Sanofi-Synthélabo in Lek ustanovila mešano podjetje v Sloveniji

9. 9. 1999

Ljubljana, 9. septembra – Francoska farmacevtska družba Sanofi-Synthélabo in Lek objavljata podpis sporazuma o ustanovitvi mešanega podjetja. Novonastalo mešano podjetje bo odgovorno za trženje in prodajo glavnih farmacevtskih izdelkov firme Sanofi-Synthélabo, med katerimi sta tudi AprovelŽ in PlavixŽ, in sicer v Sloveniji in na Hrvaškem.

Sanofi-Synthélabo bo imel 51-odstotni delež v osnovnem kapitalu mešanega podjetja, Lek pa 49-odstotni.

V začetni fazi bo mešano podjetje delovalo v Sloveniji in na Hrvaškem, pozneje pa bo svoje poslovanje razširilo tudi v druge države te regije, in sicer v Bosno in Hercegovino, Makedonijo in Albanijo.

Lek je farmacevtsko podjetje, ki sodi med pomembnejše farmacevtske proizvajalce v osrednji in vzhodni Evropi. Ima trden položaj na domačem trgu in razvito poslovanje v državah, ki jih zajema ta pogodba.

Sanofi-Synthélabo, druga vodilna francoska farmacevtska firma, šesta v Evropi in osemnajsta v svetu, je bila ustanovljena 18. maja 1999. Od odprtja trgov v osrednji in vzhodni Evropi dalje je skupina v teh državah krepila svojo prisotnost.

Ta pogodba potrjuje odločenost firme Sanofi-Synthélabo, da razvije svoje poslovanje v osrednji in vzhodni Evropi, ter Lekov namen okrepiti svoj položaj na tem področju s strateškim partnerstvom.

Novo mešano podjetje se bo imenovalo Sanofi-Synthélabo-Lek d. o. o. Sedež podjetja bo v Lekovih prostorih v Ljubljani.