Lekove dihalnice osveščale o pomenu pravilnega dihanja

O pravilnem dihanju so se na dihalnici na Rakitni poučili otroci astmatiki in njihovi starši

  • Društvo Astma in šport je v tem tednu izvedlo tri posebne delavnice – Lekove dihalnice. Na Rakitni, v Kranjski Gori in Novi Gorici se je v tem tednu o pravilnem dihanju poučilo več kot 100 otrok in mladostnikov.
  • Četrtič zapored je v tem tednu pod vodstvom slovenskega ultramaratonskega kolesarja Marka Baloha potekal tudi Lekov kolesarski maraton »Za boljši dih«, ki se je danes s prihodom kolesarjev zaključil na Rakitni.
6. 5. 2011

Danes se je v Mladinskem klimatskem zdravilišču Rakitna (MKZ Rakitna) zaključila še zadnja od treh Lekovih dihalnic, ki so potekale ob svetovnem dnevu astme. Na njih so predstavniki društva Astma in šport otroke in mladostnike ter njihove starše naučili, kako in zakaj je pomembno pravilno dihanje. Pokazali so jim katere so najpogostejše napake pri dihanju, kako jih odpravimo in katere dihalne vaje je priporočljivo izvajati. Na Rakitni so udeleženci po zaključeni dihalnici na cilju pričakali še ekipo dvanajstih Lekovih kolesarjev, ki so se prav na svetovni dan astme, pod vodstvom slovenskega ultramaratonskega kolesarja Marka Baloha, podali na že četrti Lekov kolesarski maraton »Za boljši dih« po Sloveniji.

S pravilnim dihanjem lahko uspešno premagujemo stres, uravnavamo krvni tlak in lajšamo različne bolezni dihal. »Za astmatike je bistvenega pomena, da se naučijo pravilnega dihanja, ki je še posebej pomembno med poslabšanjem astme. Z izvajanjem določenih dihalnih vaj naše celice dobijo več kisika, kar pozitivno vpliva na naš dihalni sistem in počutje,« poudarja dr. Milan Hosta, predsednik društva Astma in šport.

MKZ Rakitna že tradicionalno velja za prostor, kjer se zdravijo otroci in mladostniki, ki imajo dihalne težave. Romana Rasperger, direktorica MKZ Rakitna, pojasnjuje: »Čisto naravno okolje deluje zdravilno na otroke z astmo in drugimi ponavljajočimi se boleznimi dihal, kot so pogoste angine, vnetja srednjega ušesa, pljučnice, bronhitisi, kronična pljučna bolezen in drugo. Otroci, ki prihajajo na zdraviliško zdravljenje v naše zdravilišče, so deležni celovite zdravstvene obravnave v naravi in v družbi vrstnikov.« V Šolo astme, ki jo izvajajo v MKZ Rakitna, so vedno toplo vabljeni tudi starši obolelih otrok. Tako otroci in njihovi starši bolje spoznajo naravo in potek bolezni ter se naučijo živeti z njo. Hkrati se naučijo tudi pravilnega dihanja in drugih vaj, ki lajšajo dihalne težave. Otroci v družbi vrstnikov, ki jih pestijo podobne težave ob tem spoznajo, da je dihalnim težavam navkljub mogoče živeti lepo, polno in aktivno življenje.

Da je temu res tako, pritrjuje uspešni slovenski ultramaratonski kolesar Marko Baloh, ki je tudi sam astmatik. V okviru že četrtega Lekovega kolesarskega maratona »Za boljši dih« je Marko ekipo Lekovih kolesarjev letos popeljal na 430 kilometrov dolgo pot, ki je vodila iz Ljubljane do Kranjske Gore, nato do Nove Gorice in Postojne, s ciljem na Rakitni. »Maraton je letos potekal po pričakovanjih, kljub slabim vremenskim napovedim nas je večino poti spremljalo razmeroma toplo vreme. Kolesarji smo se tekom maratona počutili odlično, vzdušje v ekipi je bilo pozitivno, zato kilometri niso bili pretežki. Poseben izziv nam je predstavljal vzpon čez Vršič, vendar smo ga s trdno voljo premagali. Letošnja trasa nam je bila izjemno všeč, zato se bomo tudi drugo leto odpravili po isti poti, le v nasprotni smeri,« je premagovanje poti pokomentiral Marko Baloh.

Pomena celostne obravnave astme se zavedajo tudi v Leku, članu skupine Sandoz, ki z društvom Astma in šport uspešno sodeluje že več let. Katarina Klemenc, direktorica Korporativnega komuniciranja v Leku, ob tem poudarja: »Ob predpisanem rednem zdravljenju z zdravili, primerni oskrbi in redni telesni aktivnosti lahko tudi astmatiki živijo kakovostno življenje. Veseli nas, da smo z aktivnostmi, ki smo jih skupaj z društvom izvedli v tem tednu, ponovno prispevali k boljši osveščenosti slovenske javnosti o astmi ter s tem prispevali tudi h kakovostnejšemu življenju astmatikov.«

Dodatne informacije: