Lekova inovacija je prejela zlato priznanje

28. 5. 2012

Na Gospodarskem razstavišču je 24. in 25. maja potekal mednarodni dogodek Izzivi gospodarskega razvoja 2012, ki ga organizirata Gospodarska zbornica Slovenije in Zbornica osrednjeslovenske regije. Med prejemniki zlatih priznanj je bil tudi Lek, član skupine Sandoz.

Obiskovalci so si lahko ogledali inovacije v gospodarstvu, ki so bile razvite v preteklem letu. Slogan letošnjega že tradicionalnega dogodka je Inovativnost v porečju Save, in sicer zaradi velikega potenciala, ki ga imajo mesta, naselja in upravne enote območij ob Savi. V porečju Save namreč deluje skoraj polovica vseh slovenskih podjetij, ki ustvarijo 48 odstotkov BDP celotnega slovenskega gospodarstva.

Med vsemi inovatorji se je predstavil tudi Lek, in sicer z novo metodo za asimetrično katalitsko hidrogeniranje halovinilnih spojin in njeno uporabo za pripravo bortezomiba, spojine za zdravljenje raka plazemskih celic. Inovacijo sta predstavila Lekova raziskovalca in inovatorja dr. Ivana Gazić Smilović in asist. prof. dr. Zdenko Časar.

Zlata priznanja so letos poleg Leka, člana skupine Sandoz prejeli še MESI, razvoj medicinskih naprav, Controlmatik ABW, Maremico, genEplanet, osebna genetika, Erus Pro, Helios, Belimed.

V okviru dogodka sta potekali še dve okrogli mizi, prva na temo izkušenj slovenskega gospodarstva ob vstopu v Evropsko unijo, druga na temo izzivov kriznih razmer za zaposlovanje mlade generacije.

Dogodki, kot je Izziv gospodarskega razvoja, je odlična priložnost za izmenjavo znanj in sklepanje novih partnerstev med gospodarskimi iniciativami v skupnem geografskem prostoru, saj je po mnenju organizatorjev v Sloveniji še veliko prostora za inovativnost in nove izzive. Naloga podjetij je, da jih uspešno prepoznajo in razvijejo.

Iskreno čestitamo sodelavcema Razvoja farmacevtskih učinkovin za prejeto priznanje.