Vrhunski znanstveni dogodek – Regijski BioCamp 2012

Na Regijskem BioCampu 2012 o trendih v diagnostiki in zdravljenju malignih obolenj ter redkih boleznih

3. 4. 2012

Lek, član skupine Sandoz, bo v Ljubljani od 20. do 22. maja 2012 ponovno gostil 35 izbranih najboljših in najbolj perspektivnih dodiplomskih in podiplomskih študentov naravoslovnih znanosti regije Alpe – Adria na že drugem Regijskem BioCampu 2012. Tokrat bodo pod skupnim imenovalcem zavezanosti k povečevanju dostopnosti do zdravil povezali dve vsebini: sodobne trende v diagnostiki in zdravljenju malignih obolenj ter razvoj zdravil za redke bolezni.

»Ključni vsebini letošnjega BioCampa bosta sodobni trendi v diagnostiki in zdravljenju malignih obolenj ter razvoj zdravil za redke, neraziskane bolezni. S to vsebino bomo naredili korak naprej, približali se bomo bolnikom in njihovim potrebam ter poudarili izpolnjevanje poslanstva Sandoza, ki želi z razvojem generičnih in podobnih bioloških zdravil povečati dostopnosti najsodobnejših terapij čim več ljudem,« je poudaril prof. dr. Uroš Urleb, glavni raziskovalni direktor v Sandozovem globalnem razvoju izdelkov.

Najsodobnejše terapije, ki med drugim temeljijo tudi na bioloških zdravilih, so izjemno drage ali pa sploh niso na voljo, zato si Sandoz z razvojem in proizvodnjo cenovno ugodnejših podobnih bioloških zdravil prizadeva za čim večjo dostopnost sodobnih terapij. Novartis pa si kot vodilna družba na področju raziskav in razvoja zdravil za redke bolezni prizadeva nasloviti tudi najbolj specifične potrebe bolnikov.

Trendi v zdravljenju rakavih obolenj

»Rak je sistemska bolezen z večinoma prisotnimi mikrozasevki že ob postavitvi diagnoze, zato je za uničenje vseh rakavih celic potrebno učinkovito sistemsko zdravljenje z zdravili, ki dosežejo vse dele telesa. Sodobno sistemsko zdravljenje med drugim vključuje tarčna zdravila, med katere sodijo tudi biološka in podobna biološka zdravila, ki delujejo specifično na molekule, ki nastajajo izključno v rakavih celicah, in imunomodulatorje, snovi, ki oponašajo, povečujejo, spodbujajo, zavirajo ali kako drugače spreminjajo odziv gostitelja na rakavo bolezen,« je pomen zdravil v zdravljenju rakavih obolenj povzela dr. Simona Borštnar iz Sektorja internistične onkologije na Onkološkem inštitutu in predavateljica na letošnjem Regijskem BioCampu.

Razvijanje novih, sodobnejših, učinkovitejših zdravil za zdravljenje rakavih obolenj je izjemno pomembno, zelo pomemben del v procesu zdravljenja pa so bolniki. »Minili so časi, ko so bili bolniki povsem pasivni in so brez besed in vprašanj sprejemali zdravljenje, ki ga je določil zdravnik. Današnji razvoj družbe in informacijske tehnologije je pasivnega bolnika spremenil v aktivnega. O svoji bolezni želi vedeti čim več in aktivno sodelovati pri odločanju o izbiri zdravljenja, predvsem pa pričakuje in upa, da bodo strokovnjaki razvili še učinkovitejša zdravila, ki bodo omogočila daljše in kakovostnejše preživetje bolnikov z rakom« je poudarila dr. Mojca Senčar, predsednica društva Europa Donna in predavateljica na letošnjem Regijskem BioCampu.

Regijski BioCamp za najboljše študente

Regijski BioCamp je edinstven dogodek v Sloveniji, ki povezuje znanost in gospodarstvo ter odpira vrata novemu znanju in inovativnemu razmišljanju za prihodnost. Predstavlja odlično priložnost za študente – vrhunske mlade talente, da se srečajo z vrhunskimi strokovnjaki in vodilnimi menedžerji. Hkrati imajo priložnost, da tudi sami pokažejo svoje znanje in potencial ter si tako odprejo vrata za začetek kariere.

»Regijski BioCamp je trenutno v Sloveniji edinstvena priložnost za mlade znanstvenike, da se od blizu spoznajo z raziskovalnim in razvojnim delom v farmacevtski industriji, da dobijo vpogled v biofarmacevtiko in razvoj najsodobnejših terapij, vpogled v mednarodno poslovno okolje, predvsem pa pridobijo boljše razumevanje možnosti razvoja kariere. Hkrati takšen dogodek jasno prikaže, koliko naporov, znanja in povezovanja med vrhunskimi akademskimi raziskavami in industrijo ter ne nazadnje z bolniki je nujno za razvoj novega zdravila, za doseganje optimalnega rezultata«, je poudaril prof. dr. Boris Turk, vodja odseka za Biokemijo ter molekularno in strukturno biologijo na Inštitutu Jožef Stefan in predavatelj na letošnjem Regijskem BioCampu.

Do zaključka zbiranja prijav za Regijski BioCamp 2012 je prispelo 88 prijav, med njimi je polovica prijav slovenskih (41) in polovica prijav tujih (47) študentov. Med prijavljenimi je letos največ, kar 41 doktorskih študentov, sledijo dodiplomski (25), podiplomski (19) in postdoktorski (3) študentje.

»Z odzivom na naše povabilo k prijavi ter s skupnim številom prijav smo zelo zadovoljni. Prijave dokazujejo, da je Regijski BioCamp namenjen resnično najboljšim študentom in to je pred drugo izvedbo postalo še bolj jasno tudi kandidatom, saj se je občutno povečal delež doktorskih študentov. To nam sporočajo tudi nekateri profesorji, ki so svoje najboljše študente, ki so jim svetovali prijavo in jim dali svoja priporočila, letos še posebej skrbno izbirali,« je obrazložila dr. Darja Ferčej Temeljotov, vodja nenehnih izboljšav v Sandozovem Razvojnem centru Slovenija in predsednica organizacijskega odbora Regijskega BioCampa 2012.

Za udeležence je pomemben del Regijskega BioCampa zagotovo tudi zmaga v tekmovalnem delu. V tem delu bodo udeleženci razdeljeni v time izdelali študijo primera, kjer se bodo lahko dejansko preizkusili v prenosu že osvojenega znanja v praktično delo. Zmagovalca si bosta zagotovila mesto na že tradicionalnem Novartisovem svetovnem BioCampu 2012, ki bo konec avgusta potekal v Baslu v Švici.

O BioCampu

BioCamp se je od leta 2004, ko je bil organiziran prvič, razvil v mednarodni forum svetovnih razsežnosti, namenjen najboljšim študentom iz znanstvene ter poslovne sfere. Namenjen je izmenjavi idej in timskemu delu v hitrem tekmovalnem poslovnem okolju. Vsa leta je BioCamp potekal v Švici, pa tudi v številnih drugih državah in regijah, kot so ZDA, Indija, Egipt, Italija. V zadnjih osmih letih so v okviru Novartisovih BioCampov vpogled v biofarmacevtsko industrijo in podjetništvo ponudili več kot 600 najboljšim študentom sveta, med njimi tudi nekaj slovenskim.

* * *

Lek, član skupine Sandoz, je eden od stebrov druge največje generične farmacevtske družbe na svetu. Deluje kot globalni razvojni center za izdelke in tehnologije, kot globalni proizvodni center za učinkovine in zdravila, kot kompetenčni center za razvoj vertikalno integriranih izdelkov, kot kompetenčni center Sandoza pri razvoju in proizvodnji biofarmacevtskih izdelkov in kot center oskrbe za trge Srednje in Vzhodne Evrope, Jugovzhodne Evrope in SND ter trži in prodaja Sandozove izdelke v Sloveniji. Podrobnejše informacije so na voljo na http://www.lek.si.

Sandoz, divizija skupine Novartis, je vodilna generična farmacevtska družba na svetu in ponuja široko paleto visoko kakovostnih, cenovno dostopnih izdelkov, ki niso več zaščiteni z veljavnimi in iztožljivimi patenti. Sandoz ima v svojem portfelju okrog 1000 učinkovin in prodaja svoja zdravila v več kot 130 državah. Med njegove ključne skupine izdelkov sodijo zdravila za srčno-žilne bolezni, antiinfektivi, zdravila za bolezni in motnje osrednjega živčevja, zdravila za bolezni prebavil, onkološka zdravila, zdravila za bolezni dihal ter zdravila za bolezni krvi in krvotvornih organov. Poleg teh zdravil Sandoz razvija, proizvaja in trži tudi farmacevtske in biotehnološke zdravilne učinkovine. V zadnjih letih je Sandoz zaznamovala močna organska rast, izvršil pa je tudi vrsto združitev, vključno z družbami Lek (Slovenija), Sabex (Kanada), Hexal (Nemčija), Eon Labs (ZDA), EBEWE Pharma (Avstrija) in Oriel Therapeutics (ZDA). V letu 2011 je Sandoz po svetu zaposloval več kot 24.000 sodelavcev (ekvivalenti polnega delovnega časa) in dosegel neto letno prodajo v višini 9,5 milijarde ameriških dolarjev. Za dodatne informacije obiščite spletno stran www.sandoz.com.
Sandoz je na Twitterju. Sledite @Sandoz_global na http://twitter.com/sandoz.

Novartis ponuja rešitve za varovanje zdravja, ki izpolnjujejo vedno večje potrebe bolnikov in družbe. Novartis s sedežem v Baslu v Švici ponuja zelo raznoliko paleto zdravil, s katerimi zadovoljuje te potrebe: inovativna zdravila, izdelke za zdravje oči, cenovno ugodna generična zdravila, preventivna cepiva, diagnostična sredstva in izdelke za zdravje potrošnikov in veterinarske izdelke. Novartis je edina družba, ki je na vodilnem mestu na teh področjih. V letu 2011 so družbe v skupini Novartis dosegle prihodek od prodaje v višini 58,6 milijarde ameriških dolarjev, približno 9,6 milijarde ameriških dolarjev (9,2 milijarde ameriških dolarjev brez stroškov slabitve in amortizacije) je bilo vloženih v raziskave in razvoj. Skupina Novartis v svojih družbah, ki poslujejo v več kot 140 državah po vsem svetu, zaposluje približno 124.000 ljudi. Za dodatne informacije obiščite spletno stran www.novartis.com.
Novartis je na Twitterju. Sledite @Novartis na http://twitter.com/novartis.

* * *

V sporočilu za javnost so izjave in napovedi o Lekovem poslovanju v prihodnje. Napovedi obsegajo ocene, oblikovane na podlagi vseh informacij, ki jih imamo trenutno na voljo. Če bi se izkazalo, da so predvidevanja teh napovedi nezanesljiva, bi bili lahko dejanski rezultati poslovanja drugačni od pričakovanih.

- konec -

Za dodatne informacije se obrnite na:
Marjana Novaka
Korporativno komuniciranje
Lek farmacevtska družba d. d.
telefon: (01) 580 22 43
telefaks: (01) 580 24 32
komuniciranje.lek@sandoz.com