6. Lekov kolesarski maraton ob svetovnem dnevu spirometrije

Štiristo kilometrov za boljši dih

  • Ob svetovnem dnevu spirometrije, 27. juniju, sta Inštitut Spolint in Lek, član skupine Sandoz, organizirala 6. Lekov kolesarski maraton »Za boljši dih«.
  • Svetovni dan spirometrije je namenjen osveščanju javnosti o razširjenosti pljučnih bolezni in o pomenu njihovega zgodnjega odkrivanja.
  • Lekovi kolesarji bodo med 2. in 5. julijem skupaj z Markom Balohom prevozili 400 km po Sloveniji.
2. 7. 2013

V znamenju svetovnega dneva spirometrije, 27. juniju, se je danes ob 10.30 v Lendavi začel že 6. Lekov kolesarski maraton »Za boljši dih«. Kolesarsko preizkušnjo organizirata Inštitut Spolint in farmacevtska družba Lek, član skupine Sandoz. Namen 400 kilometrov dolge kolesarske preizkušnje je javnost opozarjati na razširjenost pljučnih bolezni in na pomen njihovega zgodnjega odkrivanja. Zato bo kolesarje spremljala tudi mobilna ekipa Astma in šport, ki bo za obiskovalce maratonskih postojank v Lendavi, Metliki in Ribnici izvajala brezplačne teste pljučnih funkcij s spirometrom.

Tako kot vsako leto doslej se je tudi tokrat Lekovim kolesarjem pridružil ultramaratonski kolesar Marko Baloh, kolesarji pa se bodo letos prvič podali na pot iz Lendave. Jutri se bo kolesarska karavana ustavila v Metliki, v četrtek v Ribnici, zaključek maratona pa je predviden za petek v Ljubljani pred Lekovo poslovno stavbo.

Vsem obiskovalcem maratona bodo v Lendavi, Metliki in Ribnici na voljo brezplačne meritve volumna in hitrosti izdihanega zraka s spirometrom. Brezplačna testiranja s spirometrom bodo potekala pod strokovnim vodstvom ekipe programa Astma in šport, ki bo delila tudi nasvete, kako zdrav in aktiven način življenja prispeva k ohranjanju zdravih pljuč.

Spirometrija je hiter, preprost in zelo natančen način za zgodnje odkrivanje bolezni, saj z njim prepoznavamo različne ovire pri dihanju, še preden jih pacient sam začuti. To pa je ključno za učinkovito zdravljenje in počasnejše napredovanje bolezni.

»Veliko pljučnih bolezni lahko preprečimo ali bolje obvladamo, če jih dovolj zgodaj odkrijemo s preprostim testom, ki ga opravimo s spirometrom,« poudarja dr. Milan Hosta, direktor Inštituta Spolint in vodja projekta Astma in šport. »Večina bolnikov s kroničnim obolenjem dihal namreč ne ve za svojo bolezen, težko sapo in kašelj vzamejo kot običajni del svojega življenja in ne obiščejo zdravnika. Tudi astmo in druge pljučne bolezni moramo obravnavati resno, saj gre za resna bolezenska stanja in bolezni pljuč so med vodilnimi vzroki smrtnosti na svetovni ravni. Ob svetovnem dnevu spirometrije želimo javnost opozoriti na občutljivost naših dihalnih organov, ki jih obremenjujemo zlasti s kajenjem, onesnaženim zrakom in prahom.«

Program Astma in šport poudarja zdrav način življenja in telesno aktivnost za boljše življenje z astmo in drugimi pljučnimi boleznimi ter hkrati prek različnih aktivnosti pomaga pacientom razumeti to najpogostejšo kronično pljučno bolezen.

»Kot del Sandoza smo med vodilnimi proizvajalci visoko kakovostnih generičnih izdelkov za zdravljenje astme. Zavedamo se, da je zgodnje prepoznavanje in aktivno obvladovanje pljučnih bolezni izjemno pomembno za ohranjanje kakovosti življenja. Prav zato podpiramo in soustvarjamo program osveščanja o pljučnih boleznih in z Inštitutom Spolint sodelujemo že šesto leto,« je pojasnila Mojca Pavlin iz Leka, člana skupine Sandoz. »Poleg kolesarskega maratona in brezplačnih testiranj s spirometrom ob svetovnem dnevu spirometrije otrokom z astmo omogočamo tudi mesec plavanja in počitnice v Pacugu.«

Termini in lokacije brezplačnega testiranja s spirometrom, ki bodo potekala ob 6. Lekovem kolesarskem maratonu:

  • 2. julij 2013, od 10.00 do 15.00, Lendava, pred trgovino Spar na Kolodvorski ulici
  • 3. julij 2013, od 15.00 do 19.00, Metlika, pred trgovino Spar na Cesti Xv. brigade
  • 4. julij 2013, od 16.30 do 19.00, Ribnica, Škrabčeva domačija

Dodatne informacije: