Zaključek počitnic z Neresno olimpijado in Lekovim živžavom

30. 8. 2013

Trg svobode v središču Maribora sta danes, na zadnji počitniški petek, zavzela sproščena in ustvarjalna Neresna olimpijada in Lekov živžav, zadnja v vrsti dogodkov, ki jih je čez poletje za otroke iz Maribora in okolice pripravila Zveza prijateljev mladine (ZPM) Maribor. Počitnic s prijatelji, kot so v ZPM Maribor poimenovali poletne aktivnosti, se je letos udeležilo tudi 137 otrok iz humanitarne pobude Pomežik soncu. To pobudo Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) za brezplačno letovanje otrok iz socialno ogroženih družin že 15 let podpira farmacevtska družba Lek, član skupine Sandoz.

»Težko si predstavljamo, vendar so za veliko družin počitniški dnevi med bolj stresnimi v letu, saj si družine v vse težjih gmotnih razmerah težko privoščijo, da bi otrokom ponudili kakovostno preživljanje počitnic, zato v ZPM Maribor že vrsto let pripravljamo program, s katerim otrokom omogočamo aktivno, zanimivo in ustvarjalno preživljanje poletnih dni,« je dejal novi predsednik ZPM Maribor Saša Mikić. Dosedanji podpredsednik ZPM Maribor je štiriletno vodenje mariborske Zveze prijateljev mladine prevzel od dolgoletne predsednice Majde Struc, ki se je umaknila z mesta predsednice ZPM Maribor, vendar bo ostala aktivna kot članica predsedstva ZPM Maribor. »Ob tej priložnosti se zahvaljujem Majdi Struc za vso nesebičnost in prizadevanja, saj je 23 let delovala za dobrobit otrok. Njeno uspešno preteklo delo je izjemnega pomena za našo organizacijo kot tudi za mesto Maribor. Bila je in zagotovo bo ostala prijatelj mladine,« je dodal predsednik ZPM Maribor.

Počitniški program ZPM Maribor »Počitnice s prijatelji« vključuje počitniške dejavnosti v Mariboru ter letovanja v Vzgojno izobraževalno-rekreacijskem centru (VIRC) v Poreču ter Domu Miloša Zidanška (DMZ) na Pohorju. Letos je z ZPM Maribor letovalo 1.481 otrok. S pomočjo različnih donatorjev in sponzorjev je brezplačno letovalo kar 446 otrok, od tega 137 otrok v okviru akcije Pomežik soncu. V programu je sodelovalo 207 prostovoljcev, pedagoških vodij in njihovih pomočnikov ter zdravstvenih delavcev. Programi letovanj so bili oblikovani za vsako izmeno posebej. Poleg doživetij na morju in v pohorskih gozdovih, so programi vsebovali pestro paleto delavnic, aktivnosti, večernih druženj in izletov.

Počitniške dejavnosti v Mariboru, ki so vključevale likovne delavnice, tematske delavnice, dopoldanske izlete po Mariboru in okolici, celodnevne sredine izlete in druge dogodke, je obiskalo približno 3.000 udeležencev. Sodelovalo je 20 prostovoljcev, ki so pomagali na delavnicah in spremljali otroke na izletih. Pomagale so nam mnoge mariborske institucije, zavodi, organizacije, društva in posamezniki. Program se je zaključil z Neresno olimpijado in Lekovim živžavom, kjer so se otroci pomerili v šaljivih igrah, se posladkali, prejeli priznanja, majice in nagrade ter uživali v predstavi čarovnika Grege.

Darja Groznik, predsednica ZPMS, se je zahvalila farmacevtski družbi Lek za razumevanje, kako pomembno je aktivno preživljanje počitnic s sovrstniki. »Pred nami pa je novo šolsko leto, ki pomeni tudi začetek številnih projektov Zveze prijateljev mladine Slovenije – eden takih je Otroški parlament. Gotovo pa bo v ospredju tudi humanitarno delovanje. Ugotoviti je treba, ali bo subvencioniranje šolske prehrane zadostno zagotovilo, da bodo otroci deležni ne le malice, temveč tudi kosil,« je še poudarila Groznikova.

Da bi bil zadnji počitniški dan za mariborske otroke čim bolj vesel in nepozaben, bo poskrbel tudi Lekov živžav, ki je že tradicionalna popestritev Neresne olimpijade. Lekov živžav je del humanitarne pobude Pomežik soncu, s katero želita ZPMS in njen zvesti partner v pobudi, farmacevtska družba Lek, član skupine Sandoz, omogočiti počitnice otrokom iz socialno ogroženih družin. Letos sta ZPMS in Lek z brezplačnim letovanjem razveselila 312 otrok. V sklopu Pomežika soncu je s Štajerske in Koroške letos letovalo 64 otrok – 25 iz Maribora, 11 s Ptuja, 6 z Raven na Koroškem, 5 iz Slovenske Bistrice, po 4 iz Slovenskih Konjic in Slovenj Gradca, po 3 iz Lenarta, Ormoža in Radelj ob Dravi. Pomežik soncu je v 15 letih omogočil brezskrbne počitnice več kot 10.000 otrokom iz vse Slovenije, v Leku pa so za to dobrodelno akcijo skupaj namenili več kot 215.000 evrov, od tega letos 17.000 evrov.

Mojca Pavlin iz Leka, člana skupine Sandoz, pa je ob tej priložnosti povedala: »Neresna olimpijada in Lekov živžav predstavljata velik in zabavni zaključek poletnih počitnic. V Leku se zavedamo, da so za zdrav razvoj otrok počitnice zelo pomembne, zato že vrsto let podpiramo prizadevanja prijateljev mladine, da bi vsem otrokom omogočili letovanje in kakovostno preživljanje prostega časa v času počitnic. Upamo, da bodo ob naši podpori tudi tisti otroci, ki jim starši sicer ne bi mogli privoščiti izletov, letovanj in prostočasnih aktivnosti, samozavestno zakorakali v novo šolsko leto.«

O Zvezi prijateljev mladine Slovenije

Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) je nevladna, prostovoljska, humanitarna in nepridobitna društvena organizacija, ki deluje v javnem interesu. Vse od svoje ustanovitve leta 1953 ostaja poslanstvo ZPMS, v kateri je povezanih 93 društev in zvez, nespremenjeno – dvigovanje kakovosti življenja otrok, mladostnikov in družin, zastopanje njihovih interesov in zaščita njihovih pravic. V 60 letih svojega delovanja je ZPMS sodelovala pri oblikovanju zakonodaje na področju zdravstva, sociale in izobraževanja. Vzpostavila je program predšolske vzgoje, dala pobudo za ustanovitev prvih šolskih dispanzerjev in patronažne službe. Vodila je akcijo za ureditev prehrane v osnovnih šolah, organizacijo prvih počitniških kolonij in šol za starše. Prijatelji mladine so zaslužni tudi za prve svetovalnice za otroke in zakonske svetovalnice. Danes ZPMS izvaja naslednje ključne programe in projekte, namenjene otrokom in mladostnikom: TOM telefon, Otroški parlament, Mladi raziskovalci zgodovine, Evropa v šoli, Varna raba interneta, Središče za zagovorništvo in informiranje o pravicah otrok in mladostnikov, Pomežik soncu, Siti besed, Botrstvo v Sloveniji, Bralna značka.

Kontakt za medije:
Zveza prijateljev mladine Slovenije
Miklošičeva 16
1000 Ljubljana

T: 01/2396 720
F: 01/2396 722
E: info@zpms.si
W: www.zpms.si