Z Lekovo podporo sladkorno prekolesarilo že več kot 500 osnovnošolcev

Če pojem eno vrečko čipsa dobim energije za dve uri kolesarjenja – pa grem na kolo in jo porabim ali obsedim in se redim?

18. 11. 2011

Danes sta Hišo eksperimentov obiskali dve skupini osnovnošolcev, ki sta »prekolesarili sladkorno s sladkolesom« in tako na interaktiven način spoznali, kako lahko s pravim načinom življenja in zdravo prehrano zmanjšamo verjetnost nastanka debelosti in posledično sladkorne bolezni tipa 2. Sladkolesarjenje, ki se ga je v dveh letih udeležilo že več kot 500 osnovnošolcev, omogoča farmacevtska družba Lek, član skupine Sandoz.

Tokratno Sladkolesarjenje je tudi ena od aktivnosti ob Svetovnem dnevu sladkorne bolezni 14. novembra, ki je letos prav posebej namenjen preventivi in izobraževanju o sladkorni bolezni.

»Prekolesarimo sladkorno s sladkolesom« ali na kratko Sladkolesarjenje je projekt, ki ga je Hiša eksperimentov razvila v sodelovanju z dr. sc. Karin Kanc Hanžel, dr. med., specialistko diabetologinjo iz ambulante jazindiabetes. Namen je otroke na njim zanimiv način poučiti o sladkorni bolezni, zdravem prehranjevanju in problemu debelosti. V ta namen v Hiši eksperimentov uporabijo interaktivni eksperiment Sladkolo, ki so ga razvili pred dvema letoma. Lek, član skupine Sandoz, je prepoznal velik pomen sladkolesa za ozaveščanje otrok o tej bolezni, zato se ga je odločil podpreti že pred dvema letoma.

Sladkolesarjenje si je ogledal tudi predsednik uprave Leka, člana skupine Sandoz, Vojmir Urlep, ki je direktorju Hiše eksperimentov Mihi Kosu predal ček v vrednosti 19.500 evrov. »Delo v Leku temelji na znanju, raziskovanju in razvoju na vseh področjih našega dela. Znanje je treba ne le razvijati, temveč ga tudi prenašati na mlajše, jih motivirati, da so radovedni, da raziskujejo in sprašujejo. In prav to se dogaja v Hiši eksperimentov. Sladkolesarjenje je aktivnost, ki ima izjemno pomembno dodano vrednost, zato smo se v Leku odločili, da jo podpremo in s tem čim večjemu številu otrok omogočimo »prekolesariti sladkorno«. Sladkorna bolezen je namreč zelo razširjena, v Sloveniji z njo po ocenah živi okoli 136.000 ljudi, in tovrstne aktivnosti, ki otroke poučijo o pomenu zdravega načina življenja, so izjemno pomembne,« je poudaril Vojmir Urlep.

Učenje z eksperimentiranjem je učinkovito

Skupina otrok, ki se udeleži Sladkolesarjenja v Hiši eksperimentov, najprej reši anonimen test o sladkorni bolezni s pomočjo glasovalnih naprav. Sledi kolesarjenje na Sladkolesu in pogovor o prehrani, kjer otroci na zanimiv način spoznavajo, kaj povedo etikete na prehranskih izdelkih. Med vožnjo na Sladkolesu se igraje naučijo, kaj počne trebušna slinavka, kako deluje insulin, zakaj potrebujemo sladkor, kaj je hipoglikemija itd. Po tem učenci ponovno rešijo test, s katerim preverijo uspešnost učenja z eksperimentiranjem.

»Po naših opažanjih je učenje z izkušnjo in igro, kakršna je Sladkolesarjenje, zelo učinkovito in se ‘usede’ globoko v zavest vsakega posameznika. Slednje dokazuje tudi skokovit porast pravilnih odgovorov na testu o sladkorni bolezni neposredno po Sladkolesrjenju. Kar nas še posebej veseli je, da se to znanje ohrani tudi nekaj mesecv po Sladkolesarjenju, kar smo prav tako dokazali s testiranjem. Na ta način gradimo nove generacije, ki ne bodo imele predsodkov pred sladkorno boleznijo, obenem pa bodo razumele, kateri so gradniki zdravega življenja: gibanje, uživanje kvalitetne in raznovrstne hrane v zmerni količini ter obilica dobre volje,« je o projektu povedala dr. sc. Karin Kanc Hanžel.