Novartis z dnevom prostovoljstva obeležuje ustanovitev družbe leta 1996

Več kot 200 zaposlenih v Leku je namenilo dan za pomoč lokalni skupnosti

 • Novartisovi zaposleni po celem svetu so namenili več kot 200.000 delovnih ur za podporo lokalnim skupnostim.
 • V okviru Novartisovega dneva sodelovanja z lokalno skupnostjo je danes v različnih prostovoljnih dejavnostih sodelovalo tudi več kot 200 sodelavcev Leka, člana skupine Sandoz, in Novartis Pharme iz Slovenije.
 • Iz celotnega Novartisa je pomoč v številnih državah nudilo več kot 25.000 zaposlenih.
 • Z dnevom lokalne skupnosti želi Novartis poudariti svojo zavezo skrbeti za dobrobit družbe v vseh državah, kjer deluje, tudi v Sloveniji.
10. 5. 2012

Danes so se zaposleni v farmacevtski družbi Lek, članu skupine Sandoz, že osmič zapored udeležili dneva sodelovanja z lokalno skupnostjo, globalne Novartisove pobude prostovoljstva. Pomoč posameznikom in različnim organizacijam je namenilo več kot 200 prostovoljcev z vseh lokacij po Sloveniji. Iz celotnega Novartisa je v letošnji akciji sodelovalo prek 25.000 prostovoljcev iz 54 držav, kar je kar 25 odstotkov več kot v lanskem letu.

Letos so v Leku, članu skupine Sandoz, na svojih lokacijah v Ljubljani, Mengšu, Lendavi in na Prevaljah že tradicionalno darovali kri, veliko pozornosti pa so ponovno namenili otrokom in mladostnikom ter starejšim prebivalcem. Za učence šol v lokalnih skupnostih so organizirali različne izobraževalne delavnice in izlete, starejše pa so zabavali z družabnim programom in jih vpeljali v svet računalništva.

»Dan sodelovanja z lokalno skupnostjo nam kot delu ene vodilnih globalnih farmacevtskih družb veliko pomeni in se ga že osem let lotevamo z vso odgovornostjo. Naše osnovno poslanstvo je pomagati ljudem in izboljševati kakovost življenja. Z dnevom sodelovanja z lokalno skupnostjo pa naredimo še korak naprej, saj gremo neposredno do tistih, ki potrebujejo pomoč ali morda le prijeten dan v dobri družbi za spodbudo. Dan preživimo v družbi različnih ljudi, kjer ne gre le za podporo, ampak tudi za tkanje novih vezi in poznanstev. Iskren nasmeh in topel stisk roke ob koncu dneva je tisto, kar največ šteje in tudi letos smo jih prejeli izjemno veliko,« je dejal Marjan Novak iz Korporativnega komuniciranja v Leku, ki je sodeloval pri računalniškem tečaju za Lekove upokojence.

Prostovoljci, med katerimi so bili tudi člani vodstva družbe, so skupaj s sodelavci Novartis Pharme Slovenija organizirali različne prostovoljne dejavnosti:

 • Za stanovalce domov starejših občanov v Ljubljani (Dravlje), v Mengšu in na Prevaljah so pripravili zabavni družabni program;
 • Otroke s posebnimi potrebami iz Osnovne šole Roje so peljali v živalski vrt v Ljubljani. Poleg tega so jim z ogledom lokacije Mengeš pomagali pri izvedbi projekta “Zemljo so nam posodili otroci” in pomagali pri pripravi članka;
 • Za Lekove upokojence so pripravili računalniški tečaj obdelave fotografij;
 • Učencem in dijakom so omogočili ogled Razvojnega centra Slovenije;
 • Za učence Dvojezične OŠ II Lendava so pripravili naravoslovni dan na temo “zrak”;
 • V hotelu Lek v Kranjski Gori so gostili učence s prilagojenim programom iz OŠ Poldeta Stražarja z Jesenic.

Dan prostovoljstva je Novartisova globalna pobuda

Z dnevom sodelovanja z lokalno skupnostjo v Novartisu vsako leto simbolično obeležijo ustanovitev ene vodilnih farmacevtskih družb v letu 1996. Osnovi namen je podpreti različne projekte lokalnih skupnosti, socialnih ustanov in neprofitnih organizacij, ki potrebujejo dodatno podporo pri izvajanju svojih aktivnosti, ali pomagati posameznikom, ki so se znašli v stiski.

Na svetovni ravni so letos Novartisovi zaposleni pomagali lokalnim skupnostim v kar 54 državah. Pri tem prostovoljne aktivnosti izbirajo glede na lokalne potrebe – zdravstvene, okoljske, socialne ali materialne.

 • V Švici na dnevu sodelovanja z lokalno skupnostjo sodeluje več kot 4.400 zaposlenih. Sodelujejo v različnih prostovoljnih projektih v domovih za starejše, centrih za mladostnike in otroke s posebnimi potrebami. Za mlade so izvedli delavnico, na kateri so podrobneje predstavili način dela v podjetju in možnost ustvarjanja poslovne kariere.
 • V Španiji je okoli 300 zaposlenih sodelovalo v krvodajalski akciji, z otroci s posebnimi potrebami pa so ustvarjali umetniške slike. Poleg tega so postorili nujna dela na lokalnih šolskih objektih.
 • V Vietnamu je 270 zaposlenih doniralo 50 koles za otroke iz najbolj revnih področjih mesta Ho Chi Minh.
 • Zaposleni v Senegalu so lokalne prebivalce izobraževali o zdravem načinu življenja in opravljali brezplačne meritve sladkorja v krvi in krvnega pritiska. Za vse tiste, pri katerih meritve pokažejo odstopanja od normalnih vrednosti, bodo pripravili brezplačno svetovanje.
 • 130 zaposlenih v Novartisu na Portugalskem je družinam v socialni stiski doniralo prehranske izdelke, oblačila in izdelke za osebno nego. Prav tako so za brezdomce uredili vrt in posadili zelenjavo.
 • Na Tajvanu je 180 zaposlenih pripravilo 14 različnih dogodkov za starejše. Za tiste starostnike, ki živijo sami, so poskrbeli s prehranskimi košarami, ponudili so jim tudi brezplačne zdravniške preglede.
 • V Peruju je okoli 150 zaposlenih pomagalo pri obnovi lokalne šole.
 • 300 zaposlenih iz Turčije je sodelovalo s fundacijo Make a Wish, ki pomaga otrokom z neozdravljivimi boleznimi. Prav tako so darovali kri.
 • 500 zaposlenih iz Egipta je očistilo, uredilo in zasadilo novo rastlinje v okolici Kaira.
 • V Grčiji je 450 zaposlenih pomagalo lokalni skupnosti pri oskrbi družin v socialni stiski. Pomagali so tudi pri obnovi terapevtskega centra za pomoč ljudem s psihičnimi in fizičnimi težavami.
* * *

Lek, član skupine Sandoz, je eden od stebrov druge največje generične farmacevtske družbe na svetu. Deluje kot globalni razvojni center za izdelke in tehnologije, kot globalni proizvodni center za učinkovine in zdravila, kot kompetenčni center za razvoj vertikalno integriranih izdelkov, kot kompetenčni center Sandoza pri razvoju in proizvodnji biofarmacevtskih izdelkov in kot center oskrbe za trge Srednje in Vzhodne Evrope, Jugovzhodne Evrope in SND ter trži in prodaja Sandozove izdelke v Sloveniji. Podrobnejše informacije so na voljo na http://www.lek.si.

Sandoz, divizija skupine Novartis, je vodilna generična farmacevtska družba na svetu in ponuja široko paleto visoko kakovostnih, cenovno dostopnih izdelkov, ki niso več zaščiteni z veljavnimi in iztožljivimi patenti. Sandoz ima v svojem portfelju okrog 1000 učinkovin in prodaja svoja zdravila v več kot 130 državah. Med njegove ključne skupine izdelkov sodijo zdravila za srčno-žilne bolezni, antiinfektivi, zdravila za bolezni in motnje osrednjega živčevja, zdravila za bolezni prebavil, onkološka zdravila, zdravila za bolezni dihal ter zdravila za bolezni krvi in krvotvornih organov. Poleg teh zdravil Sandoz razvija, proizvaja in trži tudi farmacevtske in biotehnološke zdravilne učinkovine. V zadnjih letih je Sandoz zaznamovala močna organska rast, izvršil pa je tudi vrsto združitev, vključno z družbami Lek (Slovenija), Sabex (Kanada), Hexal (Nemčija), Eon Labs (ZDA), EBEWE Pharma (Avstrija) in Oriel Therapeutics (ZDA). V letu 2011 je Sandoz po svetu zaposloval več kot 24.000 sodelavcev (ekvivalenti polnega delovnega časa) in dosegel neto letno prodajo v višini 9,5 milijarde ameriških dolarjev. Za dodatne informacije obiščite spletno stran www.sandoz.com.
Sandoz je na Twitterju. Sledite @Sandoz_global na http://twitter.com/sandoz.

Novartis ponuja rešitve za varovanje zdravja, ki izpolnjujejo vedno večje potrebe bolnikov in družbe. Novartis s sedežem v Baslu v Švici ponuja zelo raznoliko paleto zdravil, s katerimi zadovoljuje te potrebe: inovativna zdravila, izdelke za zdravje oči, cenovno ugodna generična zdravila, preventivna cepiva, diagnostična sredstva in izdelke za zdravje potrošnikov in veterinarske izdelke. Novartis je edina družba, ki je na vodilnem mestu na teh področjih. V letu 2011 so družbe v skupini Novartis dosegle prihodek od prodaje v višini 58,6 milijarde ameriških dolarjev, približno 9,6 milijarde ameriških dolarjev (9,2 milijarde ameriških dolarjev brez stroškov slabitve in amortizacije) je bilo vloženih v raziskave in razvoj. Skupina Novartis v svojih družbah, ki poslujejo v več kot 140 državah po vsem svetu, zaposluje približno 124.000 ljudi. Za dodatne informacije obiščite spletno stran www.novartis.com.
Novartis je na Twitterju. Sledite @Novartis na http://twitter.com/novartis.

* * *

V sporočilu za javnost so izjave in napovedi o Lekovem poslovanju v prihodnje. Napovedi obsegajo ocene, oblikovane na podlagi vseh informacij, ki jih imamo trenutno na voljo. Če bi se izkazalo, da so predvidevanja teh napovedi nezanesljiva, bi bili lahko dejanski rezultati poslovanja drugačni od pričakovanih.

- konec -

Za dodatne informacije se obrnite na:
Marjana Novaka
Korporativno komuniciranje
Lek farmacevtska družba d. d.
telefon: (01) 580 22 43
telefaks: (01) 580 24 32
komuniciranje.lek@sandoz.com