Slovenski študenti farmacije gostijo 56. mednarodni kongres Svetovne zveze študentov farmacije

Osrednji del kongresa je strokovni simpozij na temo genske terapije in bioloških zdravil, ki ga pripravljajo v sodelovanju z Lekom, članom skupine Sandoz.

9. 8. 2010

Društvo študentov farmacije Slovenije pod okriljem Svetovne zveze študentov farmacije (IPSF) prireja 56. mednarodni kongres študentov farmacije, ki poteka od 2. do 12. avgusta v Ljubljani. Namen kongresa je spodbujati mednarodno razpravo, pregledati različne farmacevtske teme ter povezovati znanja med državami, podjetji, študentskimi organizacijami in posamezniki. Študenti prvič v Sloveniji organizirajo ta kongres na svetovni ravni in pri tem jih je kot glavni pokrovitelj podprla farmacevtska družba Lek, član skupine Sandoz, ki veliko vlaga v razvoj znanja in se zaveda pomena podpore bodočim strokovnjakom na področju farmacije.

IPSF, ki združuje okoli 350.000 študentov farmacije iz 70 držav po svetu, vsako leto organizira 10-dnevni mednarodni kongres študentov na svetovni ravni. Letos poteka že 56. leto in prvič v Sloveniji. Pred nekaj leti smo v Sloveniji že gostili evropski kongres, svetovnega pa letos prvič, kar je pomembno priznanje za naše društvo in državo, saj gostimo okoli 350 študentov z vsega sveta,” je povedal Urban Brumen iz Društva študentov farmacije Slovenije.

Strokovni simpozij na temo genske terapije in bioloških zdravil

Ker postajajo biološka zdravila nepogrešljiv del sodobnega zdravljenja, je strokovni simpozij na letošnjem kongresu namenjen tudi biofarmacevtiki. Pri tem se je organizatorjem kongresa pridružila farmacevtska družba Lek, član skupine Sandoz, ki ima v Mengšu najsodobnejši razvojni center za biofarmacevtiko in edini industrijski center za biofarmacevtiko oz. proizvodnjo podobnih bioloških zdravil v Sloveniji.

“Biološka zdravila se uporabljajo za zdravljenje bolezni, ki jih klasična zdravila ne morejo ozdraviti, vendar so zaradi zahtevnih raziskav in razvoja zelo draga. Podobna biološka zdravila, pri katerih je Sandoz pionir v svetovnem merilu, so po kakovosti, varnosti in učinkovitosti primerljiva z referenčnim izdelkom. Njihova prednost pa je ugodnejša cena, zato so dostopna več ljudem. Sandoz je trenutno edino podjetje, ki ponuja tri podobna biološka zdravila na trgu EU. Vsa tri so že na voljo tudi v Sloveniji. Z delom v našem Razvojnem centru biofarmacevtike v Leku v Mengšu pomembno prispevamo k napredku na tem področju,” je poudaril Andrej Francky iz Razvojnega centra biofarmacevtike v Leku, ki je študentom na simpoziju predstavil delo Leka in vodilno vlogo Sandoza na področju podobnih bioloških zdravil.

Strokovni simpozij je potekal v nedeljo, 8. avgusta 2010 v Hotelu Mons v Ljubljani, od 9. ure naprej. Obsegal je predavanja, delavnice in praktični del, kjer so predstavili postopek genske analize. Študenti so se aktivno vključili s pripravo razstave plakatov o biotehnologiji, s katerimi so temo predstavili tudi vizualno. Predavatelji so se dotaknili tudi problematike bioetike, skupaj pa so skušali ugotoviti, kje so meje v bioznanosti, če te sploh obstajajo.

Od delavnic in družabnih večerov do dobrodelne dražbe

Poleg strokovnega simpozija se v času kongresa odvija mnogo drugih zanimivih in poučnih dejavnosti, kot so izobraževalni simpozij na temo vodenja, generalna skupščina, delavnice in družabni večeri. Študenti bodo tudi dobrodelni, saj bodo pripravili dražbo, s katero bodo zbirali denar za pomoč študentskim farmacevtskim društvom iz nerazvitih držav.

Dodatne informacije:
Urban Brumen, Društvo študentov farmacije Slovenije
GSM: 040 454 892
rc_chairperson@ipsf2010.org