Sandozova Biofarmacevtika odprla nove laboratorije za celično in molekularno biologijo v Mengšu

Nova naložba pomeni dodatno krepitev vloge Sandoza v Sloveniji pri razvoju in proizvodnji podobnih bioloških zdravil v globalni Sandozovi mreži biofarmacevtike.

8. 10. 2012

Sandozova Biofarmacevtika, globalni vodja med podobnimi biološkimi zdravili, je odprla nove laboratorije za celično in molekularno biologijo v Razvojnem centru biofarmacevtike v Mengšu. Z novo pridobitvijo bodo lahko strokovnjaki v Mengšu razširili svoje delovanje in dodatno prispevali k uresničevanju poslanstva Sandozove Biofarmacevtike – povečati dostop do najsodobnejših bioloških zdravil. Vključno s to naložbo je Novartis v razvoj, raziskave in proizvodnjo biofarmacevtike v Sloveniji do zdaj vložil skoraj 54 milijonov evrov, kar je jasen pokazatelj, da zaupajo slovenskemu znanju in so predani nadaljnjemu razvoju lokacij v Sloveniji.

Oddelek Celična in molekularna biologija v Mengšu ima ključno vlogo pri razvoju sesalskih celičnih linij za produkcijo rekombinantnih proteinov in njihovo genetsko karakterizacijo. »V zadnjih letih je Biofarmacevtika Mengeš postala ključna pri gradnji Sandozovega nabora izdelkov,« je razložil dr. Matjaž Oven, direktor Biofarmacevtike Mengeš, in dodal: »Novi laboratoriji za celično in molekularno biologijo bodo še okrepili našo podporo Sandozovi Biofarmacevtiki pri ohranjanju vodilne vloge v razvoju podobnih bioloških zdravil.«

Podobna biološka zdravila že ustvarjajo prihranke

Biološka zdravila, ki postajajo nepogrešljiv del sodobnega zdravljenja, so zaradi zahtevnih raziskav in razvoja zelo draga. Podobna biološka zdravila, kjer je Sandoz pionir v svetu, omogočajo, da so ta ključna zdravila dostopna več ljudem, saj ponujajo primerljivo kakovost, varnost in učinkovitost kot referenčni izdelki, a po dostopnejši ceni. Vsa tri Sandozova podobna biološka zdravila so dostopna tudi bolnikom v Sloveniji.

Uvedba podobnih bioloških zdravil že ustvarja prihranke v Evropski uniji. Zadnja raziskava Inštituta IGES z naslovom Zmanjševanje porabe v evropskih zdravstvenih sistemih z uporabo podobnih bioloških zdravil1 je pokazala, da bi lahko osem držav Evropske unije2, ki so jih v raziskavi proučevali, z uporabo podobnih bioloških zdravil do leta 2020 privarčevalo med 11,8 in 33,4 milijarde evrov.

1 »Saving money in the European healthcare systems with biosimilars«. Robert Haustein, Christoph de Millas, Ariane Hoeer, Bertram Haeussler. IGES. Berlin, december 2011.

2 V raziskavo so bile vključene naslednje države: Nemčija, Francija, Velika Britanija, Italija, Španija, Švedska, Poljska in Romunija.

* * *

Lek, član skupine Sandoz, je eden od stebrov druge največje generične farmacevtske družbe na svetu. Deluje kot globalni razvojni center za izdelke in tehnologije, kot globalni proizvodni center za učinkovine in zdravila, kot kompetenčni center za razvoj vertikalno integriranih izdelkov, kot kompetenčni center Sandoza pri razvoju in proizvodnji biofarmacevtskih izdelkov in kot center oskrbe za trge Srednje in Vzhodne Evrope, Jugovzhodne Evrope in SND ter trži in prodaja Sandozove izdelke v Sloveniji. Podrobnejše informacije so na voljo na http://www.lek.si.

Sandoz, divizija skupine Novartis, je vodilna generična farmacevtska družba na svetu in ponuja široko paleto visoko kakovostnih, cenovno dostopnih izdelkov, ki niso več zaščiteni z veljavnimi in iztožljivimi patenti. Sandoz ima v svojem portfelju okrog 1000 učinkovin in prodaja svoja zdravila v več kot 130 državah. Med njegove ključne skupine izdelkov sodijo zdravila za srčno-žilne bolezni, antiinfektivi, zdravila za bolezni in motnje osrednjega živčevja, zdravila za bolezni prebavil, onkološka zdravila, zdravila za bolezni dihal ter zdravila za bolezni krvi in krvotvornih organov. Poleg teh zdravil Sandoz razvija, proizvaja in trži tudi farmacevtske in biotehnološke zdravilne učinkovine. V zadnjih letih je Sandoz zaznamovala močna organska rast, izvršil pa je tudi vrsto združitev, vključno z družbami Lek (Slovenija), Sabex (Kanada), Hexal (Nemčija), Eon Labs (ZDA), EBEWE Pharma (Avstrija) in Oriel Therapeutics (ZDA). V letu 2011 je Sandoz po svetu zaposloval več kot 24.000 sodelavcev (ekvivalenti polnega delovnega časa) in dosegel neto letno prodajo v višini 9,5 milijarde ameriških dolarjev. Za dodatne informacije obiščite spletno stran www.sandoz.com.
Sandoz je na Twitterju. Sledite @Sandoz_global na http://twitter.com/sandoz.

Novartis ponuja rešitve za varovanje zdravja, ki izpolnjujejo vedno večje potrebe bolnikov in družbe. Novartis s sedežem v Baslu v Švici ponuja zelo raznoliko paleto zdravil, s katerimi zadovoljuje te potrebe: inovativna zdravila, izdelke za zdravje oči, cenovno ugodna generična zdravila, preventivna cepiva, diagnostična sredstva in izdelke za zdravje potrošnikov in veterinarske izdelke. Novartis je edina družba, ki je na vodilnem mestu na teh področjih. V letu 2011 so družbe v skupini Novartis dosegle prihodek od prodaje v višini 58,6 milijarde ameriških dolarjev, približno 9,6 milijarde ameriških dolarjev (9,2 milijarde ameriških dolarjev brez stroškov slabitve in amortizacije) je bilo vloženih v raziskave in razvoj. Skupina Novartis v svojih družbah, ki poslujejo v več kot 140 državah po vsem svetu, zaposluje približno 124.000 ljudi. Za dodatne informacije obiščite spletno stran www.novartis.com.
Novartis je na Twitterju. Sledite @Novartis na http://twitter.com/novartis.

* * *

V sporočilu za javnost so izjave in napovedi o Lekovem poslovanju v prihodnje. Napovedi obsegajo ocene, oblikovane na podlagi vseh informacij, ki jih imamo trenutno na voljo. Če bi se izkazalo, da so predvidevanja teh napovedi nezanesljiva, bi bili lahko dejanski rezultati poslovanja drugačni od pričakovanih.

- konec -

Za dodatne informacije se obrnite na:
Katarina Klemenc
Korporativno komuniciranje
Lek farmacevtska družba d. d.
telefon: (01) 580 22 43
telefaks: (01) 580 24 32
komuniciranje.lek@sandoz.com