Minister dr. Pikalo je nagovoril udeležence Regijskega BioCampa 2013

13. 5. 2013

V ponedeljek, 13. maja 2013, je minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo v prostorih podjetja Lek, člana skupine Sandoz, v Ljubljani nagovoril udeležence regijskega BioCampa 2013. Regijski BioCamp 2013 za najperspektivnejše študente iz regije Alpe-Adria spodbuja sodelovanje med znanstveno sfero in industrijo na področju farmacije. Udeleženci prihajajo iz 7 držav: Slovenije, Hrvaške, Srbije, Bosne in Hercegovine, Črne Gore, Makedonije in Avstrije.

Minister dr. Pikalo je poudaril, da cilj znanstvenega raziskovanja ni zgolj ustvarjanje patentov ampak tudi izmenjava idej in dobrih praks ter ustvarjanje socialnih vezi. Vlaganje v raziskave in razvoj ima veliko večje multiplikativne učinke kot vlaganje v infrastrukturo. Eden izmed ciljev te vlade je povezati znanost in gospodarstvo. To ne pomeni le izmenjave produktov temveč tudi izmenjavo mladih doktorantov in ustvarjanje inovativnih shem kot so centri odličnosti. “Naš temeljni cilj je, da združimo vse talente.” Kot je dejal minister, Slovenija potrebuje drzne in inovativne ideje ljudi z vizijo. “Dogodek kot je ta prispeva k ustvarjanju institucionalnega okvirja za izmenjavo novih idej in priložnosti za mlade raziskovalce, da se srečajo s svojimi bodočimi delodajalci,” je dejal minister in ob koncu zaželel udeležencem srečanja veliko uspehov.

Regijski BioCamp se bo z razglasitvijo zmagovalcev zaključil 14. maja zvečer.

* * *

Lek, član skupine Sandoz, je eden ključnih stebrov druge največje generične farmacevtske družbe na svetu. Je njen vodilni globalni razvojni center za izdelke in tehnologije, eden ključnih globalnih proizvodnih centrov za učinkovine in zdravila, kompetenčni center za razvoj vertikalno integriranih izdelkov, kompetenčni center Sandoza pri razvoju in proizvodnji biofarmacevtskih izdelkov in center oskrbe za trge Srednje in Vzhodne Evrope, Jugovzhodne Evrope in SND ter trži in prodaja Sandozove izdelke v Sloveniji. Podrobnejše informacije so na voljo na http://www.lek.si.

Sandoz, generična farmacevtska divizija skupine Novartis, je vodilna družba na svetu v hitro rastoči industriji generičnih zdravil. Sandoz ponuja široko paleto okrog 1.100 visoko-kakovostnih, cenovno dostopnih izdelkov, ki niso več zaščiteni s patenti. S približno 26.000 zaposlenimi sodelavci v okoli 140 državah ima Sandoz vodilni položaj v svetu na področju podobnih bioloških zdravil, zdravil za injiciranje, oftalmoloških zdravil in dermatoloških zdravil ter trdno peto mesto na svetu na področju zdravil za inhaliranje. Med njegove ključne skupine izdelkov sodijo antibiotiki, zdravila za bolezni in motnje osrednjega živčevja, zdravila za bolezni prebavil, zdravila za srčno-žilne bolezni in hormonske terapije. Poleg teh zdravil Sandoz razvija, proizvaja in trži tudi farmacevtske in biotehnološke zdravilne učinkovine in anti-infektive. V zadnjih letih je Sandoz zaznamovala močna organska rast, izvršil pa je tudi vrsto združitev, vključno z družbami Lek (Slovenija), Sabex (Kanada), Hexal (Nemčija), Eon Labs (ZDA), EBEWE Pharma (Avstrija), Oriel Therapeutics (ZDA) in Fougera Pharmaceuticals (ZDA). V letu 2012 je Sandoz dosegel prodajo v višini 8,7 milijarde ameriških dolarjev. Za dodatne informacije obiščite spletno stran www.sandoz.com.

Novartis ponuja rešitve za varovanje zdravja, ki izpolnjujejo vedno večje potrebe bolnikov in družbe. Novartis s sedežem v Baslu v Švici ponuja zelo raznoliko paleto zdravil, s katerimi zadovoljuje te potrebe: inovativna zdravila, izdelke za zdravje oči, cenovno ugodna generična zdravila, preventivna cepiva, diagnostična sredstva, izdelke za zdravje potrošnikov in veterinarske izdelke. Novartis je edina globalna družba, ki je na vodilnem mestu na teh področjih. V letu 2012 so družbe v skupini Novartis dosegle prihodek od prodaje v višini 56,7 milijarde ameriških dolarjev, približno 9,3 milijarde ameriških dolarjev (9,1 milijarde ameriških dolarjev brez stroškov slabitve in amortizacije) je bilo vloženih v raziskave in razvoj. Skupina Novartis v svojih družbah, ki poslujejo v več kot 140 državah po vsem svetu, zaposluje približno 128.000 ljudi. Za dodatne informacije obiščite spletno stran www.novartis.com.

* * *

V sporočilu za javnost so izjave in napovedi o poslovanju v prihodnje. Napovedi obsegajo ocene, oblikovane na podlagi vseh informacij, ki jih imamo trenutno na voljo. Če bi se izkazalo, da so predvidevanja teh napovedi nezanesljiva, bi bili lahko dejanski rezultati poslovanja drugačni od pričakovanih.

- konec -

Za dodatne informacije se obrnite na:
Katarino Klemenc
Korporativno komuniciranje
Lek farmacevtska družba d. d.
telefon: (01) 580 22 43
telefaks: (01) 580 24 32
katarina.klemenc@sandoz.com