Novartisovi sodelavci v Sloveniji sodelujejo v globalni pobudi Živim zdravo za izboljšanje zdravja in dobrega počutja, ki letos poteka drugič

V Tednu zdravega življenja telovadili in kuhali s Petro Majdič

  • Pobudo Živim zdravo za izboljšanje zdravja in dobrega počutja, ki poteka v okviru Skupine Novartis in so jo uvedli leta 2011, ponuja sodelavcem možnosti, da prevzamejo skrb za zdravje v svoje roke in preprečijo zdravstvene težave v prihodnosti.
    • Zaposleni v Leku, članu skupine Sandoz, so bili med tistimi sodelavci iz več kot 50 držav, ki so sodelovali v drugem Novartisovem Tednu zdravega življenja.
  • Po podatkih Svetovnega gospodarskega foruma (WEF) je mogoče s programi skrbi za zdravje in dobro počutje, ki se izvajajo na delovnem mestu in spodbujajo spremembe v načinu življenja, preprečiti do 40 odstotkov kroničnih nenalezljivih bolezni, kot so srčno-žilne in pljučne bolezni ter rak.
  • Zdravje in dobro počutje zaposlenih je za Novartis najpomembnejša prednostna naloga in logično nadaljevanje Novartisovega poslanstva, da “pomaga in zdravi.”
    • Pobuda Živim zdravo temelji na tradiciji, ki jo ima družba pri skrbi za zdravje in dobro počutje zaposlenih.
    • Pobuda poudarja pomen zdrave delovne sile za razvijanje inovativnosti.
19. 9. 2012

Zaposleni v družbah skupine Novartis iz 50 držav po svetu so v tednu od 10. do 14. septembra 2012 v okviru globalne Novartisove pobude Živim zdravo sodelovali v Tednu zdravega življenja. V tem tednu Novartis zaposlenim po vsem svetu nudi različne dejavnosti, s pomočjo katerih lahko poskrbijo za svoje zdravje in dobro počutje. Letos so že drugo leto zapored Teden zdravega življenja organizirali tudi na vseh Lekovih lokacijah po Sloveniji in ob tem gostili našo olimpijko Petro Majdič, ki je z zaposlenimi telovadila in jih izzvala na kuharski izziv.

Živim zdravo je pobuda za izboljšanje zdravja zaposlenih v Novartisovih podružnicah po vsem svetu in poteka skozi vse leto. Njen namen je spodbujati zdrav način življenja, izmenjavo znanj in izkušenj ter preprečevati poškodbe in bolezni, ki bi lahko vplivale življenje zaposlenih. Zaposlenim omogoča, da prostovoljno sodelujejo v dejavnostih in prevzamejo nadzor nad lastnim zdravjem. »Program Živim zdravo je v svojem prvem letu požel velik uspeh in Novartisove enote po vsem svetu so v odgovor na to pobudo uvedle številne nove programe za izboljšanje zdravja in dobrega počutja,« je dejal Joseph Jimenez, predsednik uprave Novartisa, in dodal: »Zato sem se izjemno veselil letošnjega drugega tedna praznovanja zdravega življenja, v katerem je sodelovalo več kot 50 držav iz vsega sveta.«

Gibaj, izberi, izmeri, obvladuj

V Novartisu posvečajo posebno pozornost preventivnim dejavnostim, saj lahko z različnimi zdravstvenimi programi na delovnem mestu pomagajo omejiti hiter porast kroničnih nenalezljivih bolezni. Vsak dan v okviru Tedna zdravega življenja se tako osredotoči na eno izmed štirih smernic globalne pobude Živim zdravo: gibaj, izberi, izmeri in obvladuj.

Vojmir Urlep, predsednik uprave Leka, ob Tednu zdravega življenja izpostavlja: »V Leku s pobudo Živim zdravo in Tednom zdravega življenja nadgrajujemo že nekajdesetletno tradicijo na področju skrbi za zdravje in dobro počutje zaposlenih. Prek naših dosedanjih aktivnosti smo razvili program, ki sodelavcem omogoča redno spremljanje njihovega zdravstvenega stanja. Globalna Novartisova pobuda nam je omogočila, da smo dosedanje programe, povezane z zdravjem zaposlenih, združili na enem mestu in nekatere dodatno razširili. Letos smo tako že drugo leto pripravili Teden zdravega življenja, v katerem strnemo celoletna prizadevanja za spodbujanje zdravega načina življenja med sodelavkami in sodelavci. Tako lani kot letos je bil odziv zaposlenih zelo dober.«

Kuharski izziv s Petro Majdič

En dan v Tednu zdravega življenja je bil namenjen zdravim obrokom in prigrizkom (izberi). Zaposleni so izbirali v dodatni ponudbi zdravih in uravnoteženih prehrambnih obrokov na vseh Lekovih lokacijah. Posebno pozornost pa je pritegnil kuharski izziv s Petro Majdič, na katerem sta na vsaki Lekovi lokaciji po dva zaposlena kuhala obrok po svojem receptu iz zdravih sestavin, ki jih je določila Petra Majdič. Petra, ki je tudi kuhala, je med kuho govorila o pomenu zdrave prehrane, zaupala nekaj skrivnosti prehranjevanja športnikov in idej za zdrave prigrizke ter odgovarjala na vprašanja zaposlenih.

Poleg zdrave prehrane so zaposleni v Tednu zdravega življenja lahko sodelovali pri različnih športnih aktivnostih (gibaj), in sicer so se udeležili jutranje vadbe na prostem s Petro Majdič, se priključili aktivnostim z vadbenimi napravami ter šli na pohod. V omenjenem tednu so potekale brezplačne meritve ključnih kazalnikov zdravja, kot so krvni tlak, krvni sladkor, holesterol in indeks telesne mase, sodelavci pa so imeli možnost testirati tudi delovanje svojih pljuč s spirometrom (izmeri). Poseben dan je bil namenjen ozaveščanju o obvladovanju stresa (obvladuj). V tem tednu je Lek svoje zaposlene pozval tudi k bolj pogosti uporabi stopnic namesto dvigal, jih spodbujal k uporabi manjše količine soli v prehrani ter opozoril na možnost brezplačnega psihološkega svetovanja po telefonu za zaposlene na vseh lokacijah v Sloveniji.

O pobudi Živim zdravo

Pobuda Živim zdravo ima širok doseg v okviru skupine Novartis. V letu 2011 je v njej sodelovalo 76 največjih Novartisovih enot iz 32 držav, s čimer je bilo pokritih 80 odstotkov zaposlenih v Novartisovih podružnicah. Letos se je pobuda razširila na 100 dodatnih enot in pokriva 95 odstotkov zaposlenih.

Novartisov Teden zdravega življenja se odvija v istem mesecu kot Teden dobrega počutja, ki ga sponzorira Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).

Novartis je član Zavezništva za dobro počutje na delovnem mestu v okviru Svetovnega gospodarskega foruma (WEF), ki daje velik poudarek zdravju in dobremu počutju. Zavezništvo WEF se odziva na vse večje breme kroničnih nenalezljivih bolezni, ki so glavni vzrok smrti v svetu in pomembno prispevajo h globalnim stroškom varovanja zdravja. Svetovna zdravstvena organizacija je pred kratkim postavila globalne cilje za zmanjševanje nenalezljivih kronično bolezni za 25 odstotkov do leta 2025 in pobuda Živimo zdravo je Novartisov prispevek k temu cilju.

* * *

Lek, član skupine Sandoz, je eden od stebrov druge največje generične farmacevtske družbe na svetu. Deluje kot globalni razvojni center za izdelke in tehnologije, kot globalni proizvodni center za učinkovine in zdravila, kot kompetenčni center za razvoj vertikalno integriranih izdelkov, kot kompetenčni center Sandoza pri razvoju in proizvodnji biofarmacevtskih izdelkov in kot center oskrbe za trge Srednje in Vzhodne Evrope, Jugovzhodne Evrope in SND ter trži in prodaja Sandozove izdelke v Sloveniji. Podrobnejše informacije so na voljo na http://www.lek.si.

Sandoz, divizija skupine Novartis, je vodilna generična farmacevtska družba na svetu in ponuja široko paleto visoko kakovostnih, cenovno dostopnih izdelkov, ki niso več zaščiteni z veljavnimi in iztožljivimi patenti. Sandoz ima v svojem portfelju okrog 1000 učinkovin in prodaja svoja zdravila v več kot 130 državah. Med njegove ključne skupine izdelkov sodijo zdravila za srčno-žilne bolezni, antiinfektivi, zdravila za bolezni in motnje osrednjega živčevja, zdravila za bolezni prebavil, onkološka zdravila, zdravila za bolezni dihal ter zdravila za bolezni krvi in krvotvornih organov. Poleg teh zdravil Sandoz razvija, proizvaja in trži tudi farmacevtske in biotehnološke zdravilne učinkovine. V zadnjih letih je Sandoz zaznamovala močna organska rast, izvršil pa je tudi vrsto združitev, vključno z družbami Lek (Slovenija), Sabex (Kanada), Hexal (Nemčija), Eon Labs (ZDA), EBEWE Pharma (Avstrija) in Oriel Therapeutics (ZDA). V letu 2011 je Sandoz po svetu zaposloval več kot 24.000 sodelavcev (ekvivalenti polnega delovnega časa) in dosegel neto letno prodajo v višini 9,5 milijarde ameriških dolarjev. Za dodatne informacije obiščite spletno stran www.sandoz.com.
Sandoz je na Twitterju. Sledite @Sandoz_global na http://twitter.com/sandoz.

Novartis ponuja rešitve za varovanje zdravja, ki izpolnjujejo vedno večje potrebe bolnikov in družbe. Novartis s sedežem v Baslu v Švici ponuja zelo raznoliko paleto zdravil, s katerimi zadovoljuje te potrebe: inovativna zdravila, izdelke za zdravje oči, cenovno ugodna generična zdravila, preventivna cepiva, diagnostična sredstva in izdelke za zdravje potrošnikov in veterinarske izdelke. Novartis je edina družba, ki je na vodilnem mestu na teh področjih. V letu 2011 so družbe v skupini Novartis dosegle prihodek od prodaje v višini 58,6 milijarde ameriških dolarjev, približno 9,6 milijarde ameriških dolarjev (9,2 milijarde ameriških dolarjev brez stroškov slabitve in amortizacije) je bilo vloženih v raziskave in razvoj. Skupina Novartis v svojih družbah, ki poslujejo v več kot 140 državah po vsem svetu, zaposluje približno 124.000 ljudi. Za dodatne informacije obiščite spletno stran www.novartis.com.
Novartis je na Twitterju. Sledite @Novartis na http://twitter.com/novartis.

* * *

V sporočilu za javnost so izjave in napovedi o Lekovem poslovanju v prihodnje. Napovedi obsegajo ocene, oblikovane na podlagi vseh informacij, ki jih imamo trenutno na voljo. Če bi se izkazalo, da so predvidevanja teh napovedi nezanesljiva, bi bili lahko dejanski rezultati poslovanja drugačni od pričakovanih.

- konec -

Za dodatne informacije se obrnite na:
Katarino Klemenc
Korporativno komuniciranje
Lek farmacevtska družba d. d.
telefon: (01) 580 22 43
telefaks: (01) 580 24 32
komuniciranje.lek@sandoz.com