Lekov živžav razveselil otroke v Kranjski Gori

14. 7. 2011

Počitnice so v polnem teku in v letoviščih Zveze prijateljev mladine trenutno preživlja brezskrbne poletne dni blizu 2.500 otrok; med njimi jih je kar nekaj, ki jim je letovanje omogočila humanitarna pobuda Pomežik soncu. A še posebej radostno je danes med otroci, ki preživljajo počitnice v Vili Šumici v Kranjski Gori (Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste – Polje), saj jih je obiskal Lekov živžav, z njim pa draga gostja, ambasadorka slovenskega prostovoljstva Barbara Miklič Türk, žena predsednika Republike Slovenije. Medtem, ko so otroci pokramljali z gosti in uživali v predstavi družinskega gledališča Kolenc, pa so organizatorji humanitarne pobude predstavili medijem letošnje rezultate akcije; beseda je tekla tudi o stiskah družin, ki so prav v teh počitniških dneh še bolj boleče, zlasti za otroke.

Zveza prijateljev mladine Slovenije in njen dolgoletni partner farmacevtska družba Lek, član skupine Sandoz, sta letos humanitarno pobudo Pomežik soncu organizirala že trinajstič zapored. Doslej je s pomočjo Pomežika letovalo okoli 9.000 otrok. Z letošnjo akcijo so na nacionalni ravni zagotovili letovanje za blizu 250 otrok, svoje donacijske aktivnosti pa imajo tudi lokalna društva in zveze tako, da bo končna številka okoli 700. S pomočjo sredstev fundacije Fiho pa bo to leto letovalo v organizacije Zveze prijateljev mladine 100 otrok s posebnimi potrebami.

Generalna sekretarka Zveze prijateljev mladine Slovenije Majda Struc: »Čeprav je bilo tudi letos ogromno darovalcev, morda celo nekoliko več kot prejšnja leta, pa je bil skupni izkupiček za 20 odstotkov manjši; medtem, ko je bilo donacij pravnih oseb letos le za petino običajne vsote, pa so se izjemno izkazali posamezniki, ki so darovali po svojih zmožnostih in s tem pokazali, da so tudi v stiskah pripravljeni pomagati otrokom. Vsem iskrena hvala, tudi Večeru, Delu in Slovenskim novicam za distribucijo skupno 174.000 položnic, in bankam, ki so se ob plačilih odpovedale provizijam. Seveda pa se vsi, ki bi še želeli darovati sredstva, obrnejo na Zvezo prijateljev mladine Slovenije ali svoja lokalna društva ali zveze.«

Dolgoletno partnersko sodelovanje Leka z ZPMS

V humanitarni pobudi Pomežik soncu, ki jo ZPMS že 13. leto zapored izvaja skupaj s partnerjem farmacevtsko družbo Lek, članom skupine Sandoz, so v Leku za brezplačne počitnice otrok doslej namenili več kot 195.000 evrov, od tega v letu 2011 17.000 evrov. V okviru omenjene pobude Lek organizira tudi Lekov ŽIVŽAV – poseben dan doživetij, s katerim otrokom še dodatno popestri poletne počitniške dni. Ksenija Butenko Černe, članica uprave Leka: »Finančna pomoč, ki smo jo doslej namenili humanitarni pobudi Pomežik soncu, za Lek niso le številke. So dokaz dobrega dela in požrtvovalnosti vseh sodelujočih iz ZPMS, ki otrokom s svojo toplino in človekoljubnim odnosom omogočajo, da vsaj za nekaj dni njihov svet postane brezskrben in igriv. V imenu Leka tako danes izrekam zahvalo vsem prostovoljcem in zaposlenim na ZPMS, ki si že vrsto let prizadevajo za boljše življenje in boljši jutri naših otrok, hkrati pa pozivam druge gospodarske družbe, naj tudi v teh težkih časih ne pozabijo na tiste, ki najbolj potrebujejo našo pomoč – otroke.«

Zveza prijateljev mladine v svoji bogati 58-letni tradiciji vsako leto popelje blizu 20.000 otrok na brezskrbna letovanja v svoje počitniške domove ob morju in v hribih, kjer se s prijaznimi pedagogi, vzgojitelji, zdravstvenimi delavci in prostovoljci družijo ob zabavnem športnem in kulturnem programu. V prijateljskem vzdušju krepijo zdravje, izboljšajo počutje, se naučijo veliko zanimivega in spoznavajo nove prijatelje.

Majda Struc
Generalna sekretarka ZPMS

Zveza Prijateljev Mladine Slovenije
info@zpms.si
tel. 01/ 2396 720, 2396 713, 2396 710
www.zpms.si