Udeleženci vrhunskega znanstvenega srečanja navdušeni nad pridobljenim znanjem in izkušnjami

Znani zmagovalci prvega regijskega BioCampa Alpe-Adria

1. 6. 2011

Na prvem regijskem BioCampu, ki ga je od 29. do 31. maja 2011 v Ljubljani za 35 najboljših mladih strokovnjakov s področja naravoslovja iz regije Alpe – Adria organiziral Lek, član skupine Sandoz, sta se v tekmovalnem delu tridnevnega foruma kot najboljša posameznika izkazala Véronique Bos z Niozezemske, ki študira na Management Centru v Innsbrucku v Avstriji, ter Klemen Španinger iz Slovenije, ki študira biomedicino na Medicinski fakulteti v Ljubljani. Kot najboljši tim pa je bila izbrana skupina, ki so jo sestavljali: Ana Ogrinc (Slovenija), Biljana Govedarica (Slovenija), Matej Žnidarič (Slovenija), Matjaž Ravnikar (Slovenija), Samra Hasanbašić (BiH), Véronique Bos (Niozezemska) in Vita Majce (Slovenija). Člani tima so za opravljeno delo prejeli posebno priznanje, najboljša posameznika pa se bosta za nagrado lahko udeležila svetovnega Novartisovega BioCampa 2011 v Baslu v Švici.

BioCamp mladim strokovnjakom nudi vpogled v farmacevtsko industrijo in podjetništvo v obliki predavanj in ogledov. Hkrati pa je to tudi priložnost, da aktivno sodelujejo in se preizkusijo v timskem delu pri pripravi študij primera ter v prenosu že osvojenega znanja v praktično delo. Izbor najboljšega tima in dveh posameznikov se je odvil na osnovi sodelovanja udeležencev v poslovno obarvani timski nalogi. Olga Lipič, vodja razvoja talentov v Leku, članu skupine Sandoz, kot članica komisije za izbor najboljših v tekmovalnem delu Regijskega BioCampa 2011 izdelane študije primera »Kako razviti in lansirati farmacevtski izdelek?« ocenjuje: »Udeležencem, ki so se doslej že izkazali v študijskih dosežkih, smo želeli približati sodelovanje v kulturno in strokovno raznolikih timih in delovanja v poslovnem, ciljno naravnanem okolju. Tudi v tem so se odlično izkazali, pravzaprav so zmagovalci vsi. Dogodek je bil tudi priložnost za vzajemno učenje, v veselje nam je bilo osebno spoznati najboljše študente in izvedeti, kaj jim je pomembno za njihov nadaljnji razvoj«.

Véronique Bos in Klemen Španinger sta se pri pripravi študije primera »Kako razviti in lansirati farmacevtski izdelek?« po obrazložitvi komisije med vsemi udeleženci odrezala najbolje pri povezovanju znanstvenega in poslovnega načina mišljenja, kreativnem razmišljanju in motivaciji tima.

Véronique Bos, ki prihaja z Nizozemske in študira na Management Centru v Innsbrucku v Avstriji, je ob tem povedala: »Mislim, da je k mojemu uspehu in nagradi pripomogla celotna ekipa, s katero smo sodelovali pri nalogi. V naši ekipi smo se vsi počutili izjemno sproščeno, zato smo lahko naredili delo po svojih najboljših močeh. Zmage sem izjemno vesela, tako zase kot tudi za celotno ekipo. Celoten dogodek je bil izjemno kakovosten in dobro organiziran«.

Klemen Španinger, ki študira biomedicino na Medicinski fakulteti v Ljubljani, je prvi regijski BioCamp opisal z besedami: »K prijavi na Regijski BioCamp 2011 me je spodbudil moj mentor na fakulteti prof. dr. Radovan Komel. Hkrati me čedalje bolj zanima tudi poslovni svet. Obvestila o izboru in povabila k udeležbi na BioCamp sem bil zelo vesel. Brez odlične ekipe prav gotovo ne bi postal eden od dveh zmagovalcev letošnjega BioCampa Alpe-Adria. Glede organizacije tridnevnega dogodka pa moram pohvaliti celotno ekipo Leka, saj se je organizacija izkazala za vrhunsko«.

Zmagovalni tim pa je predstavil najbolj prepričljiv poslovni načrt za rešitev študije primera ter se izkazal v timskem sodelovanju.

Člani zmagovalnega tima so se v en glas strinjali: »Našemu uspehu je zagotovo botrovalo dejstvo, da smo se kot ekipa izjemno dobro ujeli. Zaradi dobrega vzdušja v ekipi je vsak posameznik dal maksimalno od sebe, kar je vidno iz doseženega rezultata. Na splošno je bil celotni BioCamp izjemno dobra izkušnja, tako z organizacijskega vidika kot tudi z vidika druženja med mladimi nadebudnimi študenti«.

Kot že omenjeno se bosta zmagovalca regijskega BioCampa 2011 pridružila udeležencem na že tradicionalnem svetovnem Novartisovem BioCampu, ki bo potekal letos konec avgusta v Baslu v Švici. Skupaj z najboljšimi mladimi strokovnjaki iz naravoslovnih znanosti z vsega sveta bosta v okviru tridnevnega seminarja pridobivala novo znanje ter vpogled v izkušnje in trende na področju biotehnologije in biofarmacije.

Na prvem Regijskem BioCampu v Ljubljani se je zbralo 35 dodiplomskih in podiplomskih študentov iz sedmih držav. 23 udeležencev je bilo iz Slovenije, 12 iz tujine, in sicer po 2 udeleženca iz Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Makedonije, Srbije ter Avstrije in Italije.

Regijski BioCamp 2011 je bil tako s strani predavateljev kot tudi s strani udeležencev prepoznan kot izjemno dobrodošla priložnost, ki nadgrajuje dosedanja sodelovanja gospodarstva z znanostjo.

* * *

Lek, član skupine Sandoz, je eden od stebrov druge največje generične farmacevtske družbe na svetu. Deluje kot globalni razvojni center za izdelke in tehnologije, kot globalni proizvodni center za učinkovine in zdravila, kot kompetenčni center za razvoj vertikalno integriranih izdelkov, kot kompetenčni center Sandoza pri razvoju in proizvodnji biofarmacevtskih izdelkov in kot center oskrbe za trge Srednje in Vzhodne Evrope, Jugovzhodne Evrope in SND ter trži in prodaja Sandozove izdelke v Sloveniji. Podrobnejše informacije so na voljo na http://www.lek.si.

Sandoz, divizija skupine Novartis, je vodilna generična farmacevtska družba na svetu in ponuja široko paleto visoko kakovostnih, cenovno dostopnih izdelkov, ki niso več zaščiteni z veljavnimi in iztožljivimi patenti. Sandoz ima v svojem portfelju okrog 1000 učinkovin in prodaja svoja zdravila v več kot 130 državah. Med njegove ključne skupine izdelkov sodijo zdravila za srčno-žilne bolezni, antiinfektivi, zdravila za bolezni in motnje osrednjega živčevja, zdravila za bolezni prebavil, onkološka zdravila, zdravila za bolezni dihal ter zdravila za bolezni krvi in krvotvornih organov. Poleg teh zdravil Sandoz razvija, proizvaja in trži tudi farmacevtske in biotehnološke zdravilne učinkovine. V zadnjih letih je Sandoz zaznamovala močna organska rast, izvršil pa je tudi vrsto združitev, vključno z družbami Lek (Slovenija), Sabex (Kanada), Hexal (Nemčija), Eon Labs (ZDA), EBEWE Pharma (Avstrija) in Oriel Therapeutics (ZDA). V letu 2010 je Sandoz po svetu zaposloval več kot 23.000 sodelavcev (ekvivalenti polnega delovnega časa) in dosegel neto letno prodajo v višini 8,5 milijarde ameriških dolarjev.

Novartis ponuja rešitve za varovanje zdravja, ki izpolnjujejo vedno večje potrebe bolnikov in družbe. Usmerjen je samo na področja rasti pri varovanju zdravja in za čim boljše izpolnjevanje potreb ponuja zelo raznoliko paleto zdravil: inovativna zdravila, izdelke za zdravje oči, cenovno ugodna generična zdravila, izdelke za zdravje potrošnikov, preventivna cepiva in diagnostična sredstva.. Novartis je edina družba, ki je na vodilnem mestu na teh področjih. V letu 2010 so družbe v skupini Novartis dosegle prihodek od prodaje v višini 50,6 milijarde ameriških dolarjev, približno 9,1 milijarde ameriških dolarjev (8,1 milijarde ameriških dolarjev brez stroškov slabitve in amortizacije) je bilo vloženih v raziskave in razvoj. Skupina Novartis ima sedež v Baslu v Švici, v njenih družbah, ki poslujejo v več kot 140 državah po vsem svetu, je zaposlenih približno 119.000 ljudi. Za dodatne informacije obiščite spletno stran www.novartis.com.

* * *

V sporočilu za javnost so izjave in napovedi o Lekovem poslovanju v prihodnje. Napovedi obsegajo ocene, oblikovane na podlagi vseh informacij, ki jih imamo trenutno na voljo. Če bi se izkazalo, da so predvidevanja teh napovedi nezanesljiva, bi bili lahko dejanski rezultati poslovanja drugačni od pričakovanih.

- konec -

Za dodatne informacije se, prosim, obrnite na:
Katarino Klemenc
Korporativno komuniciranje
Lek farmacevtska družba d. d.
telefon: (01) 580 22 43
telefaks: (01) 580 24 32
komuniciranje.lek@sandoz.com