Ob svetovnem dnevu spirometrije 5. Lekov kolesarski maraton

Poskrbimo za zdravje svojih pljuč

  • Svetovni dan spirometrije je namenjen osveščanju o resnosti pljučnih bolezni in spodbujanju posameznikov, da skrbijo za zdravje pljuč.
  • Spirometrija je popolnoma neboleč, hiter in najnatančnejši način za zgodnje odkrivanje bolezni, kot je na primer KOPB, za katero v Sloveniji umre okoli 700 bolnikov letno.
  • Ob svetovnem dnevu spirometrije poteka 5. Lekov kolesarski maraton »Za boljši dih« pod vodstvom ultramaratonskega kolesarja Marka Baloha.
26. 6. 2012

Ob svetovnem dnevu spirometrije, ki ga obeležujemo 27. junija, se je danes začel že 5. Lekov kolesarski maraton »Za boljši dih«. Inštitut Spolint in farmacevtska družba Lek, član skupine Sandoz, v okviru programa Astma in šport ob svetoven dnevu spirometrije namreč prirejata različne aktivnosti z namenom osveščanja o razširjenosti pljučnih boleznih ter pomenu skrbi za zdravje pljuč. Na več kot 400 km dolgi poti bo ekipo Lekovih kolesarjev z Markom Balohom na čelu spremljala mobilna ekipa progama Astma in šport in v krajih po Sloveniji opravljala brezplačna testiranja pljučnih funkcij s spirometrom.

Bolezni pljuč so na svetovni ravni med vodilnimi vzroki smrtnosti, saj zaradi njih na leto umre skoraj štiri milijone ljudi. Število umrlih naj bi do leta 2020 še naraščalo, predvsem zaradi kronične obstruktivne pljučne bolezni (KOPB), pljučnega raka in tuberkuloze. Veliko pljučnih bolezni pa bi lahko preprečili ali jih bolje obvladovali, če bi jih posamezniki dovolj zgodaj odkrili s pomočjo preprostega testa s spirometrom. 50 odstotkov ljudi na svetu, ki imajo KOPB v različnih stadijih, namreč za svojo bolezen sploh ne vedo in se zato ne zdravijo primerno. 23 odstotkov ljudi, ki so na svetovni dan spirometrije pred dvema letoma opravili test pljučnih funkcij, so bili zaradi rezultatov napoteni na nadaljnji zdravniški pregled. »Spirometrija je popolnoma neboleč, hiter in najbolj natančen način za zgodnje odkrivanje pljučnih bolezni. Njegova ključna prednost je v tem, da se lahko bolezen odkrije še preden pacient sam začuti težave pri dihanju. Zato test s spirometrom priporočam vsem, ki se ne gibajo dovolj, so kadilci, se hitro zadihajo, imajo napade kašlja in ostale sorodne simptome,« je ob svetovnem dnevu spirometrije dejal dr. Janez Vodičar, v.d. predstojnika Inštituta za šport pri Fakulteti za šport.

»Novo nastajajoča Fakulteta za ergonomske in kineziološke študije Univerze na Primorskem ima namen usposobiti kadre, ki bodo izvajali preventivne in terapevtske vadbene programe za zdravstveno ogrožene skupine ljudi, kronične bolnike in starostnike. Zato se bodo naši študentje z veseljem vključili v akcijo in v Kopru opravili brezplačne meritve,« sporoča dr. Rado Pišot, v.d. dekana Fakultete FENIKS, UP.

Pomen spirometrije pri odkrivanju pljučnih bolezni poudarjajo tudi v Inštitutu Spolint v okviru programa Astma in šport, ki poudarja zdrav način življenja in telesno aktivnost za boljše življenje z astmo ter drugimi pljučnimi boleznimi. »Ne le astma, tudi ostale pljučne bolezni so resno bolezensko stanje, ki ga moramo temu primerno obravnavati. Ob svetovnem dnevu spirometrije želimo poudariti pomen zgodnjega odkrivanja težav s pljuči in kako lahko z rednim jemanjem zdravil po navodilih zdravnika in zdravim načinom življenja nadzorujemo že razvito in predvsem zgodaj odkrito bolezen ter ohranjamo kakovost življenja,« je dejal dr. Milan Hosta, direktor Inštituta Spolint in vodja projekta Astma in šport.

Lekova podpora osveščanju o pljučnih boleznih

Ob svetovnem dnevu spirometrije bo že peto leto zapored potekal tradicionalni Lekov kolesarski maraton »Za boljši dih«. »Kot del Sandoza, ki je med vodilnimi farmacevtskimi družbami s ponudbo visoko kakovostnih generičnih izdelkov za zdravljenje astme, se zavedamo, da je zgodnje prepoznavanje in aktivno obvladovanje pljučnih bolezni izjemno pomembno za ohranjanje kakovosti življenja. Po podatkih zaradi KOPB, ki jo bolniki pogosto odkrijejo prepozno, v Sloveniji umre okoli 700 bolnikov letno. Zato že vrsto let podpiramo in soustvarjamo program Astma in šport, kjer poleg rednega jemanja zdravil poudarjajo pomen reden telesne vadbe pri ljudeh z astmo in KOPB. Naši kolesarji se bodo tako letos že peto leto zapovrstjo z Markom Balohom podali na pot po Sloveniji. Prepričani smo, da s takšnimi dejavnostmi pripomoremo k osveščanju o pomenu zgodnjega odkrivanja pljučnih bolezni ter aktivnega in zdravega načina življenja za bolnike z astmo in drugimi pljučnimi boleznimi,« je dejala Mojca Pavlin iz Leka, člana skupine Sandoz.

Lek program Astma in šport soustvarja že vrsto let in uspešno sodelovanje se iz leta v leto potrjuje s programom osveščanja o življenju z astmo in z drugimi pljučnimi boleznimi. Podpirajo dobrodelni kolesarski spinning s slovenskim ultramaratonskim kolesarjem Markom Balohom, sodelujejo pri aktivnostih ob svetovnem dnevu astme, letos tudi prvič v okviru svetovnega dneva spirometrije, z Markom Balohom že peto leto organizirajo Lekov kolesarski maraton »Za boljši dih« ter omogočajo mesec plavanja otrokom z astmo in počitnice za otroke z astmo v Pacugu.

410 kilometrov po Sloveniji

Lekovi kolesarji bodo v okviru Lekovega kolesarskega maratona »Za boljši dih« z Markom Balohom med 26. in 29. junijem 2012 prevozili okoli 410 kilometrov po Sloveniji. Pot jih bo vodila od Ljubljane do Debelega Rtiča, nato do Tolmina, proti Kranjski Gori in nazaj v Ljubljano. Kolesarje bo spremljala ekipa programa Astma in šport, ki bo v krajih po Sloveniji opravljala spirometrije.

Brezplačna testiranja pljučnih funkcij s spirometrom bodo pod strokovnim vodstvom potekala:

  • v Ljubljani (pred Fakulteto za šport) – 27. junij 2012 od 12. do 16. ure.
  • v Kopru (na Pristaniški ulici ob tržnici) – 27. junij 2012 od 12. do 16. ure.
  • v Tolminu (pred zdravstvenim domom) – 27. junij od 15. in 18. ure.

Ekipa Astma in šport bo za otroke v Kranjski Gori pripravila tudi tek za zdrava pljuča in dihalnico. Delavnica se bo odvijala v vrtcu Kekčevi junaki, in sicer 28. junija ob 9. uri.

Dodatne informacije: