Mesec prostovoljstva: pomagati drugim nas dela bogatejše

  • Novartisovi zaposleni po celem svetu v že 17. globalnem dnevu prostovoljstva za podporo lokalnim skupnostim namenili 130.000 ur svojega časa.
  • V okviru Novartisovega dneva prostovoljstva v različnih prostovoljnih dejavnostih sodeluje tudi več kot 250 sodelavcev Novartisa v Sloveniji.
  • Z dnevom prostovoljstva želi Novartis poudariti svojo zavezo skrbeti za dobrobit družbe v vseh državah, kjer deluje, tudi v Sloveniji.
25. 4. 2013

Danes je potekal osrednji del dogodkov ob mesecu prostovoljstva, s katerim se zaposleni v Novartisu v Sloveniji (v Leku, članu skupine Sandoz, Pharmi in Veterini) že deveto leto pridružujejo globalni Novartisovi pobudi dan prostovoljstva. Pomoč posameznikom in različnim organizacijam, ki letos v Sloveniji poteka kar ves mesec, namenja več kot 250 prostovoljcev z vseh lokacij po Sloveniji, v Ljubljani, Mengšu, Lendavi, na Prevaljah in v Kranjski Gori. Iz celotnega Novartisa v letošnji akciji, ki je že 17. zapored, sodeluje več kot 16.500 prostovoljcev iz 56 držav.

»V devetih letih, odkar naši prostovoljci v Sloveniji sodelujejo pri Novartisovem dnevu prostovoljstva, nas je že več kot 2.000 z različnimi dejavnostmi pomagalo posameznikom in organizacijam v našem lokalnem okolju. Odziv med našimi zaposlenimi in vsemi, ki jim namenimo naš čas, je vedno znova neverjetna spodbuda za nadaljnja prizadevanja,« je razložila Katarina Klemenc, direktorica Korporativnega komuniciranja v Leku, članu skupine Sandoz.

Novartisov dan prostovoljstva letos poteka 25. aprila 2013, v Sloveniji pa so z dejavnostmi začeli že v začetku aprila, ko so sodelavci Leka, člana skupine Sandoz, v okviru praznovanja 60-letnice Zveze prijateljev mladine Slovenije v klicnem centru zbrali več kot 25.000 evrov za TOM telefon. Mesec prostovoljstva bodo v maju zaključili krvodajalci, ki že vrsto let darujejo za življenje.

»Z ZPMS nas veže že 15-letno partnerstvo in z veseljem smo se odločili, da jim pomagamo tudi pri praznovanju častitljivih 60 let delovanja. V sklopu Novartisovega dneva prostovoljstva se nas je zbralo 12 sodelavk in sodelavcev za pomoč v klicnem centru. Zbiranje sredstev in klepetanje z ljudmi dobre volje in dobrih namenov je čudovita izkušnja, tako da se tudi tokrat, kot pri vseh projektih, ki jih soustvarjamo s prijatelji mladine, bogatimo vsi,« je povedal eden izmed prostovoljcev, Miran Šinigoj, sodelavec Informacijske tehnologije iz Leka, člana skupine Sandoz.

Desetletja krvodajalstva

Novartisovi zaposleni v Sloveniji že več desetletij redno darujejo kri, zato so se na ta način odločili pomagati tudi ob letošnjem mesecu prostovoljstva. Veliko pozornosti pa so prostovoljci ponovno namenili otrokom in mladostnikom ter starejšim. Poleg tega so se letos osredotočili tudi na pomoč organizacijam, s katerimi že vrsto let sodelujejo in soustvarjajo programe, ki omogočajo brezplačne počitnice za otroke ter pomoč otrokom in družinam v stiski, ki spodbujajo izobraževanje otrok in mladih ter osveščajo o pomenu zdravega načina življenja za bolnike z astmo.

Letos so prostovoljci v Sloveniji pripravili pestre dejavnosti v več slovenskih krajih:

  • Z zabavnim družabnim programom so popestrili dan v domovih starejših občanov. Varovance doma Ljubljana – Bokalce so peljali na prijeten spomladanski sprehod po središču Ljubljane, v domovih starejših občanov v Mengšu in na Prevaljah pa so pripravili tombolo in piknik.
  • V Ljubljani so pomagali pri obisku slepih in slabovidnih otrok v Hiši eksperimentov.
  • Odpravili so se v Kranjsko Goro in pomagali pri obnovi paviljona Zveze prijateljev mladine Slovenije, kjer otroci v sklopu pobude Pomežik soncu preživljajo zabavne počitniške dni.
  • V okviru pobude Astma in šport so uredili in olepšali okolico Mladinskega klimatskega zdravilišča na Rakitni.
  • V Mali hiši na Pilštanju so prebarvali ograjo in uredili okolico ter tako poskrbeli, da se bodo otroci v Mali hiši še bolje počutili.
  • Učencem Dvojezične OŠ Lendava II so pripravili poučni Dan poskusov.
  • V začetku maja bodo za zaposlene z vseh lokacij po Sloveniji potekale krvodajalske akcije, v juniju pa bodo Lekovi prostovoljci pomagali pri urejanju objekta za urjenje reševalcev na Jezerskem.

Dan prostovoljstva je Novartisova globalna pobuda

Z dnevom prostovoljstva, ki letos poteka že 17. leto, v Novartisu simbolično obeležujejo združitev dveh družb, iz katerih je leta 1996 nastal Novartis. V tem času je pobuda postala pomemben dejavnik družbene odgovornosti podjetja. Osnovi namen je podpreti različne projekte lokalnih skupnosti, socialnih ustanov in neprofitnih organizacij, ki potrebujejo dodatno podporo pri izvajanju svojih aktivnosti, ali pomagati posameznikom, ki so se znašli v stiski.

Na svetovni ravni so letos Novartisovi zaposleni lokalnim skupnostim v kar 54 državah namenili več kot 124.000 ur svojega časa. Pri tem prostovoljne aktivnosti izbirajo glede na lokalne potrebe – zdravstvene, okoljske, socialne ali materialne. Svojo pomoč namenjajo v največjih in najrazvitejših državah, pa tudi tistih manj razvitih, od ZDA, Japonske, Kitajske, Brazilije, Nemčije, Španije, Rusije in Velike Britanije, do Argentine, Avstralije, Konga, Barbadosa, Češke, Senegala in Indonezije.

* * *

Lek, član skupine Sandoz, je eden ključnih stebrov druge največje generične farmacevtske družbe na svetu. Je njen vodilni globalni razvojni center za izdelke in tehnologije, eden ključnih globalnih proizvodnih centrov za učinkovine in zdravila, kompetenčni center za razvoj vertikalno integriranih izdelkov, kompetenčni center Sandoza pri razvoju in proizvodnji biofarmacevtskih izdelkov in center oskrbe za trge Srednje in Vzhodne Evrope, Jugovzhodne Evrope in SND ter trži in prodaja Sandozove izdelke v Sloveniji. Podrobnejše informacije so na voljo na http://www.lek.si.

Sandoz, divizija skupine Novartis, je druga največja generična farmacevtska družba na svetu in ponuja široko paleto več kot 1.000 visoko-kakovostnih, cenovno dostopnih izdelkov, ki niso več zaščiteni s patenti. S približno 25.000 zaposlenimi sodelavci v 140 državah ima Sandoz vodilni položaj v svetu tako na področju podobnih bioloških zdravil kot generičnih zdravil za injiciranje, oftalmoloških zdravil, dermatoloških zdravil in antibiotikov. Med njegove ključne skupine izdelkov sodijo antibiotiki, zdravila za bolezni in motnje osrednjega živčevja, zdravila za bolezni prebavil, zdravila za srčno-žilne bolezni in hormonske terapije. Poleg teh zdravil Sandoz razvija, proizvaja in trži tudi farmacevtske in biotehnološke zdravilne učinkovine in anti-infektive. V zadnjih letih je Sandoz zaznamovala močna organska rast, izvršil pa je tudi vrsto združitev, vključno z družbami Lek (Slovenija), Sabex (Kanada), Hexal (Nemčija), Eon Labs (ZDA), EBEWE Pharma (Avstrija), Oriel Therapeutics (ZDA) in Fougera Pharmaceuticals (ZDA). V letu 2012 je Sandoz dosegel prodajo v višini 8,7 milijarde ameriških dolarjev. Za dodatne informacije obiščite spletno stran www.sandoz.com.

Novartis ponuja rešitve za varovanje zdravja, ki izpolnjujejo vedno večje potrebe bolnikov in družbe. Novartis s sedežem v Baslu v Švici ponuja zelo raznoliko paleto zdravil, s katerimi zadovoljuje te potrebe: inovativna zdravila, izdelke za zdravje oči, cenovno ugodna generična zdravila, preventivna cepiva, diagnostična sredstva, izdelke za zdravje potrošnikov in veterinarske izdelke. Novartis je edina globalna družba, ki je na vodilnem mestu na teh področjih. V letu 2012 so družbe v skupini Novartis dosegle prihodek od prodaje v višini 56,7 milijarde ameriških dolarjev, približno 9,3 milijarde ameriških dolarjev (9,1 milijarde ameriških dolarjev brez stroškov slabitve in amortizacije) je bilo vloženih v raziskave in razvoj. Skupina Novartis v svojih družbah, ki poslujejo v več kot 140 državah po vsem svetu, zaposluje približno 128.000 ljudi. Za dodatne informacije obiščite spletno stran www.novartis.com.

* * *

V sporočilu za javnost so izjave in napovedi o poslovanju v prihodnje. Napovedi obsegajo ocene, oblikovane na podlagi vseh informacij, ki jih imamo trenutno na voljo. Če bi se izkazalo, da so predvidevanja teh napovedi nezanesljiva, bi bili lahko dejanski rezultati poslovanja drugačni od pričakovanih.

- konec -

Za dodatne informacije se obrnite na:
Katarino Klemenc
Korporativno komuniciranje
Lek farmacevtska družba d. d.
telefon: (01) 580 22 43
telefaks: (01) 580 24 32
katarina.klemenc@sandoz.com