Pomežik soncu 2012 – za zadnji letošnji »Pomežik soncu« razigran Lekov živžav in Neresna olimpijada

31. 8. 2012

Zveza prijateljev mladine Slovenije in njen dolgoletni partner v humanitarni pobudi »Pomežik soncu« farmacevtska družba Lek, član skupine Sandoz, na mariborsko Neresno olimpiado ponovno pripeljala tudi Lekov živžav. – V 14 letih s pomočjo akcije Pomežik soncu letovalo 10.000 otrok.

Počitniški dnevi se počasi iztekajo, otroci in njihovi starši so z mislimi zagotovo tudi že v šolskih klopeh. Kljub temu je bil danes v Mariboru še zelo počitniško razigran dan in prijeten spomin na počitnice je lahko razlog, da se še bolj veselimo novega šolskega leta, saj se prvi pogovori med sošolci najpogosteje pletejo okoli počitniških doživetij. Zato je tudi tako pomembno, da imajo vsi otroci možnost preživeti sproščujoče, ustvarjalne in zanimive počitnice. A žal je med nami vedno več staršev, ki jih že ob kocu šolskega leta skrbi, kako bodo svojim nadebudnežem jeseni zagotovili nove šolske potrebščine, tako da o počitnicah sploh ne razmišljajo. Vsaj nekaterim od njih sta Zveza prijateljev mladine Slovenije in farmacevtska družba Lek s humanitarno pobudo »Pomežik soncu« tudi letos zagotovila povsem brezplačno letovanje.

ZPMS in Lek, član skupine Sandoz, že 14. leto zapored organizirala Pomežik soncu

Zveza prijateljev mladine Slovenije in njen dolgoletni partner farmacevtska družba Lek, član skupine Sandoz, so letos Pomežik soncu organizirali že štirinajstič zapored. Z letošnjo akcijo so na nacionalni ravni zagotovili letovanje za okoli 300 otrok, ker pa je akcija močna tudi na lokalni ravni v okviru 122 društev in zvez prijateljev mladine, na ZPMS ocenjujejo, da bodo na vseslovenski ravni prijatelji mladine zagotovili brezplačno letovanje približno 1.000 otrokom. S pomočjo sredstev Fundacije FIHO je v letoviščih ZPMS brezplačno letovalo tudi 100 otrok s posebnimi potrebami. Končno število brezplačnih letovanj bo znano v Tednu otroka v začetku oktobra.

Lekov živžav – gost na mariborski Neresni olimpiadi

Da je bil zadnji počitniški dan za mariborske otroke čim bolj vesel in nepozaben, je poskrbela farmacevtska družba Lek, članica skupine Sandoz. Na neresno olimpijado Zveze prijateljev mladine Maribor so tudi letos pripeljali že tradicionalno prireditev Lekov živžav, z njo pa čarovnika Grego, ki je na svoj neponovljiv način popestril športno dogajanje.

V 14 letih 200.000 evrov za brezplačna letovanja otrok

V sklopu humanitarne akcije »Pomežik soncu« je Lek za brezplačne počitnice otrok doslej namenil več kot 200.000 evrov. »V Leku, članu skupine Sandoz, že 14 let soustvarjamo pobudo Pomežik soncu. Izjemno veseli smo, da smo v teh letih doprinesli k brezplačnemu letovanju že okoli 10.000 otrok in pripomogli, da je pobuda zrasla v eno najbolj zaupanja vrednih akcij za pomoč otrokom v Sloveniji. Vsa leta tudi obiskujemo letovišča in se vedno znova prepričamo, kako neprecenljive so sproščene, kreativne in zabavne počitnice med vrstniki, pod okriljem vedno prijaznih vzgojiteljev in osebja v domovih ZPMS. Že 10 let za otroke na letovanjih organiziramo tudi Lekov živžav in letos smo ga po Kranjski Gori, kjer smo bili julija, ponovno pripeljali na zaključek poletnih počitnic v Maribor. Otroke bo z energijo za novo šolsko leto napolnil vedno zabaven čarovnik Grega,« je povedala Mojca Pavlin in Leka, člana skupine Sandoz.

Ob tej priložnosti je potekala novinarska konferenca, na kateri so udeleženci predstavili potek humanitarne pobude »Pomežik soncu« in programi za novo šolsko leto, ki jih pripravljata tako Zveza prijateljev mladine Slovenije kot tudi Zveza prijateljev mladine Maribor.

Darja Groznik, predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije: »Iskrena zahvala našemu partnerju Leku in vsem ljudem dobre volje ter številnim podjetjem, ki se že vrsto leto pridružujejo akciji in omogočajo brezskrbne počitnice otrokom iz socialno manj spodbudnih okolij. Naše dolgoletne izkušnje z organiziranjem letovanj za otroke kažejo, da letovanja delujejo izjemno terapevtsko, pomirjujoče in spodbudno na otroke. Pod budnim očesom usposobljenih vzgojiteljev in srčnega osebja se zabavajo in so športno aktivni; plavajo, hodijo na izlete, se igrajo in aktivno sodelujejo pri pripravi večernih programov. Na letovanjih je za otroke veliko prostora za ustvarjalnost, brezskrbnost ter otroške radosti pa tudi za pogovor o različnih stiskah, s katerimi se srečujejo, a jim do sedaj nihče ni znal prisluhniti. Če dodamo še čudovito naravo, sonce, prijatelje ter zdravo in bogato prehrano v čudovitih okoljih naših letovišč, je priložnosti za otroško razposajenost več kot dovolj. Verjamem, da bo tako tudi v prihodnjih letih in da bomo skupaj še naprej uresničevali plemenito poslanstvo prijateljev mladine.«

Zveza prijateljev mladine Slovenije se že pripravlja na novo šolsko leto

V Zvezi prijateljev mladine Slovenije se v teh dneh že vneto pripravljajo za izzive v novem šolskem letu; pripravljamo izobraževanja za mentorje otroških parlamentov – letos bodo mladi parlamentarci razpravljali in tudi aktivno reševali probleme na temo odraščanja. Mladi raziskovalci zgodovine se bodo poglabljali v knjige in bralno kulturo; natečaj Evropa v šoli, bo letos namenjen Evropskemu letu državljanov, Teden otroka – prvi teden v oktobru, bomo posvetili Radostim in stiskam odraščanja.

Dodatne informacije:
Zveza prijateljev mladine Slovenije
Miklošičeva 16
1000 Ljubljana
T: 01/ 2396 720
F: 01/2396 722
karin.elena.sanchez@zpms.si
www.zpms.si