POMEŽIK SONCU 2012 – Lekov živžav razveselil otroke v Kranjski gori

17. 7. 2012

Otroke, ki preživljajo počitnice v Vili v Kranjski Gori, sta danes razveselila Lekov živžav, ki otrokom že 14 let lepša počitniške dni, in ambasadorka slovenskega prostovoljstva, gospa Barbara Miklič Türk. V letoviščih društev in zvez Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) trenutno preživlja brezskrbne počitnice blizu 2.500 otrok; med njimi vsaj polovica, ki jim letovanje omogoča humanitarna pobuda Pomežik soncu.

Medtem, ko so otroci ob pomoči gostov odprli prave kranjskogorske olimpijske igre in prižgali olimpijski ogenj ter uživali v predstavi vedno zabavnega čarovnika Grege, so organizatorji humanitarne pobude medijem predstavili rezultate letošnje akcije.

ZPMS in Lek, član skupine Sandoz, že 14. leto zapored organizirala Pomežik soncu

Zveza prijateljev mladine Slovenije in njen dolgoletni partner farmacevtska družba Lek, član skupine Sandoz, so letos Pomežik soncu organizirali že štirinajstič zapored. Z letošnjo akcijo so na nacionalni ravni zagotovili letovanje za okoli 300 otrok, ker pa je akcija močna tudi na lokalni ravni v okviru društev in zvez prijateljev mladine, bomo po izkušnjah in predvidevanjih na vseslovenski ravni prijatelji mladine zagotovili brezplačno letovanje približno 1.000 otrokom. S pomočjo sredstev Fundacije FIHO bo v letoviščih ZPMS brezplačno letovalo tudi 100 otrok s posebnimi potrebami. Končno število brezplačnih letovanj bo znano v Tednu otroka v začetku oktobra.

Karin Elena Sánchez , generalna sekretarka Zveze prijateljev mladine Slovenije: »Veseli smo, da je odziv donatorjev kljub kriznim časom še vedno zelo velik in da so ljudje vedno pripravljeni pomagati otrokom. Cilj akcije Pomežik soncu je otrokom iz socialno manj spodbudnih okolij omogočiti počitnice v družbi vrstnikov v prijetnem, sproščenem okolju. Mnogi izmed njih niso bili še nikoli na počitnicah. In za mnoge so počitnice v okviru akcije Pomežik soncu prvi stik z veseljem, otroško brezskrbnostjo, odlično hrano in sprostitvijo. Med navihanimi vrstniki pod budnim očesom dobrodušnih in ljubečih vzgojiteljev ter drugega srčnega osebja otroci začutijo, kako je BITI otrok. Ko sprejetost, skrb, zabava, smeh, zdrava prehrana, gibanje ter otroška razposajenost niso le njihove neuresničljive sanje, temveč vsakodnevna resničnost.«

V 14 letih 200.000 evrov in več kot 20 Lekovih živžavov

V 14 letih humanitarne pobude Pomežik soncu so v Leku za brezplačne počitnice otrok namenili več kot 200.000 evrov, več kot 10 let pa organizirajo tudi Lekove živžave, ki otrokom popestrijo počitniške dni.

Zvone Bogdanovski, član uprave Leka, je ob obisku otrok v Kranjski Gori povedal: »Podatek, da je s pomočjo akcije Pomežik soncu do sedaj letovalo več kot 9.000 otrok, nas izjemno veseli. To pomeni, da že 14 let prispevamo pri gradnji pobude, ki je zrasla v zaupanja vreden steber pomoči slovenskim otrokom in živi tudi v zaostrenih gospodarskih razmerah, ko je pomoč otrokom iz socialno šibkih družin še bolj pomembna. V letih soustvarjanja akcije radi obiščemo letovišča in nasmejane otroške obraze, ki nas vedno napolnijo z energijo. Veseli smo, da jim polepšamo zabavne poletne dni z Lekovim živžavom – organizirali smo jih že več kot 20. Tudi letos se zahvaljujemo vsem prostovoljcem in zaposlenim na ZPMS in njenih društvih in zvezah po vsej Sloveniji, ki si že vrsto let prizadevajo za boljše življenje in boljši jutri naših otrok, hkrati pa pozivamo tudi druge gospodarske družbe, naj v teh težkih časih ne pozabijo na tiste, ki najbolj potrebujejo našo pomoč – otroke.«

Dodatne informacije:

Karin Elena Sánchez, univ. dipl. oec.
Generalna sekretarka ZPMS

Zveza prijateljev mladine Slovenije
Miklošičeva 16
1000 Ljubljana
tel.: 01/ 2396 720
faks.: 01/2396 722
e-pošta: karin.elena.sanchez@zpms.si
splet: www.zpms.si