Predsednik uprave Leka, člana skupine Sandoz, mag. Vojmir Urlep prejemnik nagrade Gospodarske zbornice Slovenije za izjemne gospodarske dosežke za leto 2012

5. 3. 2013

Gospodarska zbornica Slovenije je danes že 45. podelila Nagrade za gospodarske in podjetniške dosežke kot priznanje tistim gospodarstvenikom, ki že vrsto let uspešno vodijo svoja podjetja. Letošnjih nagrajencev je 8, prihajajo pa iz štirih regij in osmih panog. Prejemnik nagrade GZS za izjemne gospodarske dosežke med velikimi podjetji je predsednik uprave Leka, člana skupine Sandoz, mag. Vojmir Urlep.

»Priznanje GZS za izjemne gospodarske dosežke je rezultat strokovnega, prizadevnega in predanega dela skoraj tritisočglave družine sodelavcev naše družbe, ki vedno znova dokazujejo, da znamo, hočemo in zmoremo zmagovati v neizprosnem konkurenčnem boju in na globalnem trgu. Uspehe dosegamo kot del ene največjih svetovnih farmacevtskih družb in s tem potrjujemo, da je lahko tuji kapital koristen za gospodarski napredek. Le priti mora v okolje, kjer so cenjeni znanje, izkušnje, trdo delo, pozitivna naravnanost in pogum,« je ob prejemu nagrade povedal Vojmir Urlep.

Nagrade GZS za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke so najstarejša in najprestižnejša tovrstna priznanja v Sloveniji. Pri nagradi gre za pomembno povezavo vodilnega človeka družbe in družbe same, ki se s tem zapisuje v zgodovino slovenskega gospodarstva.

Poseben pomen daje Nagradi GZS dejstvo, da jo nagrajencem podeljujejo gospodarstveniki, saj Komisijo za nagrade sestavljajo nagrajenci preteklih let.

Pri ocenjevanju dosežkov se upošteva 69 različnih kriterijev, od splošnih razvojnih rezultatov gospodarske družbe, rezultatov poslovanja ter internacionalizacije podjetja, do hitre in učinkovite tržne širitve gospodarske družbe, vizije in jasne dolgoročne strategije, lastnega razvoja in inovacij. Dodatno se upoštevajo tudi merila, kot so visoka poslovna in podjetniška kultura ter drugi kvalitativni kriteriji.

Nagrade GZS se podeljujejo v treh kategorijah (velika, srednja in mala podjetja) in v vsaki kategoriji nagrado dobijo do največ trije prejemniki.

Nagrado GZS za leto 2012 so prejeli (po abecednem vrstnem redu):

Andrej Gradišnik, glavni direktor Metal Ravne, d.o.o.
Marjana Lavrič Šulman, direktorica Futura DDB d.o.o.
Emil Marinšek, direktor MAREMICO, d.o.o.
Petra Melanšek, direktorica VIVAPEN d.o.o.
Janez Novak, direktor RLS d.o.o.
Andrej Repše, direktor ARMAT PROJEKT d.o.o.
mag. Dejan Turk, predsednik uprave Si.mobil, d.d.
mag. Vojmir Urlep, predsednik uprave Lek farmacevtska družba d.d.
* * *

Lek, član skupine Sandoz, je eden ključnih stebrov druge največje generične farmacevtske družbe na svetu. Je njen vodilni globalni razvojni center za izdelke in tehnologije, eden ključnih globalnih proizvodnih centrov za učinkovine in zdravila, kompetenčni center za razvoj vertikalno integriranih izdelkov, kompetenčni center Sandoza pri razvoju in proizvodnji biofarmacevtskih izdelkov in center oskrbe za trge Srednje in Vzhodne Evrope, Jugovzhodne Evrope in SND ter trži in prodaja Sandozove izdelke v Sloveniji. Podrobnejše informacije so na voljo na http://www.lek.si.

Sandoz, divizija skupine Novartis, je druga največja generična farmacevtska družba na svetu in ponuja široko paleto več kot 1.000 visoko-kakovostnih, cenovno dostopnih izdelkov, ki niso več zaščiteni s patenti. S približno 25.000 zaposlenimi sodelavci v 140 državah ima Sandoz vodilni položaj v svetu tako na področju podobnih bioloških zdravil kot generičnih zdravil za injiciranje, oftalmoloških zdravil, dermatoloških zdravil in antibiotikov. Med njegove ključne skupine izdelkov sodijo antibiotiki, zdravila za bolezni in motnje osrednjega živčevja, zdravila za bolezni prebavil, zdravila za srčno-žilne bolezni in hormonske terapije. Poleg teh zdravil Sandoz razvija, proizvaja in trži tudi farmacevtske in biotehnološke zdravilne učinkovine in anti-infektive. V zadnjih letih je Sandoz zaznamovala močna organska rast, izvršil pa je tudi vrsto združitev, vključno z družbami Lek (Slovenija), Sabex (Kanada), Hexal (Nemčija), Eon Labs (ZDA), EBEWE Pharma (Avstrija), Oriel Therapeutics (ZDA) in Fougera Pharmaceuticals (ZDA). V letu 2012 je Sandoz dosegel prodajo v višini 8,7 milijarde ameriških dolarjev. Za dodatne informacije obiščite spletno stran http://www.sandoz.com.

Novartis ponuja rešitve za varovanje zdravja, ki izpolnjujejo vedno večje potrebe bolnikov in družbe. Novartis s sedežem v Baslu v Švici ponuja zelo raznoliko paleto zdravil, s katerimi zadovoljuje te potrebe: inovativna zdravila, izdelke za zdravje oči, cenovno ugodna generična zdravila, preventivna cepiva, diagnostična sredstva, izdelke za zdravje potrošnikov in veterinarske izdelke. Novartis je edina globalna družba, ki je na vodilnem mestu na teh področjih. V letu 2012 so družbe v skupini Novartis dosegle prihodek od prodaje v višini 56,7 milijarde ameriških dolarjev, približno 9,3 milijarde ameriških dolarjev (9,1 milijarde ameriških dolarjev brez stroškov slabitve in amortizacije) je bilo vloženih v raziskave in razvoj. Skupina Novartis v svojih družbah, ki poslujejo v več kot 140 državah po vsem svetu, zaposluje približno 128.000 ljudi. Za dodatne informacije obiščite spletno stran http://www.novartis.com.

* * *

V sporočilu za javnost so izjave in napovedi o poslovanju v prihodnje. Napovedi obsegajo ocene, oblikovane na podlagi vseh informacij, ki jih imamo trenutno na voljo. Če bi se izkazalo, da so predvidevanja teh napovedi nezanesljiva, bi bili lahko dejanski rezultati poslovanja drugačni od pričakovanih.

- konec -

Za dodatne informacije se obrnite na:
Katarino Klemenc
Korporativno komuniciranje
Lek farmacevtska družba d. d.
telefon: (01) 580 22 43
telefaks: (01) 580 24 32
katarina.klemenc@sandoz.com