju,« je ob letošnjem bienalu dejal Samo Roš, direktor Kadrov in član uprave v Leku, članu skupine Sandoz.

Osrednja razstava 30. grafičnega bienala je Prekinitev, ki jo kurira dr. Deborah Cullen, obravnava pa evolucijsko grafično polje sodobnega časa. Z njo se grafični bienale vrača k ponovnemu premisleku o naravi grafičnih procesov in govori o tem, kako se umetniki našega časa odzivajo na sodobne komunikacijske procese in orodja. Poleg osrednje razstave grafični bienale sestavljalo še spremljevalna razstava o kompleksni zgodovini enega od najstarejših bienalov na svetu Grafični bienale, z vami od leta 1955, tradicionalni razstavi nagrajencev preteklega bienala, Regine José Galindo in Miklósa Erdélyja, ter vrsta spremljevalnih razstav in dogodkov.

* * *

Lek, član skupine Sandoz, je eden ključnih stebrov druge največje generične farmacevtske družbe na svetu. Je njen vodilni globalni razvojni center za izdelke in tehnologije, eden ključnih globalnih proizvodnih centrov za učinkovine in zdravila, kompetenčni center za razvoj vertikalno integriranih izdelkov, kompetenčni center Sandoza pri razvoju in proizvodnji biofarmacevtskih izdelkov in center oskrbe za trge Srednje in Vzhodne Evrope, Jugovzhodne Evrope in SND ter trži in prodaja Sandozove izdelke v Sloveniji. Podrobnejše informacije so na voljo na http://www.lek.si.

Sandoz, generična farmacevtska divizija skupine Novartis, je vodilna družba na svetu v hitro rastoči industriji generičnih zdravil. Sandoz ponuja široko paleto okrog 1.100 visoko-kakovostnih, cenovno dostopnih izdelkov, ki niso več zaščiteni s patenti. S približno 26.000 zaposlenimi sodelavci v okoli 140 državah ima Sandoz vodilni položaj v svetu na področju podobnih bioloških zdravil, zdravil za injiciranje, oftalmoloških zdravil in dermatoloških zdravil ter trdno peto mesto na svetu na področju zdravil za inhaliranje. Med njegove ključne skupine izdelkov sodijo antibiotiki, zdravila za bolezni in motnje osrednjega živčevja, zdravila za bolezni prebavil, zdravila za srčno-žilne bolezni in hormonske terapije. Poleg teh zdravil Sandoz razvija, proizvaja in trži tudi farmacevtske in biotehnološke zdravilne učinkovine in anti-infektive. V zadnjih letih je Sandoz zaznamovala močna organska rast, izvršil pa je tudi vrsto združitev, vključno z družbami Lek (Slovenija), Sabex (Kanada), Hexal (Nemčija), Eon Labs (ZDA), EBEWE Pharma (Avstrija), Oriel Therapeutics (ZDA) in Fougera Pharmaceuticals (ZDA). V letu 2012 je Sandoz dosegel prodajo v višini 8,7 milijarde ameriških dolarjev. Za dodatne informacije obiščite spletno stran www.sandoz.com.

Novartis ponuja rešitve za varovanje zdravja, ki izpolnjujejo vedno večje potrebe bolnikov in družbe. Novartis s sedežem v Baslu v Švici ponuja zelo raznoliko paleto zdravil, s katerimi zadovoljuje te potrebe: inovativna zdravila, izdelke za zdravje oči, cenovno ugodna generična zdravila, preventivna cepiva, diagnostična sredstva, izdelke za zdravje potrošnikov in veterinarske izdelke. Novartis je edina globalna družba, ki je na vodilnem mestu na teh področjih. V letu 2012 so družbe v skupini Novartis dosegle prihodek od prodaje v višini 56,7 milijarde ameriških dolarjev, približno 9,3 milijarde ameriških dolarjev (9,1 milijarde ameriških dolarjev brez stroškov slabitve in amortizacije) je bilo vloženih v raziskave in razvoj. Skupina Novartis v svojih družbah, ki poslujejo v več kot 140 državah po vsem svetu, zaposluje približno 128.000 ljudi. Za dodatne informacije obiščite spletno stran www.novartis.com.

* * *

V sporočilu za javnost so izjave in napovedi o poslovanju v prihodnje. Napovedi obsegajo ocene, oblikovane na podlagi vseh informacij, ki jih imamo trenutno na voljo. Če bi se izkazalo, da so predvidevanja teh napovedi nezanesljiva, bi bili lahko dejanski rezultati poslovanja drugačni od pričakovanih.

- konec -

Za dodatne informacije se obrnite na:
Katarino Klemenc
Korporativno komuniciranje
Lek farmacevtska družba d. d.
telefon: (01) 580 22 43
telefaks: (01) 580 24 32
katarina.klemenc@sandoz.com