Kako do dostopnejših zdravil – Regijski BioCamp 2013 o sodobnih tehnologijah za dostopne terapije

  • Regijski BioCamp je edinstven dogodek v Sloveniji, ki povezuje znanost in gospodarstvo ter odpira vrata novemu znanju in inovativnemu razmišljanju za prihodnost.
  • Rdeča nit Regijskih BioCampov je vedno povezana z iskanjem odgovorov na vprašanja, kako povečevati dostopnost do zdravil, do najsodobnejših terapij.
  • Letos se bo v Ljubljani ponovno zbralo 35 izbranih najboljših in najbolj perspektivnih študentov naravoslovnih znanosti regije Alpe – Adria.
20. 3. 2013

Lek, član skupine Sandoz, bo maja v Ljubljani ponovno gostil 35 izbranih najboljših in najbolj perspektivnih dodiplomskih in podiplomskih študentov naravoslovnih znanosti regije Alpe – Adria na že tretjem Regijskem BioCampu. Odgovore na vprašanja, ki so v času vsesplošnega varčevanja in vse manjših proračunov za zdravje ključna za ljudi po svetu, bodo iskali v okviru naslovne teme Sodobne tehnologije za dostopne terapije.

Poslanstvo Sandoza je biti vodilni ponudnik visokokakovostnih in dostopnih zdravil ter tako ljudem po vsem svetu zagotavljati dolgoročen dostop do zdravstvenega varstva. Tako je rdeča nit Regijskim BioCampov vedno povezana z iskanjem odgovorov na vprašanja, kako povečevati dostopnost do zdravil, do najsodobnejših terapij, in o tem govori tudi tema letošnjega Regijskega BioCampa. Predavatelji in udeleženci bodo razpravljali o pomenu najsodobnejših tehnologij in inovativnosti v generični farmacevtski industriji, kar je pogoj za razvoj varnih, kakovostnih in učinkovitih zdravil.

»Farmacevtska industrija se dobro zaveda pomena nenehnega razvoja znanosti, s katero lahko pomembno izboljšamo kakovost življenja. K temu pripomore uspešno sodelovanje z domačimi znanstveniki in raziskovalnimi centri. Za razvoj vrhunske znanosti in visokotehnološke proizvodnje je potrebno podpreti razvoj najboljših mladih strokovnjakov. Zato bom mladim, ki sodelujejo na BioCampu, z veseljem predstavil naše uspehe in ideje, kako razviti nove inovativne načine zdravljenja,« je povedal prof. Roman Jerala, Center odličnosti ENFIST, Kemijski inštitut.

Edinstvena priložnost in izkušnja

Regijski BioCamp je edinstven dogodek v Sloveniji, ki povezuje znanost in gospodarstvo ter odpira vrata novemu znanju in inovativnemu razmišljanju za prihodnost. Za mlade znanstvenike predstavlja priložnost za spoznavanje vrhunskih strokovnjakov s področja farmacije in poslovanja ter kolegov iz različnih držav, predvsem pa jim ponudi vpogled v delovanje uspešne svetovne farmacevtske družbe.

Dr. Ljerka Lah je bila med prvimi mladimi znanstveniki iz Slovenije, ki so se udeležili svetovnega Novartisovega BioCampa leta 2008 v Baslu. Postala je tudi ena izmed dveh zmagovalcev in se tako udeležila še Novartisovega BioCampa v Hong Kongu: »Izkušnje z obeh BioCampov so ogromno prispevale k mojemu razumevanju trendov v biotehnologiji ter prenašanju mojega osnovnega raziskovalnega dela na praktično in aplikativno raven. Menim, da bi v Sloveniji s še tesnejšim sodelovanjem znanstvenikov iz gospodarstva in akademske sfere ter ob podpori države lahko postali resnično na znanju temelječa družba. Potencial za to imamo, imamo pa tudi BioCamp.«

Leta 2011 je v Sloveniji potekal prvi Regijski BioCamp in eden od dveh zmagovalcev je takrat bil dr. Klemen Španinger: »Izkušnja na Regijskem BioCampu je bila odlična. Spoznali smo vrhunske strokovnjake s področja farmacije, hkrati pa tkali vezi med kolegi iz različnih sfer. Na dogodku se namreč družijo ne le farmacevti, ampak tudi strokovnjaki drugih naravoslovnih in poslovnih ved, torej vsi, ki prispevajo k uspešnemu delovanju farmacevtske družbe. Kot zmagovalec sem se udeležil tudi evropskega BioCampa v Baslu in to je priložnost, ki si jo zagotovo želi vsak mladi raziskovalec in podjetnik. Udeležbo na BioCampu zato resnično priporočam vsem svojim kolegom.«

Zmagovalka drugega Regijskega BioCampa 2012 dr. Daliborka Dušanić je spregovorila o tekmovalnem delu dogodka: »Izpostavila bi zelo dobro organizacijo Regijskega BioCampa, ki je odlična priložnost, da se študentje iz različnih držav regije srečamo, spoznamo in povežemo. Zmage lani nisem pričakovala, ker so bili vsi udeleženci zelo dobri pri svojem delu. Delo v naši ekipi je potekalo zelo skladno, hitro smo se organizirali in delovali kot pravi tim, to je bil ključ do uspeha. Zagotovo je zmaga na Regijskem BioCampu dobra izkušnja in referenca za moje delo tudi vnaprej.«

Regijski BioCamp 2013

Do zaključka zbiranja prijav za Regijski BioCamp 2013 je prispelo 70 prijav, med katerimi bodo Sandozovi strokovnjaki in vodje do sredine aprila izbrali 35 udeležencev. »Z odzivom na naše povabilo k prijavi smo zadovoljni. Ponovno se je pokazalo, da je Regijski BioCamp namenjen resnično najboljšim študentom, kar dokazuje tudi velik odstotek prijav doktorskih študentov,« je razložila dr. Darja Ferčej Temeljotov, vodja nenehnih izboljšav v Sandozovem Razvojnem centru Slovenija in predsednica organizacijskega odbora Regijskega BioCampa 2013.

Za udeležence je pomemben del Regijskega BioCampa zagotovo tudi zmaga v tekmovalnem delu. V tem delu bodo udeleženci razdeljeni v time izdelali študijo primera, kjer se bodo lahko dejansko preizkusili v prenosu že osvojenega znanja v praktično delo. Zmagovalca si bosta zagotovila mesto na že tradicionalnem Novartisovem svetovnem BioCampu 2013, ki bo konec avgusta potekal v Baslu v Švici.

O BioCampu

BioCamp se je od leta 2004, ko ga je Novartis organiziral prvič, razvil v mednarodni forum svetovnih razsežnosti, namenjen najboljšim študentom iz znanstvene ter poslovne sfere. Namenjen je izmenjavi idej in timskemu delu v hitrem tekmovalnem poslovnem okolju. Vsa leta je BioCamp potekal v Švici, pa tudi v številnih drugih državah in regijah, kot so ZDA, Indija, Egipt, Italija. V zadnjih devetih letih so v okviru Novartisovih BioCampov vpogled v biofarmacevtsko industrijo in podjetništvo ponudili več kot 650 najboljšim študentom sveta, med njimi tudi slovenskim.

* * *

Lek, član skupine Sandoz, je eden ključnih stebrov druge največje generične farmacevtske družbe na svetu. Je njen vodilni globalni razvojni center za izdelke in tehnologije, eden ključnih globalnih proizvodnih centrov za učinkovine in zdravila, kompetenčni center za razvoj vertikalno integriranih izdelkov, kompetenčni center Sandoza pri razvoju in proizvodnji biofarmacevtskih izdelkov in center oskrbe za trge Srednje in Vzhodne Evrope, Jugovzhodne Evrope in SND ter trži in prodaja Sandozove izdelke v Sloveniji. Podrobnejše informacije so na voljo na http://www.lek.si.

Sandoz, divizija skupine Novartis, je druga največja generična farmacevtska družba na svetu in ponuja široko paleto več kot 1.000 visoko-kakovostnih, cenovno dostopnih izdelkov, ki niso več zaščiteni s patenti. S približno 25.000 zaposlenimi sodelavci v 140 državah ima Sandoz vodilni položaj v svetu tako na področju podobnih bioloških zdravil kot generičnih zdravil za injiciranje, oftalmoloških zdravil, dermatoloških zdravil in antibiotikov. Med njegove ključne skupine izdelkov sodijo antibiotiki, zdravila za bolezni in motnje osrednjega živčevja, zdravila za bolezni prebavil, zdravila za srčno-žilne bolezni in hormonske terapije. Poleg teh zdravil Sandoz razvija, proizvaja in trži tudi farmacevtske in biotehnološke zdravilne učinkovine in anti-infektive. V zadnjih letih je Sandoz zaznamovala močna organska rast, izvršil pa je tudi vrsto združitev, vključno z družbami Lek (Slovenija), Sabex (Kanada), Hexal (Nemčija), Eon Labs (ZDA), EBEWE Pharma (Avstrija), Oriel Therapeutics (ZDA) in Fougera Pharmaceuticals (ZDA). V letu 2012 je Sandoz dosegel prodajo v višini 8,7 milijarde ameriških dolarjev. Za dodatne informacije obiščite spletno stran www.sandoz.com.

Novartis ponuja rešitve za varovanje zdravja, ki izpolnjujejo vedno večje potrebe bolnikov in družbe. Novartis s sedežem v Baslu v Švici ponuja zelo raznoliko paleto zdravil, s katerimi zadovoljuje te potrebe: inovativna zdravila, izdelke za zdravje oči, cenovno ugodna generična zdravila, preventivna cepiva, diagnostična sredstva, izdelke za zdravje potrošnikov in veterinarske izdelke. Novartis je edina globalna družba, ki je na vodilnem mestu na teh področjih. V letu 2012 so družbe v skupini Novartis dosegle prihodek od prodaje v višini 56,7 milijarde ameriških dolarjev, približno 9,3 milijarde ameriških dolarjev (9,1 milijarde ameriških dolarjev brez stroškov slabitve in amortizacije) je bilo vloženih v raziskave in razvoj. Skupina Novartis v svojih družbah, ki poslujejo v več kot 140 državah po vsem svetu, zaposluje približno 128.000 ljudi. Za dodatne informacije obiščite spletno stran www.novartis.com.

* * *

V sporočilu za javnost so izjave in napovedi o poslovanju v prihodnje. Napovedi obsegajo ocene, oblikovane na podlagi vseh informacij, ki jih imamo trenutno na voljo. Če bi se izkazalo, da so predvidevanja teh napovedi nezanesljiva, bi bili lahko dejanski rezultati poslovanja drugačni od pričakovanih.

- konec -

Za dodatne informacije se obrnite na:
Katarino Klemenc
Korporativno komuniciranje
Lek farmacevtska družba d. d.
telefon: (01) 580 22 43
telefaks: (01) 580 24 32
katarina.klemenc@sandoz.com