Z Lekovo pomočjo bo Ninino življenje enostavnejše

11. 3. 2011

Farmacevtska družba Lek d.d., član skupine Sandoz, ki aktivno deluje na humanitarnem in zdravstvenem področju, je sodelovala na dražbi fotografij za novinarko Nino Wabra, ki se je po hudi prometni nesreči, ko je bilo v reševalni center sporočeno, da gre za nesrečo s smrtnim izidom, s svojo nepremagljivo močjo vrnila v življenje. Na dražbi, ki jo je mojstrsko vodil Lado Bizovičar, so bila ponujena dela fotografa Matije Lična, ki so nastala na snemanju filma Circus Fantasticus režiserja Janeza Burgerja.

Farmacevtska družba Lek d.d., član skupine Sandoz, je na dražbi kupila fotografijo kolesarjev na plaži in s tem pomagala pri nakupu nujnih pripomočkov, ki jih bo Nina po vrnitvi iz Rehabilitacijskega centra Soča nujno potrebovala za enostavnejše življenje doma. Lek, član skupine Sandoz, ki je z nakupom fotografije prispeval najvišji znesek za Nino, s tem uresničuje svoje poslanstvo skrbi za zdravje in boljšo kakovost življenja, v skladu s prepričanjem, da je del poslanstva tudi pomagati ljudem v stiski.

Na dražbi, ki je bila organizirana na pobudo Nininih prijateljev in ustvarjalcev filma Cirkus Fantasticus, so bile ponujene fotografije, na katerih je Mitja Ličen ujel trenutke s snemanja na Krasu in na Irskem. Na njih se pojavljajo igralci, kot so Leon Lučev, Luna Zimić Mijović ter vrsta izjemnih cirkuških umetnikov: Rene Bazinet, Pauliina Räsänen, Viacheslav Volkov ter številni drugi igralci, umetniki in ustvarjalci filma, ki so pri ustvarjanju Burgerjevega celovečerca stali za kamero. Prodanih je bilo vseh dvajset fotografij, v skupni vrednosti 3.870,00 €.

* * *

Lek, član skupine Sandoz, je eden od stebrov druge največje generične farmacevtske družbe na svetu. Deluje kot globalni razvojni center za izdelke in tehnologije, kot globalni proizvodni center za učinkovine in zdravila, kot kompetenčni center za razvoj vertikalno integriranih izdelkov, kot kompetenčni center Sandoza pri razvoju in proizvodnji biofarmacevtskih izdelkov in kot center oskrbe za trge Srednje in Vzhodne Evrope, Jugovzhodne Evrope in SND ter trži in prodaja Sandozove izdelke v Sloveniji. Podrobnejše informacije so na voljo na http://www.lek.si.

Sandoz, divizija skupine Novartis, je vodilna generična farmacevtska družba na svetu in ponuja široko paleto visoko kakovostnih, cenovno dostopnih izdelkov, ki niso več zaščiteni z veljavnimi in iztožljivimi patenti. Sandoz ima v svojem portfelju okrog 1000 učinkovin in prodaja svoja zdravila v več kot 130 državah. Med njegove ključne skupine izdelkov sodijo zdravila za srčno-žilne bolezni, antiinfektivi, zdravila za bolezni in motnje osrednjega živčevja, zdravila za bolezni prebavil, onkološka zdravila, zdravila za bolezni dihal ter zdravila za bolezni krvi in krvotvornih organov. Poleg teh zdravil Sandoz razvija, proizvaja in trži tudi farmacevtske in biotehnološke zdravilne učinkovine. V zadnjih letih je Sandoz zaznamovala močna organska rast, izvršil pa je tudi vrsto združitev, vključno z družbami Lek (Slovenija), Sabex (Kanada), Hexal (Nemčija), Eon Labs (ZDA), EBEWE Pharma (Avstrija) in Oriel Therapeutics (ZDA). V letu 2010 je Sandoz po svetu zaposloval več kot 23.000 sodelavcev (ekvivalenti polnega delovnega časa) in dosegel neto letno prodajo v višini 8,5 milijarde ameriških dolarjev.

Novartis ponuja rešitve za varovanje zdravja, ki izpolnjujejo vedno večje potrebe bolnikov in družbe. Usmerjen je samo na področja rasti pri varovanju zdravja in za čim boljše izpolnjevanje potreb ponuja zelo raznoliko paleto zdravil: inovativna zdravila, cenovno ugodna generična zdravila, preventivna cepiva, diagnostična sredstva in izdelke za zdravje potrošnikov. Novartis je edina družba, ki je na vodilnem mestu na teh področjih. V letu 2010 so družbe v skupini Novartis dosegle prihodek od prodaje v višini 50,6 milijarde ameriških dolarjev, približno 9,1 milijarde ameriških dolarjev (8,1 milijarde ameriških dolarjev brez stroškov slabitve in amortizacije) je bilo vloženih v raziskave in razvoj. Skupina Novartis ima sedež v Baslu v Švici, v njenih družbah, ki poslujejo v več kot 140 državah po vsem svetu, je zaposlenih približno 119.000 ljudi (vključno s 16.700 zaposlenih v Alconu). Za dodatne informacije obiščite spletno stran www.novartis.com.

* * *

V sporočilu za javnost so izjave in napovedi o Lekovem poslovanju v prihodnje. Napovedi obsegajo ocene, oblikovane na podlagi vseh informacij, ki jih imamo trenutno na voljo. Če bi se izkazalo, da so predvidevanja teh napovedi nezanesljiva, bi bili lahko dejanski rezultati poslovanja drugačni od pričakovanih.

- konec -

Za dodatne informacije se, prosim, obrnite na:
Katarino Klemenc
Korporativno komuniciranje
Lek farmacevtska družba d. d.
telefon: (01) 580 22 43
telefaks: (01) 580 24 32
komuniciranje.lek@sandoz.com