Rdeče noske lahko po novem srečate tudi v ambulantah pediatrične klinike v Ljubljani

25. 9. 2012

Rdeči noski že deveto leto prinašajo dobro voljo bolnikom po vsej Sloveniji. Danes so po kratki slovesnosti na Pediatrični kliniki, kjer so leta 2004 opravili svojo prvo vizito, predstavili, kako bo potekalo njihovo delo v čakalnicah ambulant Pediatrične klinike Ljubljana, kjer bodo odslej pri najmlajših pacientih vsak torek in vsako sredo. S prvim oktobrom bodo pričeli mesečno obiskovati tudi Splošno bolnišnico Ptuj. Tudi tokrat jih pri izpolnjevanju njihovega poslanstva podpira dolgoročni generalni pokrovitelj farmacevtska družba Lek, član skupine Sandoz.

»Naš prvi rojstni dan smo Rdeči noski praznovali še v stari pediatrični kliniki, v nabito polni seminarski sobici. Takrat smo si zaželeli, da bi za vsak rojstni dan lahko pričeli obiskovati vsaj eno novo bolnišnico, dokler s klovnizacijo ne omrežimo vse Slovenije. Kot kaže, smo zelo dobro upihnili svečko, saj se nam želja izpolnjuje: zdaj letno 15 klovnov zdravnikov obišče skoraj 30 000 ljudi po vsej Sloveniji! Letos odpiramo tri nove programe: spomladi smo Rdeči noski že pričeli obiskovati otroke na Infekcijski kliniki v Ljubljani. Z oktobrom pa odpiramo še program v Pediatrični kliniki, ki bo pomenil predvsem obisk čakalnic in ambulant trikrat tedensko, ter mesečni program v Splošni bolnišnici Ptuj. Vsega tega pa ne bi zmogli brez naših podpornikov in sponzorjev, ki se jim iskreno zahvaljujemo za podporo!« Je povedala Eva Škofič Maurer, umetniška vodja Rdečih noskov.

Lek z Rdečimi noski že od vsega začetka

Lek, član skupine Sandoz, z Rdečimi noski sodeluje že od začetka njihovega delovanja v Sloveniji, vlogo generalnega pokrovitelja pa je prevzel v letu 2008. Z več kot 81.000 evri v zadnjih štirih letih je Lek pripomogel k razveseljevanju več kot 50000 bolnikov, ki so jih v času svojega skoraj devetletnega delovanja že obiskali klovni zdravniki.

»Kot član skupine Sandoz postavljamo bolnike na prvo mesto, tako pri načrtovanju naše osnovne dejavnosti, kakor tudi pri udejanjanju družbene odgovornosti. Delo, ki ga za bolnike opravljajo Rdeči noski, je občudovanja vredno, saj osebam v težkih trenutkih povrnejo pogum, narišejo nasmeh na obraz in jih s pozitivno energijo spremljajo na poti zdravljenja. Zato v Leku s ponosom podpiramo to plemenito poslanstvo, ki dopolnjuje naše poslanstvo skrbi za zdravje in boljše počutje ljudi,« je o podpori Rdečih noskov povedala Mojca Pavlin iz Korporativnega komuniciranja Leka, člana skupine Sandoz.

»Za podporo se še posebej zahvaljujemo Leku, članu skupine Sandoz, ki je z nami od samega začetka, od leta 2008 pa nas podpira kot generalni sponzor. Lek je pomemben partner tudi zato, ker se zaveda, da je za kakovostno delo potrebnih več dejavnikov, med drugim stalno izobraževanje. Tako je lani Lek podprl prvo nacionalno delavnico Rdečih noskov pod mentorstvom priznanega pedagoga, režiserja, ki je tudi sam klovn zdravnik (član francoske organizacije klovnov zdravnikov: Le rire medecine), Amija Hattaba, letos pa smo z njim pred kratkim izvedli že drugo nacionalno delavnico,« je dodala Eva Škofič Maurer.

Rdeči noski obiskujejo že osem slovenskih bolnišnic

Poleg novega programa na Pediatrični kliniki bodo Rdeči noski na svoj seznam bolnišnic oktobra uvrstili še Splošno bolnišnico Ptuj. Tako bodo redno obiskovali že osem slovenskih bolnišnic, medtem ko ostale slovenske bolnišnice obiščejo dvakrat letno. O pomenu dela Rdečih noskov za male bolnike je spregovorila predstavnica Pediatrične klinike Majda Oštir dipl.m.s: »Tako bolni otroci kot zaskrbljeni starši se z zdravstvenimi težavami veliko lažje srečujejo, če v njihovo življenje vstopi oseba, ki zna na neobremenjen način sprostiti ozračje in za trenutek preusmeriti misli. Zato smo veseli, da se v prostorih Pediatrične klinike odvijajo še drugačne vizite – vizite s klovni zdravniki. Ob tej priložnosti bi se rada zahvalila Rdečim noskom in vsem njihovim podpornikom.«

Z Rdečimi noski je lažje

Da je pri premagovanju ovir na poti do zdravja poleg strokovne zdravstvene oskrbe in zdravil zelo pomembna tudi podpora, ki jo z nasmehom prinašajo Rdeči noski, je potrdila tudi družina Štravs: »Z Rdečimi noski smo se prvič srečali, ko je bila hčerka stara komaj pet tednov. Težko je sprejeti dejstvo, da je tvoj otrok bolan, še težje pa, da ga bo ta bolezen spremljala vse življenje. In ko sva ob mnogih bivanjih na Pediatrični kliniki na hodniku zaslišala prihajati klovne zdravnike, si nisva mogla pomagati, da ne bi vsaj za nekaj časa pozabila na preteklost in prihodnost, na vse dolge in mučne preglede ter spremljajoče skrbi, in se od srca in do solz nasmejala njihovim norčijam. Ko pa se je nasmeh pojavil še na obrazu najine punčke, je bilo to neprecenljivo. Kadarkoli smo zdaj na Pediatrični kliniki, komaj čakamo, da nam Rdeči noski polepšajo dan.«

Rdeči noski se bodo še naprej z nekoliko drugačnimi vizitami posvečali razveseljevanju ljudi, ki jih je prizadela bolezen ali poškodba. Z novim, petim programom se bodo še bolj posvetili otrokom na Pediatrični kliniki, saj bodo klovni zdravniki prisotni tudi ob ambulantnih pregledih in postopkih, kot so odvzemi krvi, testi za alergijo ipd.

Dodatne informacije:
Eva Škofič Maurer, umetniška vodja Rdeči noski – klovni zdravniki
tel.: 031 319 155
el. naslov: eva@klovnesa.com

Društvo za pomoč trpečim in bolnim – Rdeči noski deluje že devet let. V tem času smo postali dobra in uigrana ekipa 15 klovnov zdravnikov, ki prek 30.000 pacientom letno nudi duševno oporo. Naš namen je krajšati bolnikom dolge bolnišnične dneve, odvrniti njihove misli od bolezni in jih naravnati v pozitivno smer. Tako so bolniki tudi bolje dojemljivi za terapije, ki jih morajo prestajati. Rdeči noski redno obiskujemo 21 oddelkov tedensko, 13 mesečno ter 7 dvakrat letno. Ob turnejah pa dobro voljo prinašamo tudi v Centre za usposabljanje, delo in varstvo ter druge zavode in domove za ostarele.

Vsi, ki želite naše delovanje podpreti, to lahko storite bodisi s poslanim sms-om na številko 1919 s ključno besedo NOSKI, s sodelovanje v akciji zbiranja odpadnih kartuš in tonerjev ‘Reciklirajmo za nasmeh’, z namembo 0,05 % dohodnine ali s posameznimi donacijami. Vsem podpornikom se Rdeči noski iskreno zahvaljujemo! Vabimo vas na spletno stran www.rdecinoski.org in na našo FB stran www.facebook.com/rdecinoski.klovnizdravniki.