Sandoz prvi ponudil bolnikom v Sloveniji novo generično nosno pršilo

6. 5. 2013

Sandoz je kot prvi bolnikom v Sloveniji za zdravljenje sezonskega ali celoletnega alergijskega rinitisa ter simptomatsko zdravljenje nosnih polipov ponudil generično nosno pršilo z učinkovino mometazon.

Omenjeno nosno pršilo je poleg Slovenije odobreno tudi v več kot 20 državah Evropske unije in je že na voljo tudi bolnikom na Poljskem, Češkem in v Romuniji.

»Razvoj generičnega nosnega pršila z učinkovino mometazon je pomemben dosežek za Sandoz ne le z znanstvenega vidika, pač pa tudi s poslovnega,« je povedal Zvonko Bogdanovski, član uprave Leka, člana skupine Sandoz.

»Za razvoj takega generičnega zdravila so potrebna obsežna vlaganja v razvoj kakor tudi specifično znanje in analitska oprema. Izjemno smo ponosni, da nam je uspel tak dosežek,« je še dodal Bogdanovski.

Prednosti nosnega pršila za bolnike

Sandozovo generično pršilo za nos z učinkovino mometazon je bilo razvito z željo dati vedno večjemu številu bolnikov možnost izbire zdravil za zdravljenje. Torej, poleg antihistaminikov, ki so že v našem naboru zdravil, dati bolnikom z alergijskim rinitisom na voljo tudi nosno pršilo. Več info o izdelku najdete na: http://www.lek.si/si/zdravila/na-recept/znamka/6315/

Z nosnim pršilom tako še dopolnjujemo našo široko paleto protialergijskih zdravil.

Alergijski rinitis

Alergijski rinitis je ena izmed najpogostejših in motečih alergijskih bolezni v zahodnih državah. V ZDA je alergijski rinitis eden izmed 10 najpogostejših razlogov za obisk zdravnika splošne medicine. Približno 20 % odraslih prebivalcev Evrope trpi za simptomi alergijskega rinitisa. Razširjenost bolezni se v zadnjih letih povečuje po vsem svetu. 1, 2

Alergijski rinitis se kaže s pojavom srbečice nosu, kihanja, povečane količine izcedka iz nosu, polnega nosu, včasih tudi konjuktivitisa. Večkrat sovpada z astmo. Ločimo sezonski alergijski rinitis (seneni nahod) in celoletni alergijski rinitis (traja vse leto, ni nujno pogojen z alergenom). Najpogostejši vzrok je izpostavljenost cvetnemu prahu (predvsem spomladi in poleti) in izpostavljenost drugim alergenom (iztrebki pršic, živalska dlaka, …).2

Bolniki lahko najdejo tedenska poročila o vsebnosti cvetnega prahu na spletnih straneh Inštituta za varovanje zdravja RS: http://www.ivz.si/cvetni_prah/vsebnost#porocilo

Vir:
1. C. van Drunen et al. Nasal allergies and beyond: a clinical review of the pharmacology, efficacy, and safety of mometasone furoate. Allergy 2005: 60 (Suppl. 80): 5–19.
2. Turel M., Jenko K. Alergijski rhinitis – posledice in zdravljenje. ISIS 2009; 5: 53-54.

* * *

Lek, član skupine Sandoz, je eden ključnih stebrov druge največje generične farmacevtske družbe na svetu. Je njen vodilni globalni razvojni center za izdelke in tehnologije, eden ključnih globalnih proizvodnih centrov za učinkovine in zdravila, kompetenčni center za razvoj vertikalno integriranih izdelkov, kompetenčni center Sandoza pri razvoju in proizvodnji biofarmacevtskih izdelkov in center oskrbe za trge Srednje in Vzhodne Evrope, Jugovzhodne Evrope in SND ter trži in prodaja Sandozove izdelke v Sloveniji. Podrobnejše informacije so na voljo na http://www.lek.si.

Sandoz, divizija skupine Novartis, je druga največja generična farmacevtska družba na svetu in ponuja široko paleto več kot 1.000 visoko-kakovostnih, cenovno dostopnih izdelkov, ki niso več zaščiteni s patenti. S približno 25.000 zaposlenimi sodelavci v 140 državah ima Sandoz vodilni položaj v svetu tako na področju podobnih bioloških zdravil kot generičnih zdravil za injiciranje, oftalmoloških zdravil, dermatoloških zdravil in antibiotikov. Med njegove ključne skupine izdelkov sodijo antibiotiki, zdravila za bolezni in motnje osrednjega živčevja, zdravila za bolezni prebavil, zdravila za srčno-žilne bolezni in hormonske terapije. Poleg teh zdravil Sandoz razvija, proizvaja in trži tudi farmacevtske in biotehnološke zdravilne učinkovine in anti-infektive. V zadnjih letih je Sandoz zaznamovala močna organska rast, izvršil pa je tudi vrsto združitev, vključno z družbami Lek (Slovenija), Sabex (Kanada), Hexal (Nemčija), Eon Labs (ZDA), EBEWE Pharma (Avstrija), Oriel Therapeutics (ZDA) in Fougera Pharmaceuticals (ZDA). V letu 2012 je Sandoz dosegel prodajo v višini 8,7 milijarde ameriških dolarjev. Za dodatne informacije obiščite spletno stran www.sandoz.com.

Novartis ponuja rešitve za varovanje zdravja, ki izpolnjujejo vedno večje potrebe bolnikov in družbe. Novartis s sedežem v Baslu v Švici ponuja zelo raznoliko paleto zdravil, s katerimi zadovoljuje te potrebe: inovativna zdravila, izdelke za zdravje oči, cenovno ugodna generična zdravila, preventivna cepiva, diagnostična sredstva, izdelke za zdravje potrošnikov in veterinarske izdelke. Novartis je edina globalna družba, ki je na vodilnem mestu na teh področjih. V letu 2012 so družbe v skupini Novartis dosegle prihodek od prodaje v višini 56,7 milijarde ameriških dolarjev, približno 9,3 milijarde ameriških dolarjev (9,1 milijarde ameriških dolarjev brez stroškov slabitve in amortizacije) je bilo vloženih v raziskave in razvoj. Skupina Novartis v svojih družbah, ki poslujejo v več kot 140 državah po vsem svetu, zaposluje približno 128.000 ljudi. Za dodatne informacije obiščite spletno stran www.novartis.com.

* * *

V sporočilu za javnost so izjave in napovedi o poslovanju v prihodnje. Napovedi obsegajo ocene, oblikovane na podlagi vseh informacij, ki jih imamo trenutno na voljo. Če bi se izkazalo, da so predvidevanja teh napovedi nezanesljiva, bi bili lahko dejanski rezultati poslovanja drugačni od pričakovanih.

- konec -

Za dodatne informacije se obrnite na:
Katarino Klemenc
Korporativno komuniciranje
Lek farmacevtska družba d. d.
telefon: (01) 580 22 43
telefaks: (01) 580 24 32
katarina.klemenc@sandoz.com