Novartis tokrat že petnajstič z dnevom prostovoljstva obeležuje ustanovitev družbe leta 1996

Rekordno število Lekovih krvodajalcev v okviru Novartisovega dneva sodelovanja z lokalno skupnostjo

  • Danes je v Sloveniji v različnih prostovoljnih dejavnostih v lokalni skupnosti sodelovalo več kot 250 sodelavcev Leka, člana skupine Sandoz, in Novartis Pharme iz Slovenije, iz celotnega Novartisa pa je pomoč v številnih državah po svetu nudilo več deset tisoč prostovoljcev.
  • Poleg krvodajalcev letos največ pozornosti namenjene starostnikom
  • Z vsakoletno pobudo prostovoljstva Novartis želi poudariti svojo zavzetost pri izvajanju načel družbene odgovornosti v vseh državah, kjer deluje, tudi v Sloveniji.
14. 4. 2011

»To je dan, ko zaživimo svoje poslanstvo – pomagati ljudem in izboljšati kakovost njihovih življenj. Čeprav so pri našem vsakodnevnem delu v ospredju vsega, kar delamo, bolniki in njihova dobrobit, je ta dan še prav poseben, saj ga preživimo ne samo skupaj s tistimi, ki jim naša zdravila pomagajo, ampak skupaj s tistimi, ki jim pomagajo naša energija, dobra volja in nasmeh. In ko vidiš nasmeh tudi na obrazu tistih, s katerimi si preživel nekaj ur, veš, da si naredil za nekoga nekaj dobrega,« je pomen Dneva sodelovanja z lokalno skupnostjo opisala Katarina Klemenc, direktorica Korporativnega komuniciranja v Leku.

V letošnjem letu so največ aktivnosti poleg krvodajalstvu namenili skrbi za starejše. V različnih domovih starejših občanov po vsej Sloveniji so sodelavci z vseh lokacij (Ljubljana, Mengeš, Lendava, Prevalje) s petjem, igranjem na harmoniko in družabnimi igrami poskrbeli za prijetno počutje varovancev ter jim pomagali pri hranjenju in osebni negi. Prav posebno doživetje je bil sprehod po središču Ljubljane, kjer so varovanci doma na Bokalcah slišali številne zanimivosti o našem glavnem mestu in ga zaključili z odlično kavico in prijetnim klepetom ob Ljubljanici.

Lekovi prostovoljci, med katerimi so bili tudi člani vodstva družbe, so skupaj s sodelavci Novartis Pharme Slovenija organizirali različne prostovoljne dejavnosti:

  • otroke in mladostnike iz Azilnega doma Ljubljana so popeljali na obisk živalskega vrta,
  • otroke, mladostnike in odrasle z motnjami v telesnem, duševnem in gibalnem razvoju, ki so vključeni v program vzgoje in izobraževanja v CUDV Draga, dom in dnevni center Šiška, so popeljali na daljši sprehod ter s spomladanskimi rožicami in trajnicami polepšali travnate površine v atriju,
  • za Lekove upokojence so ponovno pripravili računalniški tečaj interneta,
  • 11. in 12. maja bodo Dvojezični osnovni šoli II Lendava, ki izobražuje otroke z motnjami v duševnem razvoju, pomagali pri organizaciji in izvedbi državne glasbene revije »Zapojmo, zaigrajmo, zaplešimo«, kjer otroci in mladostniki s posebnimi potrebami predstavljajo svoje dosežke na glasbenem področju.

Letos je ob Dnevu sodelovanja z lokalno skupnostjo prvič potekalo tudi zbiranje igrač in otroških knjig ter posteljnine za materinske domove in varne hiše ter zbiranje brisač, posteljnine in odej za zapuščene živali. Tudi tu so se lekovci izkazali in zbrali veliko stvari, ki bodo prišle prav na različnih koncih Slovenije.

Osnovi namen Dneva sodelovanja z lokalno skupnostjo je podpreti projekte lokalnih skupnosti, socialnih ustanov in neprofitnih organizacij, ki se ujemajo s Sandozovim in Novartisovim uresničevanjem družbene odgovornosti. Zaposlenim omogoča, da pomagajo v lokalnih skupnostih in jih spodbuja k prostovoljstvu. Omenjeni dan se razvija iz leta v leto. Tokrat je poseben v tem, da zaposlene spodbuja k oblikovanju mešanih prostovoljnih ekip, sestavljenih iz članov različnih poslovnih enot in divizij. V Novartisu so namreč prepričani, da bo skupno razumevanje družbene odgovornosti prispevalo k zaznavanju Novartisa kot enega najboljših in najbolj spoštovanih podjetij na svetu.

* * *

Lek, član skupine Sandoz, je eden od stebrov druge največje generične farmacevtske družbe na svetu. Deluje kot globalni razvojni center za izdelke in tehnologije, kot globalni proizvodni center za učinkovine in zdravila, kot kompetenčni center za razvoj vertikalno integriranih izdelkov, kot kompetenčni center Sandoza pri razvoju in proizvodnji biofarmacevtskih izdelkov in kot center oskrbe za trge Srednje in Vzhodne Evrope, Jugovzhodne Evrope in SND ter trži in prodaja Sandozove izdelke v Sloveniji. Podrobnejše informacije so na voljo na http://www.lek.si.

Sandoz, divizija skupine Novartis, je vodilna generična farmacevtska družba na svetu in ponuja široko paleto visoko kakovostnih, cenovno dostopnih izdelkov, ki niso več zaščiteni z veljavnimi in iztožljivimi patenti. Sandoz ima v svojem portfelju okrog 1000 učinkovin in prodaja svoja zdravila v več kot 130 državah. Med njegove ključne skupine izdelkov sodijo zdravila za srčno-žilne bolezni, antiinfektivi, zdravila za bolezni in motnje osrednjega živčevja, zdravila za bolezni prebavil, onkološka zdravila, zdravila za bolezni dihal ter zdravila za bolezni krvi in krvotvornih organov. Poleg teh zdravil Sandoz razvija, proizvaja in trži tudi farmacevtske in biotehnološke zdravilne učinkovine. V zadnjih letih je Sandoz zaznamovala močna organska rast, izvršil pa je tudi vrsto združitev, vključno z družbami Lek (Slovenija), Sabex (Kanada), Hexal (Nemčija), Eon Labs (ZDA), EBEWE Pharma (Avstrija) in Oriel Therapeutics (ZDA). V letu 2010 je Sandoz po svetu zaposloval več kot 23.000 sodelavcev (ekvivalenti polnega delovnega časa) in dosegel neto letno prodajo v višini 8,5 milijarde ameriških dolarjev.

Novartis ponuja rešitve za varovanje zdravja, ki izpolnjujejo vedno večje potrebe bolnikov in družbe. Usmerjen je samo na področja rasti pri varovanju zdravja in za čim boljše izpolnjevanje potreb ponuja zelo raznoliko paleto zdravil: inovativna zdravila, cenovno ugodna generična zdravila, preventivna cepiva, diagnostična sredstva in izdelke za zdravje potrošnikov. Novartis je edina družba, ki je na vodilnem mestu na teh področjih. V letu 2010 so družbe v skupini Novartis dosegle prihodek od prodaje v višini 50,6 milijarde ameriških dolarjev, približno 9,1 milijarde ameriških dolarjev (8,1 milijarde ameriških dolarjev brez stroškov slabitve in amortizacije) je bilo vloženih v raziskave in razvoj. Skupina Novartis ima sedež v Baslu v Švici, v njenih družbah, ki poslujejo v več kot 140 državah po vsem svetu, je zaposlenih približno 119.000 ljudi (vključno s 16.700 zaposlenih v Alconu). Za dodatne informacije obiščite spletno stran www.novartis.com.

* * *

V sporočilu za javnost so izjave in napovedi o Lekovem poslovanju v prihodnje. Napovedi obsegajo ocene, oblikovane na podlagi vseh informacij, ki jih imamo trenutno na voljo. Če bi se izkazalo, da so predvidevanja teh napovedi nezanesljiva, bi bili lahko dejanski rezultati poslovanja drugačni od pričakovanih.

- konec -

Za dodatne informacije se, prosim, obrnite na:
Katarino Klemenc
Korporativno komuniciranje
Lek farmacevtska družba d. d.
telefon: (01) 580 22 43
telefaks: (01) 580 24 32
komuniciranje.lek@sandoz.com