Regijski BioCamp 2013 – vpogled v svet najsodobnejše tehnologije

  • Lek, član skupine Sandoz, na Regijskem BioCampu 2013 ponovno odprl vrata 35 mladim znanstvenikom v svet najsodobnejših tehnologij.
  • Udeleženci so se pri pripravi študije primera preizkusili v prenosu znanja v praktično delo ter povezovanju znanosti in poslovanja.
  • Zmagovalca Regijskega BioCampa 2013 Patricia Wildberger in Gašper Pustovrh se bosta avgusta udeležila svetovnega Novartisovega BioCampa v Baslu.
15. 5. 2013

Ob zaključku že tretjega Regijskega BioCampa, na katerem je Lek, član skupine Sandoz, ponovno gostil 35 najperspektivnejših študentov naravoslovja iz regije Alpe-Adria, so razglasili najboljše iz tekmovalnega dela. Pri pripravi študije primera sta se najbolje izkazala Patricia Wildberger z Inštituta za biotehnologijo in biokemijski inženiring Univerze v Gradcu in Gašper Pustovrh z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Kot najboljši tim je bila izbrana skupina, ki so jo sestavljali: Božidar Aničić, Katarina Maher, Nejc Rojko, Nadica Sibinovska, Marija Vukomanović, Tina Zupančič in Uroš Zupančič. Člani tima so za opravljeno delo prejeli posebno priznanje, najboljša posameznika pa se bosta za nagrado udeležila svetovnega Novartisovega BioCampa 2013 v Baslu v Švici.

Rdeča nit Regijskih BioCampov je vedno povezana s poslanstvom Sandoza povečevati dostop do zdravil, do najsodobnejših terapij čim več ljudem. O tem so razpravljali tudi predavatelji in udeleženci Regijskega BioCampa 2013 pod naslovno temo Sodobne tehnologije za dostopne terapije.

»Kot del ene vodilnih globalnih farmacevtskih družb smo že tretje leto zapored za tri dni odprli vrata perspektivnim mladim strokovnjakom. Regijski BioCamp 2013 je ponudil vpogled v farmacevtsko industrijo in podjetništvo v obliki strokovnih predavanj, udeleženci pa so si z velikim zanimanjem ogledali tudi razvojne enote Sandoza v Sloveniji ter tako pobliže spoznali, kako poteka delo na najvišji ravni tehnološke inovativnosti in strokovnosti,« je razložila dr. Darja Ferčej Temeljotov, vodja nenehnih izboljšav v Sandozovem Razvojnem centru Slovenija in predsednica organizacijskega odbora Regijskega BioCampa 2013.

Prenos znanja v praktično delo

Udeleženci Regijskega BioCampa so poleg strokovnih predavanj imeli tudi priložnost aktivno sodelovati in se preizkusiti v timskem delu pri pripravi študij primera ter v prenosu že osvojenega znanja v praktično delo. Izbor najboljših dveh posameznikov in tima je potekal na osnovi sodelovanja udeležencev v timski nalogi, v kateri so izdelali in predstavili študijo primera na temo bioinformatskega modeliranja. Pri tem so morali pokazati tako znanje s področja naravoslovja, kot tudi kar nekaj razumevanja poslovnega dela.

Dr. Mateja Salobir, vodja tehničnega razvoja Sandozove Biofarmacevtike Mengeš, kot članica komisije za izbor najboljših v tekmovalnem delu Regijskega BioCampa 2013, ocenjuje: »Vsako leto smo na Regijskem BioCampu vedno znova prijetno presenečeni nad znanjem, iznajdljivostjo in potencialom mlade generacije naravoslovcev, ki se z vedoželjnostjo in učinkovitim timskim delom lotijo reševanja za večino izmed njih popolnoma novega izziva – priprave poslovnega načrta.«

Zmagovalca se bosta udeležila svetovnega BioCampa v Baslu

Zmagovalca Regijskega BioCampa 2013 Patricia Wildberger in Gašper Pustovrh sta se pri pripravi študije primera po obrazložitvi komisije med vsemi udeleženci najbolj izkazala pri povezovanju znanstvenega in poslovnega načina razmišljanja, ki sta za uspeh v farmaciji izjemno pomembna.

»V Ljubljani sem preživela dva izjemna dneva, Regijski BioCamp je bil odlična izkušnja. Predavanja in ogledi so bili zelo zanimivi, delovanje farmacevtske industrije smo si lahko ogledali resnično čisto od blizu in spoznali, kakšni so ključni izzivi te industrije danes in v prihodnje. Veselilo me je tudi delo v ekipi, vsak posameznik je prihajal z drugega področja in skupaj smo sestavili odličen tim, ki je svoje delo uspešno opravil,« je svoje vtise strnila Patricia Wildberger.

»Kot udeleženec Regijskega BioCampa sem zelo užival. Priznam, da sem bil nad zmago kar nekoliko presenečen, pri tem je zagotovo imela pomembno vlogo moja celotna ekipa, s katero smo dobro sodelovali, vsi smo enakovredno doprinesli k uspehu. Veselim se tudi udeležbe na Novartisovem BioCampu, kjer pričakujem prav tako odlično organiziran dogodek, kot je bil ta v Ljubljani,« je povedal Gašper Pustovrh.

Zmagovalca Regijskega BioCampa 2013 se bosta pridružila udeležencem na že tradicionalnem svetovnem Novartisovem BioCampu, ki bo potekal avgusta v Baslu v Švici. Skupaj z najboljšimi mladimi strokovnjaki naravoslovnih znanosti s celega sveta bosta v okviru tridnevnega seminarja pridobivala novo znanje ter spoznavala izkušnje in trende na področju biotehnologije in biofarmacije.

Na tretjem Regijskem BioCampu v Ljubljani se je zbralo 35 dodiplomskih in podiplomskih študentov iz 7 držav: Slovenije, Hrvaške, Srbije, Bosne in Hercegovine, Črne Gore, Makedonije in Avstrije.

* * *

Lek, član skupine Sandoz, je eden ključnih stebrov druge največje generične farmacevtske družbe na svetu. Je njen vodilni globalni razvojni center za izdelke in tehnologije, eden ključnih globalnih proizvodnih centrov za učinkovine in zdravila, kompetenčni center za razvoj vertikalno integriranih izdelkov, kompetenčni center Sandoza pri razvoju in proizvodnji biofarmacevtskih izdelkov in center oskrbe za trge Srednje in Vzhodne Evrope, Jugovzhodne Evrope in SND ter trži in prodaja Sandozove izdelke v Sloveniji. Podrobnejše informacije so na voljo na http://www.lek.si.

Sandoz, generična farmacevtska divizija skupine Novartis, je vodilna družba na svetu v hitro rastoči industriji generičnih zdravil. Sandoz ponuja široko paleto okrog 1.100 visoko-kakovostnih, cenovno dostopnih izdelkov, ki niso več zaščiteni s patenti. S približno 26.000 zaposlenimi sodelavci v okoli 140 državah ima Sandoz vodilni položaj v svetu na področju podobnih bioloških zdravil, zdravil za injiciranje, oftalmoloških zdravil in dermatoloških zdravil ter trdno peto mesto na svetu na področju zdravil za inhaliranje. Med njegove ključne skupine izdelkov sodijo antibiotiki, zdravila za bolezni in motnje osrednjega živčevja, zdravila za bolezni prebavil, zdravila za srčno-žilne bolezni in hormonske terapije. Poleg teh zdravil Sandoz razvija, proizvaja in trži tudi farmacevtske in biotehnološke zdravilne učinkovine in anti-infektive. V zadnjih letih je Sandoz zaznamovala močna organska rast, izvršil pa je tudi vrsto združitev, vključno z družbami Lek (Slovenija), Sabex (Kanada), Hexal (Nemčija), Eon Labs (ZDA), EBEWE Pharma (Avstrija), Oriel Therapeutics (ZDA) in Fougera Pharmaceuticals (ZDA). V letu 2012 je Sandoz dosegel prodajo v višini 8,7 milijarde ameriških dolarjev. Za dodatne informacije obiščite spletno stran www.sandoz.com.

Novartis ponuja rešitve za varovanje zdravja, ki izpolnjujejo vedno večje potrebe bolnikov in družbe. Novartis s sedežem v Baslu v Švici ponuja zelo raznoliko paleto zdravil, s katerimi zadovoljuje te potrebe: inovativna zdravila, izdelke za zdravje oči, cenovno ugodna generična zdravila, preventivna cepiva, diagnostična sredstva, izdelke za zdravje potrošnikov in veterinarske izdelke. Novartis je edina globalna družba, ki je na vodilnem mestu na teh področjih. V letu 2012 so družbe v skupini Novartis dosegle prihodek od prodaje v višini 56,7 milijarde ameriških dolarjev, približno 9,3 milijarde ameriških dolarjev (9,1 milijarde ameriških dolarjev brez stroškov slabitve in amortizacije) je bilo vloženih v raziskave in razvoj. Skupina Novartis v svojih družbah, ki poslujejo v več kot 140 državah po vsem svetu, zaposluje približno 128.000 ljudi. Za dodatne informacije obiščite spletno stran www.novartis.com.

* * *

V sporočilu za javnost so izjave in napovedi o poslovanju v prihodnje. Napovedi obsegajo ocene, oblikovane na podlagi vseh informacij, ki jih imamo trenutno na voljo. Če bi se izkazalo, da so predvidevanja teh napovedi nezanesljiva, bi bili lahko dejanski rezultati poslovanja drugačni od pričakovanih.

- konec -

Za dodatne informacije se obrnite na:
Katarino Klemenc
Korporativno komuniciranje
Lek farmacevtska družba d. d.
telefon: (01) 580 22 43
telefaks: (01) 580 24 32
katarina.klemenc@sandoz.com