Vrhunski znanstveni dogodek - Regijski BioCamp 2011

Prvi Regijski BioCamp za 35 mladih strokovnjakov naravoslovnih znanosti iz regije Alpe - Adria

17. 3. 2011

Lek, član skupine Sandoz, bo v Ljubljani od 29. do 31. maja gostil 35 najboljših in najbolj perspektivnih dodiplomskih in podiplomskih študentov naravoslovnih znanosti regije Alpe – Adria. Skupaj s strokovnjaki iz Leka, Sandoza in Novartisa bodo imeli priložnost ustvariti vrhunski znanstveno poslovni dogodek. Poleg pridobljenih novih znanj in izmenjanih medsebojnih izkušenj bo za udeležence pomemben del prvega Regijskega BioCampa zagotovo tudi zmaga v tekmovalnem delu. Z njo si bosta dva izmed najboljših zagotovila mesto na že tradicionalnem Novartisovem svetovnem BioCampu 2011, ki bo konec avgusta potekal v Baslu v Švici.

Regijski BioCamp 2011 je tridnevni forum, na katerem se bodo najboljši študenti, ki bodo izbrani, srečali z že priznanimi vrhunskimi strokovnjaki in vodilnimi managerji v farmacevtski industriji. Osnovno vodilo dogodka je najboljšim in najbolj perspektivnim dodiplomskim in podiplomskim študentom naravoslovnih znanosti regije Alpe – Adria omogočiti neposreden vpogled v svet raziskovanja in mednarodno poslovno okolje farmacevtske industrije.

»Za izvedbo Regijskega BioCampa smo se odločili, ker je naša temeljna usmeritev razvojno raziskovalno delo, ki z znanjem in inovativnostjo krepi razvojno naravnanost družbe, ker smo eden najpomembnejših razvojnih centrov v Sandozu v svetovnem merilu, saj razvijamo zdravila za vse svetovne trge, in ker se zavedamo pomena prenosa znanj in izkušenj na mlade strokovnjake. Na tej osnovi smo začeli iskati napredno obliko interakcije z mladimi, pri čemer smo Novartisov BioCamp prepoznali kot primer zelo dobre prakse. Že nekaj let so na tem dogodku zelo uspešno sodelovale tudi slovenske študentke, katerih prepoznavnost in odziv sta bila odlična, ena od njih je bila tudi zmagovalka tega mednarodnega dogodka«, je odločitev za izvedbo Regijskega BioCampa obrazložila dr. Darja Ferčej Temeljotov, vodja nenehnih izboljšav v Sandozovem razvojnem Centru Slovenija in predsednica organizacijskega odbora Regijskega BioCampa 2011.

Med tridnevnim programom bodo udeleženci spoznali novosti v generični farmacevtski industriji ter njihov vpliv na akademski in poslovni svet. Soočili se bodo z znanstvenimi in poslovnimi vidiki razvoja farmacevtskega izdelka ter pridobili vpogled v svetovne izkušnje na področju razvoja podobnih bioloških zdravil in sintezne biologije. Spoznali bodo tudi, kako ustanoviti biotehnološko podjetje in možnosti razvoja kariere v farmacevtski industriji ter si ogledali razvojne centre Sandoza v Sloveniji. Doc. dr. Zdenko Časar, vodja oddelka organske sinteze in predsednik znanstvenega odbora pri Regijskem BioCampu 2011, dodaja: »Za udeležence smo pripravili tudi tekmovalni del Regijskega BioCampa. Izdelati bodo morali študijo primera »Kako razviti in lansirati farmacevtski izdelek«. Tekmovalni del Regijskega BioCampa je pomemben, saj se udeleženci dejansko preizkusijo v prenosu že osvojenega znanja v praktično delo.«

Prof. dr. Roman Jerala, vodja Laboratorija za biotehnologijo na Kemijskem inštitutu, profesor na FKKT Univerze v Ljubljani, direktor raziskovalnega področja sintezne biologije v Centru Odličnosti EN-FIST, eden najpomembnejših slovenskih raziskovalcev in mednarodno priznani strokovnjak s področja sintezne biologije, Regijski BioCamp ocenjuje kot izjemno dobrodošlo priložnost za mlade strokovnjake. Po njegovem mnenju bo nadgradil dosedanja sodelovanja in omogočil korak naprej v razvoju povezovanja gospodarstva in znanosti, kar je pomembno za dobrobit celotne javne družbe.

Nova znanja bo v okviru prvega Regijskega BioCampa skupaj pridobilo 35 udeležencev – dodiplomskih (zadnji letnik), magistrskih, doktorskih in postdoktorskih študentov naravoslovnih znanosti s fakultet v regiji, in sicer iz Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Makedonije, Avstrije (Gradca) in Italije (Trsta) ter Slovenije. Izmed prejetih 138 popolnih prijav (pol jih prihaja iz Slovenije in pol iz tujine) bo 5-članska ekipa vrhunskih Lekovih strokovnjakov in vodij 35 udeležencev izbrala na osnovi njihovih strokovnih in akademskih dosežkov, projektnih in delovnih izkušenj ter izven-študijskih dejavnosti.

BioCamp se je prvič odvijal na Tajvanu leta 2004 in se nato razvil v mednarodni forum, namenjen najboljšim študentom iz znanstvene ter poslovne sfere. Namenjen je izmenjavi idej in timskemu delu v hitrem tekmovalnem poslovnem okolju. V prejšnjih letih je BioCamp potekal tudi v nekaterih drugih državah in regijah, kot so ZDA, Indija, Egipt, Italija. »V zadnjih sedmih letih smo v okviru Novartisovih BioCampov vpogled v biofarmacevtsko industrijo in podjetništvo ponudili več kot 600 najboljšim študentom sveta. Letos prvič organiziramo Regijski BioCamp, za katerega si želimo, da postane tradicionalni vrhunski znanstveni dogodek«, je zaključila Katarina Klemenc, direktorica korporativnega komuniciranja v Leku.

* * *

Lek, član skupine Sandoz, je eden od stebrov druge največje generične farmacevtske družbe na svetu. Deluje kot globalni razvojni center za izdelke in tehnologije, kot globalni proizvodni center za učinkovine in zdravila, kot kompetenčni center za razvoj vertikalno integriranih izdelkov, kot kompetenčni center Sandoza pri razvoju in proizvodnji biofarmacevtskih izdelkov in kot center oskrbe za trge Srednje in Vzhodne Evrope, Jugovzhodne Evrope in SND ter trži in prodaja Sandozove izdelke v Sloveniji. Podrobnejše informacije so na voljo na http://www.lek.si.

Sandoz, divizija skupine Novartis, je vodilna generična farmacevtska družba na svetu in ponuja široko paleto visoko kakovostnih, cenovno dostopnih izdelkov, ki niso več zaščiteni z veljavnimi in iztožljivimi patenti. Sandoz ima v svojem portfelju okrog 1000 učinkovin in prodaja svoja zdravila v več kot 130 državah. Med njegove ključne skupine izdelkov sodijo zdravila za srčno-žilne bolezni, antiinfektivi, zdravila za bolezni in motnje osrednjega živčevja, zdravila za bolezni prebavil, onkološka zdravila, zdravila za bolezni dihal ter zdravila za bolezni krvi in krvotvornih organov. Poleg teh zdravil Sandoz razvija, proizvaja in trži tudi farmacevtske in biotehnološke zdravilne učinkovine. V zadnjih letih je Sandoz zaznamovala močna organska rast, izvršil pa je tudi vrsto združitev, vključno z družbami Lek (Slovenija), Sabex (Kanada), Hexal (Nemčija), Eon Labs (ZDA), EBEWE Pharma (Avstrija) in Oriel Therapeutics (ZDA). V letu 2010 je Sandoz po svetu zaposloval več kot 23.000 sodelavcev (ekvivalenti polnega delovnega časa) in dosegel neto letno prodajo v višini 8,5 milijarde ameriških dolarjev.

Novartis ponuja rešitve za varovanje zdravja, ki izpolnjujejo vedno večje potrebe bolnikov in družbe. Usmerjen je samo na področja rasti pri varovanju zdravja in za čim boljše izpolnjevanje potreb ponuja zelo raznoliko paleto zdravil: inovativna zdravila, cenovno ugodna generična zdravila, preventivna cepiva, diagnostična sredstva in izdelke za zdravje potrošnikov. Novartis je edina družba, ki je na vodilnem mestu na teh področjih. V letu 2010 so družbe v skupini Novartis dosegle prihodek od prodaje v višini 50,6 milijarde ameriških dolarjev, približno 9,1 milijarde ameriških dolarjev (8,1 milijarde ameriških dolarjev brez stroškov slabitve in amortizacije) je bilo vloženih v raziskave in razvoj. Skupina Novartis ima sedež v Baslu v Švici, v njenih družbah, ki poslujejo v več kot 140 državah po vsem svetu, je zaposlenih približno 119.000 ljudi (vključno s 16.700 zaposlenih v Alconu). Za dodatne informacije obiščite spletno stran www.novartis.com.

* * *

V sporočilu za javnost so izjave in napovedi o Lekovem poslovanju v prihodnje. Napovedi obsegajo ocene, oblikovane na podlagi vseh informacij, ki jih imamo trenutno na voljo. Če bi se izkazalo, da so predvidevanja teh napovedi nezanesljiva, bi bili lahko dejanski rezultati poslovanja drugačni od pričakovanih.

- konec -

Za dodatne informacije se, prosim, obrnite na:
Katarino Klemenc
Korporativno komuniciranje
Lek farmacevtska družba d. d.
telefon: (01) 580 22 43
telefaks: (01) 580 24 32
komuniciranje.lek@sandoz.com