Srečanje znanosti in gospodarstva izjemna izkušnja za udeležence prvega Regijskega BioCampa

30. 5. 2011

Lek, član skupine Sandoz, od 29. do 31. maja v Ljubljani gosti 35 izbranih najbolj perspektivnih dodiplomskih in podiplomskih študentov naravoslovnih znanosti regije Alpe – Adria. Skupaj s strokovnjaki iz Leka, Sandoza in Novartisa ustvarjajo vrhunski znanstveni dogodek, ki potrjuje temeljno Lekovo usmeritev v razvojno delo ter v vlaganja in skrb za razvoj mladih strokovnjakov. Udeležence prvega Regijskega BioCampa v Sloveniji sta pozdravila rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Stanislav Radovan Pejovnik in predsednik uprave Leka Vojmir Urlep.

“Verjamem, da se boste na Regijskem BioCampu, ki ga je pripravil Lek, član skupine Sandoz, imeli priložnost srečati z vrhunsko znanostjo. Polagam pa vam na srce, da čas izkoristite tudi za druženje in se spoznate s kolegi ter tako izkoristite čudovito priložnost, ki vam jo ponuja ta vrhunski dogodek”, je uvodoma poudaril rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Radovan Stanislav Pejovnik.

Vojmir Urlep, predsednik uprave Leka, je udeležencem iz Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Makedonije, Srbije ter Avstrije in Italije uvodoma predstavil trenutno stanje na področju globalne generične farmacevtske industrije, ki se v zadnjih letih vse bolj združuje (v letu 2010 so namreč že kar 25-odstotni svetovni tržni delež obvladovali zgolj trije farmacevtski koncerni; Teva (12 %), Sandoz (8 %) in Mylan (5 %)). »V prihodnjih letih se bomo na področju zdravstva soočali z dvema ključnim trendoma, ki hkrati predstavljata veliko priložnost za generična zdravila. To sta zniževanje stroškov na področju zdravstva v državah OECD ter širitev globalnega dostopa do zdravil v državah v razvoju. Iz slednjega izhaja, da bo globalna generična industrija še naprej nadaljevala s svojo rastjo, predvsem na razvijajočih se trgih«, je svoje predavanje povzel Vojmir Urlep, predsednik uprave Leka.

Ključne trende v razvoju generične farmacevtske industrije je mladim strokovnjakom predstavil prof. dr. Uroš Urleb, glavni raziskovalni direktor v Sandozu. Poudaril je, da je razvoj ena ključnih gonilnih sil uspeha in napredka v generični farmacevtski industriji, tudi v Sandozu, globalnem vodji na področju kompleksnih diferenciranih generičnih zdravil in pionirju na področju podobnih bioloških zdravil. Ob tem je jasno opredelil vlogo slovenskega znanja pri doseganju teh uspehov: »Sandozovi razvojni centri v Sloveniji znotraj globalnega Sandoza igrajo eno najpomembnejših vlog v razvoju. V Sloveniji se namreč ustvari skoraj četrtina vseh Sandozovih razvojnih projektov, in to tistih, ki so med tehnološko najzahtevnejšimi. V Mengšu imamo enega najpomembnejših razvojnih in proizvodnih centrov biofarmacevtike v Sandozu. Vsega tega pa ne bi mogli doseči brez dolgoletnega izjemnega sodelovanja s slovenskimi znanstvenimi institucijami in univerzami.«

O svetovnih izkušnjah na področju razvoja podobnih bioloških zdravil je udeležencem Regijskega BioCampa spregovoril globalni direktor razvoja biofarmacevtike v Sandozu dr. Mark A. McCamish, dr. Murat Acemoglu, vodilni znanstvenik v Novartisu, pa jim je podal nova znanja o učinkoviti enantioselektivni sintezi. Z najnovejšimi dosežki na področju sintezne biologije je udeležence seznanil prof. dr. Roman Jerala, vodja Laboratorija za biotehnologijo na Kemijskem inštitutu, profesor na FKKT Univerze v Ljubljani, direktor raziskovalnega področja sintezne biologije v Centru Odličnosti EN-FIST, eden najpomembnejših slovenskih raziskovalcev in mednarodno priznani strokovnjak.

Prof. dr. Jerala je eden redkih, ki si prizadeva za kakovostne in učinkovite oblike sodelovanja akademske sfere in gospodarstva, saj predstavljajo izjemno dobrodošlo priložnost za mlade strokovnjake. Prepričan je, da bo Regijski BioCamp nadgradil dosedanja sodelovanja in omogočil korak naprej pri omenjenem povezovanju. Prof. dr. Irena Mlinarič-Raščan, izredna profesorica na Fakulteti za farmacijo Univerze v Ljubljani, je danes dopoldne spregovorila o pomenu znanja za razvoj družbe. Sama ima namreč bogate izkušnje z različnimi mednarodnimi projekti, ki spodbujajo sodelovanje znanosti in gospodarstva, veliko pa ustvarja tudi na področju mednarodnega sodelovanja študentov. Za zaključek dopoldanskega dela prvega dne Regijskega Biocampa je dr. Enej Kuščer, direktor družbe Aciess Bio, podal svoje izkušnje o ustanavljanju biotehnološkega podjetja.

Regijski BioCamp 2011 se bo nadaljeval še v torek, 31. maja 201, ko se bodo udeleženci pomerili v tekmovalnem delu. Izdelati bodo namreč morali študijo primera »Kako razviti in lansirati farmacevtski izdelek«. Ogledali si bodo tudi razvojne centre Sandoza v Sloveniji ter se seznanili z možnostmi razvoja kariere v farmacevtski družbi. Prav slednje jim bosta predstavila Samo Roš, direktor Kadrov in član uprave Leka, ter dr. Janja Lukša, direktorica Sandozovega Razvojnega centra Avstrija.

»Sandoz v Sloveniji izraža svojo družbeno odgovornost tudi s tem, da omogoča vrhunskim domačim strokovnjakom zaposlitev doma, hkrati pa se odpira v svet in omogoča svojim zaposlenim razvoj kariere znotraj globalne družbe, kakor tudi zaposlovanje tujih strokovnjakov v Sloveniji«, je v današnjem pogovoru izpostavila dr. Janja Lukša, direktorica Sandozovega Razvojnega centra Avstrija. Samo Roš, direktor Kadrov in član uprave Leka, je k temu dodal: »Že po uvodnem spoznavanju udeležencev ter njihovem odzivu in sodelovanju na dopoldanskem delu Regijskega BioCampa lahko rečem, da imamo trenutno v Leku zbrane resnično obetajoče se mlade strokovnjake, o katerih bomo v prihodnje prav gotovo še slišali in brali. Takšnih mladih strokovnjakov se prav gotovo ne bi branili v nobeni razvojno naravnani družbi.«

* * *

Lek, član skupine Sandoz, je eden od stebrov druge največje generične farmacevtske družbe na svetu. Deluje kot globalni razvojni center za izdelke in tehnologije, kot globalni proizvodni center za učinkovine in zdravila, kot kompetenčni center za razvoj vertikalno integriranih izdelkov, kot kompetenčni center Sandoza pri razvoju in proizvodnji biofarmacevtskih izdelkov in kot center oskrbe za trge Srednje in Vzhodne Evrope, Jugovzhodne Evrope in SND ter trži in prodaja Sandozove izdelke v Sloveniji. Podrobnejše informacije so na voljo na http://www.lek.si.

Sandoz, divizija skupine Novartis, je vodilna generična farmacevtska družba na svetu in ponuja široko paleto visoko kakovostnih, cenovno dostopnih izdelkov, ki niso več zaščiteni z veljavnimi in iztožljivimi patenti. Sandoz ima v svojem portfelju okrog 1000 učinkovin in prodaja svoja zdravila v več kot 130 državah. Med njegove ključne skupine izdelkov sodijo zdravila za srčno-žilne bolezni, antiinfektivi, zdravila za bolezni in motnje osrednjega živčevja, zdravila za bolezni prebavil, onkološka zdravila, zdravila za bolezni dihal ter zdravila za bolezni krvi in krvotvornih organov. Poleg teh zdravil Sandoz razvija, proizvaja in trži tudi farmacevtske in biotehnološke zdravilne učinkovine. V zadnjih letih je Sandoz zaznamovala močna organska rast, izvršil pa je tudi vrsto združitev, vključno z družbami Lek (Slovenija), Sabex (Kanada), Hexal (Nemčija), Eon Labs (ZDA), EBEWE Pharma (Avstrija) in Oriel Therapeutics (ZDA). V letu 2010 je Sandoz po svetu zaposloval več kot 23.000 sodelavcev (ekvivalenti polnega delovnega časa) in dosegel neto letno prodajo v višini 8,5 milijarde ameriških dolarjev.

Novartis ponuja rešitve za varovanje zdravja, ki izpolnjujejo vedno večje potrebe bolnikov in družbe. Usmerjen je samo na področja rasti pri varovanju zdravja in za čim boljše izpolnjevanje potreb ponuja zelo raznoliko paleto zdravil: inovativna zdravila, cenovno ugodna generična zdravila, preventivna cepiva, diagnostična sredstva in izdelke za zdravje potrošnikov. Novartis je edina družba, ki je na vodilnem mestu na teh področjih. V letu 2010 so družbe v skupini Novartis dosegle prihodek od prodaje v višini 50,6 milijarde ameriških dolarjev, približno 9,1 milijarde ameriških dolarjev (8,1 milijarde ameriških dolarjev brez stroškov slabitve in amortizacije) je bilo vloženih v raziskave in razvoj. Skupina Novartis ima sedež v Baslu v Švici, v njenih družbah, ki poslujejo v več kot 140 državah po vsem svetu, je zaposlenih približno 119.000 ljudi (vključno s 16.700 zaposlenih v Alconu). Za dodatne informacije obiščite spletno stran www.novartis.com.

* * *

V sporočilu za javnost so izjave in napovedi o Lekovem poslovanju v prihodnje. Napovedi obsegajo ocene, oblikovane na podlagi vseh informacij, ki jih imamo trenutno na voljo. Če bi se izkazalo, da so predvidevanja teh napovedi nezanesljiva, bi bili lahko dejanski rezultati poslovanja drugačni od pričakovanih.

- konec -

Za dodatne informacije se, prosim, obrnite na:
Katarino Klemenc
Korporativno komuniciranje
Lek farmacevtska družba d. d.
telefon: (01) 580 22 43
telefaks: (01) 580 24 32
komuniciranje.lek@sandoz.com